Бъдещият парламент се очертава твърде шарен и фрагментиран - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Бъдещият парламент се очертава твърде шарен и фрагментиран

"Бъдещият парламент се очертава твърде шарен и фрагментиран" каза д-р Боряна ДИМИТРОВА, директор на социологическа агенция „Алфа Рисърч“

- Какъв е профилът на избирателите на отделните партии?
- ГЕРБ, Синята коалиция и НДСВ се очертават като партиите на градската средна класа, БСП – на по-възрастните и социално слаби слоеве, а социалната база на ДПС е главно в селата. Съществуват обаче и редица интересни допълнителни нюанси. Така например, две трети от избирателите на ГЕРБ идват от градовете извън столицата, докато близо 40% от вота за Синята коалиция се дължат на столичните избиратели. 60% от гласувалите за сините са висшисти, всеки втори е над 50 години. ГЕРБ е по-равномерно представен в по-младите възрастови групи. 60% от избирателите му са до 50 години, доминират хората със средно образование (57%), заети в частния сектор. Позициите на НДСВ са най-силни в средните възрасти (40- 60 г.), в столицата и големите градове. Прави впечатление и това, че близо две трети от избирателите на “жълтите” са жени. Жените доминират и в подкрепата за Коалиция на България, макар и в по-малък обем (54% от вота за БСП). Всеки втори избирател (55%) на червените е над 60 г., най-много са симпатизантите им в селата и областните градове, най-малко – в столицата. Най-висок е делът на хората с основно образование в електората на ДПС (46%), както и на живущите на село (83%). Обратно на НДСВ и Коалиция за България, „Атака” събира главно мъжкия вот (60% от избирателите й са мъже), на тези избори рязко спада влиянието й в столицата (едва 7%) за сметка на по-малките градове и села. Друг интересен щрих внасят “Зелените”. Това е единствената партия, която може да се похвали с почти 50% млади избиратели (18-30 г.), макар и все още да е слабо популярна сред по-широки обществени групи. Профилите на РЗС и ЛИДЕР си приличат в голяма степен, като ЛИДЕР стои по-добре сред по-младите, жените и работниците, докато РЗС – сред по-възрастните избиратели.
- Какво показва относително високата избирателна активност? Това, че има голям интерес към европейската тематика загатва ли, че голяма част от вота на избирателите е купен?
- На база обобщени данни е трудно да се направят категорични изводи. За тази цел е необходим конкретен анализ по избирателни секции, какъвто все още нямаме. Още предизборните проучвания регистрираха по-висока избирателна активност в сравнение с 2007 г. , но не толкова заради европейската тематика, колкото заради по-ранната мобилизация във връзка с предстоящите парламентарни избори. Не изключвам обаче активизацията в някои региони да е свързана и с купуването на гласове. Практиките в това отношение стават все по-изобретателни, което прави демаскирането на отделните случаи все по-трудно, но и все по-належащо. В противен случай рискуваме да отвратим избирателите от изборите с предрешен избор.
- Коя партия изненада социолозите на тези избори?
- За мене лично изненадата е ЛИДЕР с Новото време, чийто резултат не може да бъде обяснен с нормална социална и електорална динамика.
- Какви са прогнозите ви за парламентарните избори относно избирателната активност и бъдещия парламент?
- На парламентарните избори можем да очакваме докъм 55% - 60% избирателна активност, което означава към 3 млн. 600 хил. – 3 млн. 900 хил. гласоподаватели. Бъдещият парламент се очертава твърде шарен, твърде фрагментиран, мажоритарните кандидати могат да внесат към него и доза екзотика. Силно се надявам всичко това да не е придружено със съмнения за легитимността на определени избраници. Възможен е и сценарий, при който изострянето на противопоставянето „управляващи – опозиция” да катализира по-голям протестен вот към ГЕРБ и така да бъде излъчен по-категоричен победител. Като цяло обаче въпросът за характера на бъдещото мнозинство на този етап остава твърде неясен.
- Виждаме, че най-много избиратели са решили в последния момент да гласуват за РЗС и ЛИДЕР. Това означава ли, че двете партии ще мобилизират потенциала си за парламентарните избори?
- Да, наистина последните дни на кампанията са довели до най-значим прилив на гласове към ЛИДЕР, РЗС, но и към НДСВ. И при трите партии, решилите да ги подкрепят в последния момент, са два пъти повече от средното тегло на съответната политическа сила. Ако става въпрос само за ефективна кампания, можем да очакваме, че тези партии не са постигнали тавана си и ще продължат да привличат избиратели, като възпроизвеждат похватите от евроизборите. Не трябва да се забравя обаче и това, че при по-висока избирателна активност на националните избори ще расте мобилизацията, респективно подкрепата и за по-големите партии, което ще води до намаляване на относителното тегло на по-малките нови играчи.
- Според вашите изследвания 2.9% от ромите са гласували за РЗС, 16,6% - за ГЕРБ и 21,1% за БСП. Какво означава това? Може ли да се каже, че големите партии са отворили пазарската чанта за купуване на гласове и на това ли се дължи по-високата избирателна активност?
- Първо, едно уточнение. Най-голям е делът на ромския вот при ЛИДЕР (11%) и при ДПС (26%), там той е двойно по-висок от средния резултат, постигнат от тези две партии. Макар и не така ясно изразен, по-висок ромски вот има и при БСП. Което поставя въпроса как тези партии успяват да бъдат толкова ефективни в ромската общност и не успяват да постигнат същото в други социални групи? Ето едно сравнение между ГЕРБ и ЛИДЕР, например. ГЕРБ взема 16% от ромския вот, а ЛИДЕР, който има пет пъти по-нисък национален резултат от ГЕРБ, печели почти същия дял от ромите (11%). Тук отново трябва да се върна към казаното в началото. Обобщените данни могат да ни подскажат редица аномалии, които позволяват да бъдат правени политически анализи, но те не могат да бъдат пряко доказателство. Необходимо е да се проследят както секционните протоколи за масово преориентиране на вота от едни избори на други, така и конкретно гласуването в изборния ден. Личното ми мнение е, че освен имиджовото дискредитиране, у нас няма други ефективни механизми за противодействие на купуването и контролирането на вота. Ако една партия загуби дори само 5 000 свои избиратели, защото те не искат да носят негативите на 500 купени гласа, равносметката от пазаруването ще бъде повече от негативна. Но затова е необходимо и активно гражданско, а не чисто ритуално противодействие.
- Защо според вас партиите искат повторно преброяване на вота и какво показват данните от екзит пола?
- Мотивът е ясен и обоснован – малките разлики в гласовете, необходими за спечелване, респективно отнемане на мандат, определят това искане. Що се отнася до проучванията, то данните и от екзит пола, и от паралелното преброяване на „Алфа Рисърч” показват, че ЛИДЕР е устойчиво под бариерата от 5.88%. При НДСВ вариациите са по-съществени. Екзит полът показва 7% за НДСВ и 8.4% за Синята коалиция, докато при паралелното преброяване резултатите се сближават до 0.3% в полза на сините и до 0.1% в полза на НДСВ според ЦИК. Отклоненията са под статистическата грешка, за да бъде потвърдена определена хипотеза. По всяка вероятност обаче в урните са пуснати бюлетини, чийто вот избирателите по една или друга причина не са успели да повторят в проучването на изхода от избирателните секции. Ако си позволя малко да разширя въпроса, мисля, че точността, с която сериозните социологически агенции работят през последните години, показва, че екзит половете са не само изключително надеждно средство за информиране на гражданите, но и за контрол над изборния процес.

Автор: Интервю на Десислава АНТОВА , Източник: Агенция „Фокус“ http://factor-bs.com/newsSingle.php13.06.2009 09:12
Ключови думи: избори, социологически проучвания, ГЕРБ, БСП, НДСВ, ЛИДЕР, Синята коалиция, избиратели
Bookmark and Share Subscribe
4255 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ Основни изводи от парламентарни избори 2009
Изборите  за 41-во Народно събрание се проведоха  в условията на нарастваща тревога  от ...
текст на новината
ЦИК: ГЕРБ с 26 мажоритарни депутатски мандата, ДПС спечели 5
ГЕРБ печели 26 от общо 31-те мажоритарни депутатски мандата. Останалите 5 отиват при ДПС. Това сочат междинните ...
текст на новината
Резултати за страната към 07:20 часа при обработени 99.88% протоколи на СИК в РИК
Разпределение на действителните гласове по кандидатски листи № Партия / Коалиция / ...
текст на новината
Шест партии влизат в парламента
Шест политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, Синята коалиция и Лидер, със сигурност ще изпратят свои ...
текст на новината
Мажоритарни кандидати от кол и въже вадят партиите за изборите
Липсата на кадри в "най-голямата политическа сила" на България води до инфарктни ситуации в горещите юнски ...
текст на новината
Кметът на София Бойко Борисов изрази възмущение от решението на ЦИК за мандатите
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ  изрази възмущение от неадекватното решение на ЦИК, за отнемане на мандати от ...
текст на новината
Валери Симеонов: Резултатите ни са голям успех за Атака и за бургаските патриоти
Кандидатът за кмет от „Атака” Валери Симеонов, който е втори по резултат в Бургас и ще се яви на ...
текст на новината
Куп жалби за нарушения в изборния ден бяха подадени в цялата страна още преди 10 часа тази сутрин
Куп жалби за нарушения в изборния ден бяха подадени в цялата страна още преди 10 часа тази сутрин. Рекордьор е ...
текст на новината
Юрист ще води битката на АТАКА за кмет на Несебър
С пълно мнозинство националистите издигнаха младия адвокат Никола Иванов На общо събрание на общинската ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 16.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown