Плувни клубове притеснени, че се подготвя поредната далавера с даване на апетитния имот - плувния басейн в Славейков. От общината дават мъгляви обяснения - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Плувни клубове притеснени, че се подготвя поредната далавера с даване на апетитния имот - плувния басейн в Славейков. От общината дават мъгляви обяснения

Плувни клубове притеснени, че външен човек ще грабне апетитния имот, от общината се оглеждат за стратегически инвеститор
Близо пет години трите  основни бургаски  плувни клуба - ПК „Бриз“,  ПК „Черноморец“ и ПК „Метропол“  са принудени да ползват за тренировки басейна в Младежкия културен център.
От 2003 година най-голямата база за плувни спортове в жк „Славейков“ не функционира, а по времето, когато работеше, бе в окаяно състояние.
Въпреки това плувците успяваха да провеждат някакви нормални тренировки там.
Сега положението не е никак розово, към липсата на спонсорство се добавя и фактът, че е невъзможно да се осъществява нормален спортен процес. Трите клуба се бутат в малкия басейн в Младежкия дом, който е прекалено тесен и не е устроен за спортна подготовка. Гледката от над десет човека в коридор е обичайна за него, това не е нормално, когато се тренират спортисти, казват спецове.
Какво се случва с най-голямата плувна база, замислена да подготвя дори олимпийци?
През януари  2003 година община Бургас спира доставките на гориво за отопление. Причината остава неизвестна. Според запознати обаче ръководството на общината не било доволно от стопанисването на басейна. Оставена на самотек, базата  в момента е пред разпад. Единствено през лятото частично се ползва  външният басейн, който е с олимпийски размери. Начинът,  по който се поддържа този басейн, може да отблъсне  всеки гражданин. Обичайна гледка е плувците да тренират в зеленясала вода, която се почиства, след като се изсипе бака с хлор. След затварянето на  съоръжението, ПК „Бриз“, които провеждат тренировки там,  пишат редовно докладни до бившия кмет, за да вземат басейна на концесия. Отговор от страна на бившата управа обаче няма. След смяната на  местната власт, от клуба отново подновяват исканията си, като настояват да вземат спортния комплекс под наем и обещават инвестиции. От ПК „Бриз“ искат да станат бъдещи собственици на базата, като се позовават на закона за стопанисването на спортните бази. Той  гласи, че спортното съоръжение може да се отдаде  само на клуб, който тренира в него.
Ако клубовете, които тренират в него, са повече от един, обектът се дава на този с най –добри постижения, като в случая това е “Бриз”, сочи още точка в закона. Президентът му Георги Кръстев излиза с писмено предложение до общината  да инвестира 12 млн. лева в спортния комплекс в “Славейков”, като вече има изготвен проект на стойност 150 000 лв. В него е запланувано да има тенис и футболно игрище,  и други  “екстри”, като басейн за игра.
„Изпратихме писмо до общината с нашите инвестиционни намерения, до този момент нямаме никакъв отговор, все още го очакваме“, заявява Соня Стойчева, която е в Управителния съвет на клуба и треньор на отбора.
Притесненията на спортистите са, че подготвеното публично-частно партньорство  ще бъде направено в полза на частен инвеститор, който няма нищо общо със спорта.
„Все повече запитвания за публично-частно партньорство идват от фирмите, които са спонсори на тези отбори. Абсурд е фирма извън Бургас да спечели проекта, външна фирма не е правила запитване“, заяви кметът Димитър Николов. Той допълни, че от спортните клубове могат да участват в конкурса и няма да бъдат пренебрегнати, ако покажат добре мотивиран проект.
Другите плувни клубове в града не помагат много за решаване на проблема. Насажда се мнение от тяхна страна, че ако “Бриз” вземат басейна, няма да  пускат останалите клубове безплатно да упражняват дейност. „Това не е вярно, понеже законът задължава този, който стопанисва съоръжението, да не взема такси от клубовете, а и от етична  гледна точка това е немислимо“, допълва още Стойчева и продължава:  „Жалкото е, че в Бургас има толкова талантливи момичета и момчета, но  никой не предлага адекватни условия, за  да могат те да развият потенциала си“.
Първоначалната идея е комплексът в „Славейков“ да се даде на концесия, но липсва интерес към тази форма  на стопанисване, затова общината променя условията.
През март  на свое заседание съветниците взимат решение плувният комплекс в „Славейков“ да се изгради на принципа на публично-частното партньорство.
Върху 23 279 кв.м трябва  да се построи  спортно-развлекателен комплекс, като той ще бъде включен в капиталовата програма на общината за периода 2009-2010 година. След като е готов, общината ще предостави правото на ползване на бъдещия инвеститор за 35 години.
До края на май външен консултант-експерт по публично-частно партньорство  трябва да е извършил финансовата обосновка на проекта и пред съветниците да  докладва  какви ще са критериите, по които  ще се избира бъдещият частен инвеститор.
„Търсим стратегически партньор, който да поеме финансовата тежест по  бъдещия спортен комплекс. Общината си остава като партньор в него, той ще е  общински, а инвеститорът ще си възстанови разходите под формата на  такси, които плащат спортните клубове“, каза още кметът Димитър Николов.
В бюджета за тази година на общината обаче са предвидени средства за изграждането на модерен плувен комплекс в Морската градина зад Флората, на мястото на бившия открит басейн, обеща той.  Два нови  басейна, единият от които с олимпийски размери, има амбиции да реализира общината там, като до една година комплексът трябва да е готов.

----------
Защо да не сме като Варна?

Бургас е известен като “морски” град. Точно както и Варна. Би следвало за едно населено място, намиращо се на брега на морето, приоритет  да са водните спортове. Говорим за плуване, водна топка и прочее. Във Варна общината се интересува живо от водните спортове и от базите, с които разполагат отборите. Доскоро в морската ни столица също нямаше адекватно място, където спортистите могат да се подготвят и да се кокурентоспособни. Това обаче се промени през лятото на 2008, когато юни отвори врати най – модерният плувен комплекс на Балканския полуостров. С пари от европейски фондове и местни спонсори съоръжението във Варна е първокласно изпълнение и рай за трениращите. За жалост в нашия град ситуацията е различна.

Зебележка: Басейнът до Флората в момента е свърталище на жаби и плесен

http://www.factor-bs.com/news-8606.html02.05.2009 14:48
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
6888 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 29.11.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      ноември 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
44
26
27
28
29
30
31
01
45
02
03
04
05
06
07
08
46
09
10
11
12
13
14
15
47
16
17
18
19
20
21
22
48
23
24
25
26
27
28
29
49
30
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown