Сдружение Чисто море проблеми от изключително значение за цялото българско  черноморско крайбрежие - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Сдружение Чисто море проблеми от изключително значение за цялото българско черноморско крайбрежие

ДО  МИНИСТЕРСТВОТО НА РИГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ
ДО  МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И  ВОДИТЕ
ДО  Г-Н СТАВРОС ДИМАС – ЕВРОКОМИСАР  НА КОМИСИЯТА ПО ОКОЛНА СРЕДА
ДО  ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ С АДМИНИСТРАТИВЕН  ЦЕНТЪР – ГРАД БУРГАС
ДО “ТРАНС-БОЛКАН ПАЙПЛАЙН”

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С настоящото писмо Ви уведомяваме  за възникването на редица проблеми от изключително значение за цялото българско  черноморско крайбрежие, респ. и  за страната ни.
Проблемите  са свързани с реализацията на проекта за изграждането на петролопровода Бургас – Александрополис и в частност с конкретно избраната технология за реализация на този проект, именно: разтоварването на  суров петрол да се извършва посредством плаващи моно-буйове. Идейният проект предвижзда през Бургаския залив ежедневно да преминават  от около 700 000 до 1 000000 барела петрол, което означава 400 до 700 танкера годишно с вместимост от 150 000 до 300 000 тона. Реалната опасност за нарушаване на екологичното равновесие и замърсяването на водите в залива се корени в обстоятелството, че самото прехвърляне на петрола от танкерите към нефтопровода, ще се осъществява без пристанище, а по технологията „моно буй”, т.е. разтоварване на вода от кораба към буя със шлангове дълги 250 – 300 м., от буя до брега чрез монтирана по дъното на морето тръба. Сама по себе си тази технология е предпоставка и създава огремен риск за аварии и разливи, които ще нанесат трудно възстановими или непоправими щети на околната среда.
Рискът  от разливи е изключително висок, поради множество фактори, които влияят на този технологичен процес: вероятност от човешка или техническа грешка, вълнение, подводни течения, лоши метереологични условия и т.н.  При избора на технологията ”моно буй” не са взети под внимание и следните обстоятелства: Черно море е затворен тип воден басейн. Бургаският залив е плитък и тесен, а водните течения са слаби и крайбрежни, което прави практически невъзможно разсейването на евентуален разлив. Още от 1997г. по препоръка на експерти от морска администрация – гр.Бургас се настоява за реконструкция на съществуващото в момента специализирано пристанище – стационарен тип в парк „Росенец” за разтоварване на суров петрол, като най- екологично чист и безопасен вариант.
Вместо  това предлагания проект предвижда изграждането на 2 или 4 буя на 13-15 км. От гр.Бургас срещу гр.Поморие на равни разтояния от градовете  Созопол и Несебър. Всички тези градове, без изключение са исторически и културни паметници с история от дълбока древност(Анхиало, Аполония, Месамврия), а понастоящем са туристически центрове с поминък на населението свързан  преимуществено с туризма. Разполагането на буйовете означава, че в центъра на залива, във всеки един момент може да има 1 000 000 тона нефт. Дори прилагана без технически и човешки грешки или външни климатични влияния, тази технология предполага процент оперативно изпускане на петрол във водата.
Именно  поради горепосочените причини в  Западна Европа технологията с моно буйове се отрича и не е желана. Тя е с изключително ограничено приложение и с максимално годишно количество на товара до 5 милиона тона, като буйовете са разположени задължително до конвекционални кейове. Световната практика не познава случаи в които моно-буйовете  да се разполагат в близост до туристически зони и градове или в заливи със затворена циркулация на водата , както е в настоящия случай.
Пример  за сравнение: В Холандия съществуват 200 стационарни кея за разтоварване на сурове петрол и нито един плаващ буй!
В допълнение на горното – за полагането на 155 км. Транзитна тръба е необходимо разчистването на растителност в  ивица с  ширина  от 130 м., представляваща трасето, което преминава през защитени територии в планината Странджа и земи включени в „Натура-2000”. П о предварителни оценки на учени от Българската академия на науките  ще бъдат погубени редки растителни и животински видове за над 60 млн. Евро. Трасето ще следва да преминава през три реки, ще се нарушат подземните водоизточници, ще се преминава през все още неразработени исторически и археологични находки от различни културни пластове и т.н.
След като през март тази година от проектната компания „Trans Balkan Pipelines” бе оповестена информация за избраната технология в град Поморие бе сформиран инициативен комитет, който предприе действия за иницииране на извънредна сесия  на Общински съвет Поморие на която се взе решения за провеждане на референдум на който населението се произнесе по въпроса – „Желаещ ли на територията на Община Поморие да се разполагат да преминават съоръжения от петролопровода Бургас – Александрополис” Референдумът бе успешен по смисъла на Закона на допитване до народа, като пред гласоподавателните секции се явиха и гласуваха 60,61% от гласоподавателите, като 99 % от тях се обявиха против тези съоръжения. На практика хората гласували „против” на референдумите в Поморие, Бургас и Созопол  са повече от 70 000 души.
След  успешния референдум в гр.Поморие  се учреди Сдружение с нестопанска  цел в обществена полза „ЧИСТО МОРЕ”, което е отворен тип с цел асоцииране на всеки желаещ да участва в изследването на проблемите с петролопровода „Бургас Александрополис”, опазването и развитието на Българското Черноморско крайбрежие, като екологично чист район.
Обърнахме се с протестни писма и декларации до множество общински, държавни и национални органи и институции. За съжаление до сега не сме получили отговор или конкретно съдействие.

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
С оглед на гореизложеното МОЛИМ да възложите проверка на проекта  за изграждането на петролопровода Бургас – Александрополис и да предложите друг конкретен вариант за неговото изграждане, включително да поставите този остър въпрос за разискване в Министерски съвет. 
С УВАЖЕНИЕ:  инж  Петко Кирилов Георгиев – председател  на сдружение Чисто море


10.07.2009 08:43
Ключови думи: крайбрежие, петролопровод, Бургас, Александрополис, технология, суров петрол, екологично чист, Поморие, Созопол, буй, референдум
Bookmark and Share Subscribe
5851 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Плажовете на Каваци и Градина имат наемател
Търсят стопани за ивиците в Свети Влас, Иракли и още седем плажа в Бургаско Стартирала е процедура за ...
текст на новината
Законният произход на дървесината за производствени нужди ще бъде гарантиран
Законният произход на дървесината  за производствени нужди  ще бъде гарантиран с подписаното  в ...
текст на новината
Петролопроводът - работна среща
На 4 юни от 13.30 часа в конферентната зала на х-л „Бургас” гр. Бургас ще се проведе среща между кметовете на ...
текст на новината
Нямало опасност за парите на Бургас
Няма опасност за финансирането на двата важни инфраструктурни проекта - пречиствателна станция в "Меден ...
текст на новината
Неизпълнение на предписания установи проверка на РИОСВ в "Кроношпан България "АД
Неизпълнение на дадени предписания установиха при проверка експерти от Регионалната инспекция по околната ...
текст на новината
Над 197 хиляди лева от такси за опаковки са постъпили в ПУДООС от фирми на територията на РИОСВ - Бургас
  197 444  лева от такси за опаковки са постъпили в Предприятието за управление на дейностите по опазване ...
текст на новината
Англичани отговарят за строителния надзор на 3 проекта в Бургас
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски подписа договори за ...
текст на новината
Искат увеличение на водата в Бургас
ВиК Бургас представи в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявление за увеличение цената на ...
текст на новината
Еколози строят изкуствени острови край Бургас
Започна есенната миграция, в Атанасовското езеро има хиляди розови пеликани Част от дига се превърна в ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 13.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown