Промени в Закона за водите, в частта добив на минерални води за бутилира - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Промени в Закона за водите, в частта добив на минерални води за бутилира

Няколко са предпоставките, наложили внасянето на промени в Закона за водите в частта  добив на минерални води, предназначени за бутилиране, приет от Народното събрание на 10.06.2009 г.:

     Отдаването на находища на минерална вода за бутилиране чрез концесия е сравнително нова практика, започнала през 1997 г., когато бе подписан първият договор. За 12 години бяха обявени процедури или подписани договори за 57 находища и водоизточници на минерална вода държавна или общинска собственост. Натрупан бе много опит, който показа добри, но и много слаби страни в прилагането на тази практика. В същото време за 10-12 години във водоливната промишленост се инвестираха над 250 мил.евро. Създаде се материална база на най-съвременно технологично ниво. Нарасна десетократно потреблението на минерална вода от населението. Консумацията на вода се вписа трайно в бита на българина и стана част от желанието за по-здравословен начин на живот.

     В този период бяха извършени и редица законодателни промени. Приет бе нов Закон за концесиите, бяха приети поправки в Закона за водите. След приемането на България в ЕС се видя, че тази законодателна рамка в голяма степен се явява рестриктивна за развитието на дейността по бутилирането на минерални води и развитието на този сектор. По същество, практиката у нас коренно се различава от тази в ЕС.

     България е може би единствената страна в ЕС, в която ползването на минералните води за бутилиране е на концесионен режим. В болшинството страни тя е на разрешителен режим, което облекчава процедурите, свързани с експлоатацията на водоизточниците. Проучванията показват, че в България един куб. метър минерална вода струва на концесионерите от 10 до 100 пъти по-скъпо от това, което се заплаща в страните на ЕС. Нещо повече, нашето законодателство допусна възможността за отдаване на концесия за бутилиране на минерална вода от едно находище на два, три, дори пет различни субекта, а в някои случаи и от едно и също водовземно съоръжение на два субекта. Това през годините създаде много конфликти по експлоатацията на находищата, но най-вече с търговските марки и представянето на продуктите на пазара. Не случайно в европейската

     Директива 80/777/ЕИО за експлоатация и маркетинг на натуралните минерални води е записано, че: „Трябва да бъде забранена продажбата на натурална минерална вода от един и същи водоизточник с различни търговски описания (марки)”. Законодателството ни третира еднакво случаите, когато се отдава едно находище за добив на инертни материали или въглища на няколко субекта с това едно находище за бутилиране на минерална вода да се предоставя на няколко субекта. Добре известно е, че водещото за налагането на една минерална вода на пазара е търговската марка и наименованието. Инвестицията в търговската марка е огромна и вероятно това е една от причините в годините почти половината от концесионните договори да отпаднат, факт от който държавата само губи.

     Законодателната рамка се оказа рестриктивна и по отношение възможността за увеличаване на ресурса за бутилиране на концесионерите при наличието на дебит на находището и доказана икономическа необходимост. Напрактика, извън изрично посочените в закона много редки изключения, единственият правно допустим способ за увеличаването на експлоатационния ресурс би било успешното участие в новооткрита концесионна процедура – едно твърде трудно и сложно начинание от гледна точка на фази и време, при това с непредвидим изход. Проучването за практиката на други европейски държави показва наличие на гъвкави подходи, позволяващи увеличението на договорените обеми при условие на доказан капацитет и взаимен икономически интерес.

     С предложените поправки в бъдеще се въвежда правилото едно находище или водоизточник да се предоставя само на един концесионер. Той ще бъде обвързан да използва ресурса по оптимален начин, позволяващ максимална защита на икономическия интерес на държавата чрез въвеждане на гарантирано концесионно възнаграждение, сигурността на природния ресурс чрез определяне на максимален обем на извличане и не на последно място – отчитане интереса на концесионера чрез стимулиране на инвестиции в търговската марка и възможност за разрастване на производството и пазара. Поправката в Закона дава възможност концесионерите да заявят ресурс, който обаче не може да бъде по-голям от 95% от установения ресурс на водоизточника. По такъв начин се гарантира възможност за задоволяване на обществения интерес за свободно водоналиване от население. Промените в концесионните договори предвиждат задължения за концесионера за изграждане и поддържане със свои средства на инфраструктура и съоръжения за обществено ползване на свободните ресурси минерална вода, невключени в концесионния договор.

       Промените са в посока установяване на механизъм за поетапно усвояване на поискания от концесионера ресурс. Това дава възможност на концесионера да подготви по-добре своите инвестиционни намерения и да усвои поискания ресурс в рамките на 5 години. За да се гарантира интересът на държавата, размерът на годишното концесионно плащане, дължимо на база реално ползваното количество минерална вода, не може да е по-малко 80% от предоставения ресурс след изтичане на този петгодишен период. Предвижда се приемането и на механизъм за ежегодно актуализиране на концесионното плащане.

     За да се стимулира проучването и разкриването на нови находища на минерална вода, се дава възможност, когато при хидрогеоложко проучване или изграждане на  водовземно  съоръжение с дълбочина на съоръжението повече от 400 метра, при изпълнението на които попътно е разкрита минерална вода, по ред разписан в закона, титулярът на поискато разрешително за водоползване по право да добие правата на концесионер. Отчита се фактът, че болшинството хидрогеоложки проучвания и водовземни съоръжения са правени преди 30-40 години и по този начин се създават условия да се стимулират подобни инвестиции.

     В Закона се обособява отделна глава Концесионен режим, който урежда подробно процедурите за предоставяне на право на концесия за добив на минерална вода. Същественото тук е, че не може да се предоставя концесия за находище на минерална вода, за което има вече предоставена концесия на концесионер, различен от заявителя.

     Поправките в Закона дават възможност за решаване на въпроса със заварените до момента концесии. В рамките на един месец след влизането в действие на закона сегашните концесионери могат да подадат заявление, с което да поискат увеличаване на ресурса и неговото поетапно усвояване. Много съществен момент е, че без провеждането на нова концесионна процедура, срокът на концесията може да се удължи до максималния от 35 години, предвиден в Закона за коцесиите.

     На пет от предприятията, които оперират от близо 50 години на българския пазар, следващата година изтича 12 годишния срок на договора. Ако тази поправка не беше предвидена в края на 2010 година те трябва да се явят на открита процедура за нова концесия,  което крие доста неизвестни. Другият важен момент е, че поправката предвижда на водоизточници, където има повече от един концесионер, свободният ресурс да се разпредели между всички концесионери, пропорционално на определения към момента на влизане в сила на този закон общ експлоатационен ресурс по концесионния  договор на всеки от тях.

     Посочени са сроковете, в които трябва да се извършат промените в условията на концесионните договори за различните параметри.

     Внесените поправки в Закона за водите в частта на минералните води, предназначени за бутилиране, ще доближат българското законодателство до европейското и, несъмнено, биха имали положителен ефект за инвестиционния климат и стопанските инициативи.


17.06.2009 20:48
Ключови думи: Закон, води, добив, минерални, бутилиране, находища, минерална, вода, концесия, режим, експлоатация
Bookmark and Share Subscribe
5700 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Държавна комисия за енергийно регулиране
 ДКЕВР ще проведе открито заседание за разглеждане на доклад относно изменение на цените на топлинна и ...
текст на новината
Областният управител - докладчик
Споразумение за търговско-икономическо, научно-техническо и хуманитарно културно сътрудничество  ...
текст на новината
Възложител: Община Карнобат
Наименование: “Обновяване и модернизиране на градската среда чрез реконструкция на пешеходни зони и алеи ...
текст на новината
ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС
  МОТИВИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС ...
текст на новината
Красимир Стойчев: Основният проблем пред община Бургас са несъбраните вземания
Основният проблем пред община Бургас е събирането на несъбраните вземания, каза за радио „Фокус”-Бургас ...
текст на новината
Корпоративната социална отговорност - актуалната роля на бизнеса в обществото
„Декларирайки своята социална отговорност и доброволно поемайки задължения, надхвърлящи общите законови и ...
текст на новината
Обществени поръчки за доставка на компютърна техника. Община Бургас
13.11.2009 г. на основание чл. 2, ал. 1, т. 2 от Наредба за възлагане на малки обществени поръчки и в изпълнение на ...
текст на новината
128 общински имота в Бургас ремонтирани
От началото на годината досега в Бургас са извършени ремонти  на 128 общински имота - 62 жилищни, 32 нежилищни, ...
текст на новината
Изпълнението на петролопровода Бургас–Александруполис ще бъде възложено на Българския енергиен холдинг
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев представи екипа, с който ще ...
текст на новината
КЗК се самосезира срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки
С Решение № 446/07.05.2009 г. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство по ...
текст на новината
12 нови електронни услуги до края на годината
До края на годината на портала на електронното правителство (www.egov.bg) ще бъдат предоставени за ползване 12 ...
текст на новината
Димитър Иванов е назначен за изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура”
Министър-председателят Сергей Станишев назначи Димитър Иванов за изпълнителен директор на Национална ...
текст на новината
Председателят на ДАИТС ще участва в работата на 24-я конгрес на Всемирния пощенски съюз
Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков ще ...
текст на новината
Върху пакетчета за захар ще бъде отпечатан девизът на кампанията Не сте сами
Бургас. Девизът на кампанията "Не сте сами" ще бъде отпечатан върху 20 000 000 пакетчета захар. Това каза на ...
текст на новината
България има всички гаранции за надеждност върху контрола по движението на стоки както между страните-членки, така и от трети страни, е констатирала проверка на европейската мисия
България има всички гаранции за надеждност върху контрола по движението на стоки както между ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 22.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown