Частни акционери се опитват да източат силово Община Несебър - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Частни акционери се опитват да източат силово Община Несебър

Скандалът с инфраструктурата на к.к. „Слънчев бряг” АД е изкуствено създаден и Община Несебър няма статут на страна по него. Ако съществува конфликт и неуредени сметки между собственика на инфраструктурата „Слънчев бряг” АД и потребителите – в случая частните хотелиери, то Община Несебър няма отношение по този проблем.

Преди 8 г. в Слънчев бряг беше одобрен Застроително-регулационния план /ЗРП/ – Зона Изток. По Закона за Устройство на територията /ЗУТ/ публичната държавна собственост (алеи, улици, тротоари и зелени площи) трябваше да бъде деактувана в публична общинска собственост и предадена на Община Несебър. Актовете за общинска собственост обаче бяха анулирани от тогавашното Правителство. Цялата инфраструктура остана неправомерно в Акционерното дружество и това породи порочността на сегашната ситуация.

Натрапването на всяка цена на задължението Община Несебър да купи за 48 млн. лв. без ДДС инфраструктурата на к.к. Слънчев бряг противоречи на интересите и възможностите на общината. Именно поради тази причина това „предложение” на СД на частната фирма бе отхвърлено на два пъти единодушно от ръководството на Общината и от Общинския съвет. Община Несебър не желае да купува инфраструктурата, нито има средствата за това. Ние сме бюджетна институция и не можем да разходваме десетки милиони, за да задоволим нечии частни интереси. Не бихме позволили източването на Община Несебър за много години напред и ощетяване на гражданите, проваляне на социалните и инфраструктурните ни програми и проекти, само за да задоволим нездравия финансов интерес на единични миноритарни собственици в АД „Слънчев бряг”. Не е вярно, че общината има неусвоени средства – има процедури, които се случват по бавно, тъй като има изисквания по закон, но бюджетът ни не стига за да осъществим собствените си големи нужди от строителни програми на улични платна, пътища, пречиствателни станции, социални заведения и др. 

За да има нормална сделка са нужни поне две страни – продавач и купувач. Когато има само продавач, а на купувача се извиват ръцете да купи нещо, което не иска и не може – това се нарича само с една единствена дума и тя е РЕКЕТ. 

Въпреки всичко Община Несебър проявява разбиране и благородство, както и заинтересуваност за да не се стигне до дискредитирането на туристическия сезон не само в Слънчев бряг, но и на България като дестинация въобще. Със свои сили и средства почистваме и осигуряваме сметосъбирането в курортния комплекс. Независимо от това, че не сме страна, се съгласихме да плащаме авансово електроснабдяването в Слънчев бряг – Изток, като приехме предложението да поемем цялостната грижа за инфраструктурата, която НЕ Е НАША, срещу ангажимента тя да бъде прехвърлена на Община Несебър в края на сезона. Ние не провокираме подобно решение и не се натискаме за тази инфраструктура – напротив – нейното стопанисване и поддръжка носят единствено разходи и само чиста загуба. Нали именно заради това частното АД толкова неистово иска да се отърве от нея, но ако може да я джироса силово на Община Несебър и защо не а източи около 50-60 млн. лв. обществени пари.

Обвиненията, че ако бъдат прехвърлени улиците и тротоарите на Слънчев бряг можело да бъдат продадени от кмета на общината са толкова абсурдни, че изглеждат комични. Ако действително се стигне до усвояването на инфраструктурата на Слънчев бряг, то тя автоматично става публична общинска собственост и като такава не може да бъде продавана и заменяна, според българското законодателство. По ЗУТ зелени площи, улици и алеи и т.н. не могат да бъдат преотреждани за жилищно строителство. Според нас не е редно в страната да има частни улици! Очевидно някои хора имат особено мислене, което надхвърля далеч пределите на действащите закони и чертаят виртуални бъдещи варианти по правила противоречащи на законите и гражданските интереси. За съжаление!

Община Несебър е била призовавана нееднократно от Съюза на собствениците в Слънчев бряг, които представляват гръбнака на курортния комплекс, да поеме инфраструктурата. Съюзът обединява над 150 собственика на хотели и обекти, които са най-засегнати и най-потърпевши от сегашната ситуация. Те са изразявали своето категорично мнение пред държавните институции – Министър–Председател, Правителство, Омбудсман, Областен Управител, Кмет на Несебър. Тяхната позиция е декларирана официално и писмено е, че единственият вариант за решаване на „Параграф 22” с инфраструктурата на Слънчев бряг е безвъзмездното й прехвърляне на общината, която има възможности и сили да се грижи за нейното стопанисване, поддръжка и експлоатация. Но ако СД на АД-то вземе решение да продаде на свободен търг инфраструктурата – Община Несебър няма отношение по въпроса, тъй като това си е частен вътрешнофирмен въпрос. Жалкото е, че силно ще пострадат както стотиците хотелиери, така и цялостната визия на Слънчев бряг. „Ако инфраструктурата бъде продадена на частен купувач, това ще доведе до безброй проблеми и неудачи за собствениците на туристически обекти в к.к. Слънчев бряг, кето неминуемо ще се отрази върху туристическия продукт и върху комплекса, като туристическа дестинация”, заявяват в свое открито писмо от Съюза.

Преди няколко дни Комисията за финансов надзор се обяви срещу предложението на Министъра на Икономиката и Енергетиката – г-н Петър Димитров да прехвърли инфраструктурата, срещу ангажимента за авансово плащане на електроенергията от страна на общината. Заедно с това КФН забранява на държавата да сменя частните управители на дружеството /някои несменяеми през последните 8 г./, както и да го обяви в ликвидация. Интересно е, чии интереси действително защитава КФН – на българския туризъм, на работещите в Слънчев бряг, на държавата, или нечии други? Оказва се, че българската държава със своите 75 % собственост в „Слънчев бряг” АД не може да прокара нито едно свое решение, или дори предложение, което изглежда невероятно, но е факт! 

Възможното последствие от подобно решение е обезсмисляне на дълго водените преговори през последните месеци и повторното спиране плащането на уличния ток в Слънчев бряг – изток от страна на Община Несебър. Кой би спечелил от подобна развръзка? 

Община Несебър продължава да гледа изключително отговорно и загрижено на проблема с инфраструктурата на най-големия курортен комплекс в България. Един туристически комплекс, който за съжаление през годините на прехода се превърна в нарицателно за много негативни явления в нашата действителност. Пороците от начина по който бе приватизиран и свръхзастрояван Слънчев бряг дълги години ще тлеят и ще създават проблеми. Ние като най-заинтересована община няма да спрем да защитаваме и ратуваме единствено за интереса на своите граждани и на цялото българско общество.


26.06.2009 13:16
Ключови думи: инфраструктура, Слънчев бряг, Община Несебър, хотелиери, публична общинска, Несебър
Bookmark and Share Subscribe
6338 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
В Несебър ще обсъждат алтернативната енергия в туризма
 В Несебър ще обсъжда алтернативната енергия в туризма, съобщиха от пресцентъра на общината. Веднага след ...
текст на новината
Ще получи ли община Несебър безплатно "Слънчев бряг"
Съветът на директорите на „Слънчев бряг” АД е взел решение на заседание да отправи писмено питане до ...
текст на новината
Неконсолидираната загуба на Слънчев бряг се увеличава до 3,7 млн. лв.
Нетната неконсолидирана загуба на Слънчев бряг АД за деветмесечието възлиза на 3,689 млн. лв. при отрицателен ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 30.05.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
18
29
30
01
02
03
04
05
19
06
07
08
09
10
11
12
20
13
14
15
16
17
18
19
21
20
21
22
23
24
25
26
22
27
28
29
30
31
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown