Политика на сближаване: инвестиране в реалната икономика  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Политика на сближаване: инвестиране в реалната икономика

В доклада на българския евродепутат Евгени Кирилов се приветстват промените в правилата на структурните фондове, които ще подпомогнат икономическото възстановяване на ЕС, осигурявайки по-бързо и по-гъвкаво финансиране на проекти в областта на регионалната политика. Същевременно приетите мерки за ускорено финансиране не трябва да водят до намален контрол над тяхното прилагане, подчертават депутатите.


Докладчик на Европейския парламент по въпроса е българският депутат в ЕП Евгени Кирилов (ПЕС). Според приетия днес текст (с 508 гласа "за", 30 против" и 52 "въздържали се") предложените промени ще направят плащанията от структурните фондове по-гъвкави, като по този начин ще помогнат за адаптирането на структурните фондове към "извънредните икономически условия", ще стимулират икономиката и ще окажат подкрепа на хората, пострадали от кризата. Тези мерки допълват Европейския план за икономическо възстановяване.


Предложените изменения на три от действащите регламента относно структурните фондове за периода 2007-2013 г. (Регламенти № 1083/2006, № 1080/2006 и № 1081/2006) целят да подобрят паричния поток и ликвидността в държавите членки, да улеснят използването на инструменти за финансов инженеринг, да разширят подкрепата за инвестициите в енергийна ефективност в жилищното строителство.


Над 65% от средствата за политиката на сближаване на ЕС за периода 2007-2013 г. са насочени за инвестиции в четирите приоритетни области на стратегията на ЕС за растеж и работни места: хора, предприятия, инфраструктура и енергетика, научни изследвания и иновации.


Гъвкави и ускорени плащания


Според доклада мерки, позволяващи гъвкави и ускорени плащания, както и използване на еднократни плащания и единни ставки, ще стимулират и ускорят изпълнението на регионалната политика, особено в областта на инфраструктурата, енергетиката и околната среда.


Депутатите приветстват предложението на Комисията за увеличаване на авансовите плащания, за да се осигурят финансови средства на ранен етап от изпълнението на проекта и по този начин се намали нуждата от банкови заеми.


Освен това, докладът настоятелно призовава банките и финансовите институции "изцяло" да използват предоставените им механизми за подкрепа на отпускането на заеми за икономиката и да осъществят "ключови намаления на лихвените проценти на кредитополучателите".


Спазване на правилата на ЕС


Депутатите настояват Комисията и държавите членки да гарантират, че приетите мерки за ускоряване, опростяване и повишаване на гъвкавостта на структурните и кохезионните фондове "не намаляват отговорността им да следят за тяхното прилагане". Докладът призовава също държавите членки и регионалните и местни власти да гарантират своя финансов принос, "както се изисква от правилата за съфинансиране, така че предвидените от структурните фондове средства да бъда напълно оползотворени".


Комисията трябва да следи дали националните икономически мерки не нарушават правилата на свободната пазарна икономика и социалните норми, както и изпълнението на целите на ЕС в областта на опазването на околната среда и климата.


Подкрепа за бизнеса и създаването на работни места


Членовете на ЕП призовават за "решителни действия за подкрепа на търсенето в икономиката", както и за мерки за подпомагане на малките и средните предприятия (МСП), социалните предприятията и местните и регионалните власти. Те настояват държавите членки да пристъпят към "широко използване на структурните фондове с цел да се гарантира създаването на работни места" и да се насърчават МСП, предприемачеството и професионалното обучение.


Взаимодействие между различните източници на финансиране


По-нататък докладът насърчава държавите членки "да изследват полезното взаимодействие между финансирането на политиката на сближаване и другите източници на общностно финансиране" (като Седмата рамкова програма за научноизследователска и развойна дейност например), както и финансирането от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.


Достъпът до средствата по финансовите инструменти JESSICA (предназначен за градовете), JASMINE (за микрокредити) и JEREMIE (за микро- до средни предприятия) трябва от своя страна да бъде опростен и подобрен.


Енергийна ефективност на жилищата


В заключение депутатите от ЕП искат инвестициите в енергийна ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници в жилищния сектор да бъдат допустими за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в целия ЕС и настоятелно призовават държавите членки и регионите да използват "в пълна степен тази нова възможност".


Евгени Кирилов за доклада


Докладчикът коментира по следния начин доклада по време на дебата в пленарната зала тази сутрин: "този доклад подкрепя предложените от Европейската комисия мерки за ускоряване и опростяване на прилагането на структурните фондове, сред които са увеличаването на авансовите плащания, въвеждането на по-гъвкави схеми за отчитане на разходите и други. Тези мерки наистина са ни необходими сега, когато се нуждаем от адекватен отговор на икономическата криза, от инвестиране в реалната икономика, от съхраняване и създаване на работни места, и от насърчаване на предприемачеството. 


(...) Политиката на сближаване е политика на солидарност. Нуждаем се не само от декларирана солидарност, а от солидарност в действие. В условията на взаимозависимост на европейските икономики, отрицателните ефекти на кризата засягат всички. 


(...) Същевременно е важно да се запазят социалните стандарти на гражданите на Евросъюза, да защитим социално слабите и същевременно да не се нарушава конкуренцията и за не се отстъпва от защита на околната среда. В този смисъл солидарността и сближаването са нужни в най-голяма степен, за да успеем заедно да намерим по-бързо изход от кризата.


(...) Също така не трябва да спира дотук процесът на опростяване на процедурите. Правилата трябва да се направят по-ясни, информацията по-достъпна, административната тежест по-малка и процедурите по-прозрачни. Само така ще намалеят грешките и ще се ограничат възможностите за нарушение и корупция." 
12.03.2009 10:41
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3714 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
След две години страната ни трябва да получава повече пари на единица площ от държави като Португалия, Испания и Чехия
Мария Неделчева: След две години страната ни трябва да получава повече пари на единица площ от държави като ...
текст на новината
Приоритети на шведското председателство на ЕС
Днес  шведският министър-председател  Fredrik Reinfeldt представи пред ЕП програмата на своето правителство ...
текст на новината
Маруся Любчева пред пленарното заседание на ЕП на 4 май 2009 г. - за отвличането на кораби от сомалийски пирати с цел откуп
Едноминутно изказване на българския депутат в ЕП Маруся Любчева (ПЕС) на пленарното заседание на ЕП на 4 май ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 03.07.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
26
27
28
29
30
01
02
03
27
04
05
06
07
08
09
10
28
11
12
13
14
15
16
17
29
18
19
20
21
22
23
24
30
25
26
27
28
29
30
31
31
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown