Кристиян ХЕЙНЦ, директор на ILF - фирма надзорник на петролопровода Бургас -Александруполис - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Кристиян ХЕЙНЦ, директор на ILF - фирма надзорник на петролопровода Бургас -Александруполис

Нефтът ще се разтоварва в морето. Търсим най-удачното място за буйовете


- Г-н Хейнц, два дни Транс- Болкан Пайплан /компанията, която ще изгражда петролопровода Бургас-Александруполис/, както и Вие, проведохте работни семинари в Поморие, срещнахте  се с местната власт и различни неправителствени организации, на какъв етап се намира проектът?
-  В момента се намираме на етап определяне  мястото на резервоарния парк или нефтената база, както още го наричаме, и мястото на разполагане на съоръжението за разтоварване на танковете. Определили сме един по-широк коридор, в рамките на който ще премине трасето на тръбопровода. Следващата стъпка ще бъде да се  уточни точното трасе и маршрут, по който ще премине петролопровода, след което ще  се тръгне към изготвяне на  Оценка за въздействие върху околната среда. Работата по това  ще  започне през следващия месец и ще продължи до есента на тази година. Единственото ясно техническо решение, което окончателно е взето, е за мястото на нефтената база. Тя ще бъде близо до сегашната рафинерия. Няма да ползваме естакада за разтоварване на танковете или пристанище за  петрола. Той ще се разтоварва от съоръжение в морето.
-  Т.е. ясно е, че  вариантът с  т.нар. монобуй, който е популярен при нас, е предпочетен, а не разтоварване на пирст?
-  Да, точно така. Взехме това решение, защото през 2000 година беше направено проучване, което доказа, че при пристанището  ще е необходимо да се извърши голям обем драгиране. Второто ни съображение, което наклони везните към избора на монобуй, беше, че с него искаме трафикът на танкерите да остане далеч от залива.
Една от следващите големи стъпки, която предстои, е  да се обяви търг за строителните работи. По предварителни разчети това ще стане до април 2010 година. Към днешна дата се планира експлоатацията на петролопровода да започне в края на 2012 година и началото на 2013 година.
-  Колко варианта за трасета на сушата съществуват, ще се съобразите ли с  факта, че те ще преминават през курортни зони и такива в специална защита?
-  Разбира се, въпросът за опазване на природата се взема предвид, специално тук, в Бургас, трябва да се съобразим с опасенията на местното население, които са свързани с туризма. Резултат от това, че ги отчитаме, е, че вече се отказахме от едната алтернатива за разтоварване на пристанище. Ще вземем под внимание тези аспекти, когато определяме трасето на петролопровода и  местата, където той ще излезе на брега. Трасето няма да навреди на туризма, защото тръбата ще е заровена дълбоко в земята и няма да се вижда. Разбира се,  ще има една малка помпена станция, която ще бъде разположена на брега, и ние трябва да намерим подходящо местоположение  за нея. Мястото й ще има известно отношение към туризма.
-  В чисто техническо отношение колко ще е голяма тя?
-  Търсим площадка с размери около 5 хектара. На нея ще има помпена станция и два резервоара или две цистерни. От октомври миналата година  се стремим да установим контакт с местните органи на властта, за да получим информация относно ограниченията и съществуващите зони, и ни беше трудно да я получим.
-  Подобри ли се комуникацията между двете страни ?
-  Да, в резултат на срещите в Поморие  вече е установен този контакт и е достигнал работно ниво.
-  Според работния проект на какво разстояние от брега ще бъдат разположени буйовете в морето и къде точно?
-  Има техническо ограничение, което не позволява на буйовете да бъдат разположени твърде далече от брега. Петролът трябва  да се изпомпва от танкерите до брега с помпи, чийто капацитет не позволява разстоянието да бъде  не повече от 15 км от брега, за да можем да използваме този подводен тръбопровод. Двата най-подходящи варианта,  които обмисляме към днешна дата, са единият монобуй да бъде на 6,7 км от района на Поморие, и вторият вариант е на около 10 км от него. Засега проучваме възможността за две или три такива съоръжения.
-  Как се развива проектът в гръцка страна и по-лесно ли се работи там?
-  И там съществува подобен въпрос  как да се определи мястото  на съоръжението за разтоварване на танкерите, защото и в Александруполис има екологични ограничения и опасения, свързани с туризма. Този конкретен проблем наскоро го разрешихме, но като цяло и  технологичният процес, и трудностите са сходни. Не е трудно да се изгради трасето в двете страни, това е един сравнително лек за изпълнение проект. И в Александруполис резервоарният парк или нефтената база ще се намира в индустриална зона, за да не влияе на околната среда.
-  Ще ползвате ли български подизпълнители в някои от дейностите, защото опасенията са, че фирмите ще са изцяло чужди и населението няма да може да участва, няма да се разкрият работни места?
-  Който и да спечели търга, ще наеме български и съответно гръцки подизпълнители. Разбира се, те трябва да са конкурентоспособни, знам, че има такива потенциални, които са на ниво. Дори на този етап сме наели две български фирми за подизпълнители от Бургас, които работят наши задания в областта на планирането. Това са „Геомарин” и Камара на инженерите.Те са много добри експерти в геодезичните проучвания в трасето.
-  От географска гледна точка трудно ли е трасето, по което ще минава тръбопроводът?
-   Най-трудното ще е да се намери най-удачното място за буйовете. Това трябва да бъде място, където най-малко ще се окаже въздействие върху Бургас. Коридорите, по които би могло да преминава трасето и които сме проучили, не са толкова трудни и не биха ни затруднили.
-  Самите тръбопроводи ще преминават през доста частни земи, в преговори ли сте със собствениците?
-  Цялата дължина на трасето в българска територия ще  е 170 км. Бих казал, че ще закупим земя за изграждането на резервоарния парк или нефтената база, както и за помпената станция. Що се отнася за трасето, нямаме решение, защото законите в трите страни са различни, но една възможност е да се поиска от собствениците право на преминаване.
-  Т.е. под наем?
-  Собственикът ще има собственост върху нея, но ще имат ограничения за земеползване. Ние ще имаме право на достъп до съоръженията си всеки път, когато е необходимо.
-  По време на срещата в Поморие архитекти, морски специалисти и екологични организации Ви дадоха препоръки, ще ги вземете ли предвид?
-  Бих искал да подчертая,  че това беше конструктивен диалог и ние чухме съображения и опасения от страна на НПО, органите на властта и населението, чухме предложения, имаше  разговор и диалог между представителите на екипа на проекта и заинтересовани страни. За нас беше много ценно, че получихме обратна информация и идеи, а по отношение на опасенията - за нас беше сигнал да се върнем отново към тези конфликтни  аспекти, за да видим дали не можем да променим нещата.


Автор: Интервю на Силвия ШАТЪРОВА
http://www.factor-bs.com/news-7935.html
в-к ФАКТОР22.03.2009 13:03
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3054 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
„Атика Р5” е законен изпълнител на ОУП на Бургас
Арх. Петко Йовчев е категоричен, че центърът на морския град трябва да се премести На снимката: Арх. Петко ...
текст на новината
Рунтавелка
Казват, че .... Бургас ще получи безвъзмездна техническа помощ по програма „Джаспър” (JASPERS) за ...
текст на новината
Работяга, Бургазлии
Кметът Димитър Николов се обърна с предложение към председателя на УС на „ЛУКойл Нефтохим” Бургас Сергей ...
текст на новината
Бургас ще усвоява 70 млн. евро за водни проекти
“В Бургаския регион за около две години ще бъдат усвоени около 70 милиона лева за водни проекти”, каза на ...
текст на новината
Кръгла маса в Бургас, посветена на модерното земеделие
Община Бургас бе домакин на Кръгла маса по темата: “Модерното земеделие – успехът на България”, в която ...
текст на новината
Нови строежи в Ченгене скеле
4 нови незаконни строежа има в рибарското селище Ченгене скеле. Това е установила проверка на екперти от ...
текст на новината
Ваклин Стойновски: Бих работил с всеки в името на Бургас
Лидерът на ПП“Бургас“Ваклин Стойновски официално потвърди кандидатурата си за кмет на града. Днес ...
текст на новината
Бизнесменът Ваклин Стойновски ще се кандидатира за кмет на Бургас
Бизнесменът Ваклин Стойновски ще се кандидатира за кмет на Бургас. Стойновски обяви официално ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 07.12.2021 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      декември 2021      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
48
29
30
01
02
03
04
05
49
06
07
08
09
10
11
12
50
13
14
15
16
17
18
19
51
20
21
22
23
24
25
26
52
27
28
29
30
31
1
2
01
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown