Даниела Божинова – мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП ЗЕЛЕНИТЕ в Бургас: Зелената вълна идва  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Даниела Божинова – мажоритарен кандидат и водач на листата на ПП ЗЕЛЕНИТЕ в Бургас: Зелената вълна идва

Защитата на природата, здравето, качеството на живот и човешките права са приоритетите в политиката на Европейския съюз

Даниела Божинова е родена в Бургас. Завършила е арабистика, английска филология и международно право. Притежава сериозен международен опит в резултат на работата си в Северна Африка и като регионален директор на програми на САЩ за развитие на гражданския сектор в България.

От края на 90-те години ръководи Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива със седалище в Бургас, като развива проектна и застъпническа дейност в защита на човешките права и разширяване на местната демокрация.

Организатор на кампании в защита правото на достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, за по-голямо участие на жените в местното самоуправление, за защита на екологичните права на хората от Черноморието и Югоизточна България. Привърженик е на идеите на пряката демокрация като коректив на представителната. Убедена е, че въвеждането на механизми за гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на изборни длъжности биха променили българския политически модел и осигурили смислено гражданско участие, граждански контрол, ниско ниво на корупция.

Автор на книги и публикации за европейската интеграция, референдума и др.


- Г-жо Божинова, вие сте позната на бургаската общественост като фигура от гражданския сектор, защитник на права и инициатор на граждански проекти. Кое ви накара да промените да влезете в политиката?

- С политики се занимавах и в гражданския сектор, но по един алтернативен и непартиен начин. Аз съм автономен и критичен човек, който няма идеологически обвързаности. Такива са и повечето колеги от ЗЕЛЕНИТЕ, както и много други граждани. Проблемът е, че като граждани сме електорални единици по време на избори и граждански нули между изборите - няма как да влияем ефективно върху дневния ред на обществото. Основахме партия ЗЕЛЕНИТЕ, защото участието във вземането на решения в България засега е достъпно само на партиите. Искаме да променим полическия модел по посока на повече гражданска и по-малко безконтролна партийна демокрация.

- Какво всъщност означава гражданска демокрация?

Означава реални механизми за граждански контрол и участие. Когато група граждани, чийто брой ще определим законодателно, считаме дадено решение на националния парламент или местния общинския съвет за противоречащо на обществения интерес, за разсипническо, нецелесъобразно и т.н., ще има начин да го оспорим.

Събираме подписка и се насрочва референдум – национален или местен, според случая. Това се нарича референдум-вето. Има го в най-добрите демокрации. Когато става въпрос за голям инвестиционен проект, който ще има сериозно екологично въздействие или държавни гаранции, като например АЕЦ Белене или петролопровода Бургас-Александруполис – следва да има задължителен референдум. Задължителен за управляващите, в смисъл да го свикат.

В Швейцария инвестиционните публични проекти над 5 млн франка, стават със задължително вземане на съгласие от данъкоплатците. Да си спомняте някой да взе съгласие от нас за екстравагантния проект за покрив на Летния театър, който продължаваме да изплащаме? Нямаше и правова възможност да го оспорим. Това трябва да се промени! Ние, гражданите имаме конституционното право не само да избираме представители, но да избираме и дори иницииираме решения. Справка: действащата Конституция на РБългария, член 1.

- Референдуми се случват и сега – в Бургас, Созопол и Поморие се проведоха местни референдуми за или против проекта за петролопровод Бургас-Александруполис? Струваше ли си обаче да се правят?

- Ще кажете, нямаше смисъл, защото у нас резултатите от референдумите не са обвързващи, те са един вид само консултативни. В случая имам предвид резултата от Поморийския референдум, който прехвърли 60 % активност т.е. съгласно действащия по време на провеждането му Закон за допитване до народа, би следвало да бъде признат за валиден.

Референдумите в Бургас и Созопол обаче се сблъскаха с бариерата от 50 % активност за признаване на валидността - уредба съвършено недемократична и даваща възможност за бойкот. Тази възможност беше използвана от управляващата коалиция, за да отблъсне хората от участие особено в първия референдум в Бургас.

Референдумите си струваха, защото показаха негодността на действащия закон и предизвикаха неговата промяна. Те извадиха наяве истинско гражданско самосъзнание. В това отношение специални поздравления заслужават поморийци, които се включиха по-късно в противодействието на тръбата, но разбиха с вота си проекта.

- Разбирам, че установяването на механизми на пряката демокрация е особено важно за партия “ЗЕЛЕНИТЕ”. Но кои са всъщност същинските зелени политики?  Какво ще направите за зелените площи, за опазването на природното богатство?

- Разширяването на демокрацията, защитата на човешките права са важни програмни приоритети на всяка зелена политика по света. Разбира се, сърцевината на зелената вълна, която сега е в подем в Европейския съюз, е защита на природата, здравето, качеството на живот на хората.

Зелените площи са важни за доброто качество на живот в градски условия. Те продължават да намаляват, макар и не с толкова бързи темпове както преди няколко години.

Въвеждането на регистър на зелената система и приемането на Общ устройствен план на града ще дадат правни гаранции за това да не се променя предназначението на една зелена площ.

Изсичането на дървета, свързано с общински проекти за благоустрояване, които по своята идея са добри, не може да става в разрез със закона. Властта, институциите не са над закона. Изискването за фитосанитарни оценки и ОВОС при по-мащабни проекти не може да се прилага само към частните инвеститори.

Прилагането на законодателството за устройство на територията и черноморското крайбрежие, контрола и санкциите са пътят за справяне с настоящата заплаха от презастрояване на Южното Черноморие.

Стотици бургаски граждани вече подкрепиха наша подписка за отменяне на Общия устройствен план на Община Царево, който е в нарушение на законовите нормативи. В него не е спазено изискването за 8 кв.м плажна ивица за всяко хотелско легло и е предвидена леглова база два пъти по-голяма от допустимата. От друга страна извършените незаконни строежи трябва да бъдат премахнати.

- Това ли ще бъде вашият ангажимент, ако бъдете избрана за депутат?

- Това е мой ангажимент, независимо дали ще бъда избрана за депутат. Аз съм човек, който работи за каузи, а каузите не са мандатни и не са под условие. Освен спасяването на Странджа от бетониране, се ангажирам с развитие на селския и екологичен туризъм в този район по устойчив начин, така че голяма част от доходите да остават в местното население, а не при големия туроператор.

Ще работя за прекратяване на споразумението за Бургас-Александруполис, тъй като този проект е икономически безсмислен и екологично опасен и застрашава благополучието и здравето на хората в Югоизточна България.

Моя лична кауза е реализирането на конституционното право на пряко участие на гражданите в управлението чрез гражданска законодателна инициатива, референдум и отзоваване на политици на изборни длъжности, за да имаме полезни ходове и контролни механизми независимо дали участваме в партии или не.23.06.2009 08:55
Ключови думи: човешки права, Бургас, граждански, България, защита, демокрация, местно самоуправление, пряка демокрация, гражданска, законодателна, инициатива, референдум, гражданско, граждански, ЗЕЛЕНИТЕ, партия, екологично, проекти, проект, конституционно право, Созопол, зелена, устройствен план
Bookmark and Share Subscribe
9011 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургаските зелени ще следват европейската политика в парламента
Няколко дни след европейските избори групата на зелените се оказва единствената парламентарна група в ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 29.11.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      ноември 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
44
31
01
02
03
04
05
06
45
07
08
09
10
11
12
13
46
14
15
16
17
18
19
20
47
21
22
23
24
25
26
27
48
28
29
30
1
2
3
4
49
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown