Три мандата ректор = 10 апартамента в центъра на Бург - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Три мандата ректор = 10 апартамента в центъра на Бург

Или историята на едно забогатяване след серия скандали около бившия ректор на университет “Проф. д-р Асен Златаров” Николай Ралев
На снимката: В тази сграда на улица “Рилска” в Бургас са само част от апартаментите, които се водят на името на бившия ректор на ВХТИ
Десет апартамента на централните бургаски улици “Самуил” и “Шипка”, пет парцела в местността Шосеен път около хипермаркет “Метро” от по 1200 квадратни метра всеки, редица стопански дворове и земеделски земи – това са само част от имотите, отразени в Службата по вписвания на името на Николай Ралев. Жилищата и апетитните терени са придобивани през последните 10 години, а една от последните сделки за два апартамента от по 72 квадратни метра е реализирана само преди три години. Със солидната си собственост видният бургазлия влиза в топ десет на най-имотните ни съграждани. Факт, който нямаше да буди недоумение, ако парите за завидното имущество не бяха спестени от скромната доцентска заплата на бившия ректор на бургаския Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Всъщност дали е така и какъв е произходът на средствата за сделките, описани на 5 страници в регистъра и плащани ли са за тях данъци, надяваме се отговорите да дадат Националната агенция по приходите и Комисията “Кушлев”.
Скандалът, свързан с Николай Ралев, има деветгодишна история, в която се преплитат житейски драми, фалшиви дипломи за висше образование, съдебни битки, разчистване на сметки, своеволия, оставени без последствие, отстъпване на терени за бизнес на приятелски кръгове, присвояване на студентски средства, уволнения по политически причини. Пълна гама на административни престъпления, доказателствата за които обаче не издържат в съда.
Разкритията тръгват през 2000 година, когато медийното пространство е взривено от историята на дипломирания инженер-химик Христо Чанков. Младият човек защитава дипломната си работа с отлична оценка, но така и не успява да се реализира по специалността си. Три дни след успешната защита Николай Ралев еднолично анулира протоколите на изпитната комисия и му отнема званието инженер. Мотивът е, че момчето е преписало общинската програма за управление на отпадъците. Факт, който е убягнал на тричленната комисия.
Две години по-късно става ясно, че доц. Ралев е разчиствал сметки с него. Чанков, като шеф на Студентския съвет, отказвал да гласува по волята на ректора на заседанията на Академичния съвет. Освен това, негов научен ръководител е бил доцент Любчо Любчев, съпруг на евродепутата от БСП Маруся Любчева. Като бивш кадър на ВУЗ-а, тя бе в обтегнати отношения с Николай Ралев по политически причини, което доведе до уволнението й.
Драмата на Чанков, който две години се бори с вятърни мелници, за да получи дипломата си за висше образование, остана без последствие за Ралев, но повдигна завесата на своеволията, извършвани в университета. За да се стигне до нов скандал четири години по-късно.
Няколко десетки бивши студенти на бившето ВХТИ получили актове от данъчните, че не са декларирали доходи от ВУЗ-а. Оказало се, че без тяхно знание ръководството на учебното заведение хонорувало по 60 лева на човек практическите им занятия. В документацията на университета имало договори със студентите и хонорарни листи на тяхно име с подправени подписи. Уличаващите книжа бяха иззети от Икономическа полиция, но от последвалата проверка така и не стана ясно кой е прибирал парите.
През 2005 година Окръжна прокуратура изготви обвинителен акт от над 30 страници срещу Ралев. Обвиненията бяха по член 311 от Наказателния кодекс за документна измама и по чл. 282 от НК за престъпления по служба. Тогава за първи път стана ясен и друг механизъм за облагодетелстване на ректора – издаването на фалшиви дипломи на хора от властта.
Според обвинението шефът на ВУЗ-а издал две заповеди, с които студенти от следдипломна квалификация “Здравен мениджмънт” са прехвърлени в задочна форма на магистратура в същата специалност. За по-малко от четири месеца по тази система са успели да се сдобият с магистърски дипломи бившият министър на здравеопазването по времето на кабинета “Костов” Илко Семерджиев, бившият заместник-министър на отбраната при управлението на НДСВ Мехмед Джефер и бившият шеф на Комисията по социална политика в парламента Хасан Адем.
В обемния обвинителен акт на прокуратурата е отбелязано и неправомерното назначение на 6 управители в университета без конкурс.
През април 2005 година Ралев изненадващо е оправдан по всички обвинения. Година по-късно излиза и решението на Върховен касационен съд, с което той напълно и окончателно е оневинен.
Докато тече съдебната сага и серията от полицейски проверки, в скандала се намесва и Министерството на образованието, което сезира прокуратурата, че има опасност Николай Ралев да бъде преизбран за ректор в нарушение на закона за трети пореден път, при условие, че шефовете на ВУЗ-ове имат право на два мандата. Но сигналното писмо не успява да предотврати и този скандал. Съдът решава, че спорът е трудовоправен и министерството не може да бъде страна по него.
Защо е толкова важно Ралев да потрети мандата, става ясно в началото на 2003 година. Въпреки че постът му на ректор вече е оспорван от МО, той успява да забърка поредната каша, като допуска златен терен край брега на морето в Равда да премине от собствеността на университета, в частни ръце. Близо 5 декара земя, за която ВУЗ-ът има нотариален акт, преминават в ръцете на “Академика Сий Палас” АД и “Академика 200” ЕООД, зад които, обществена тайна е, стоят братята Милен и Георги Велчеви. Сега на парцела се извисява трикорпусен ултрамодерен хотелски комплекс, от чиито услуги университетът не се е възползвал нито веднъж.
“Черноморски фар” се свърза с бившия областен управител Иван Витанов, изиграл ключова роля за осъществяването на срамната за университета сделка. През 2003 година той деактува имуществото на ВХТИ и го изкарва със заповед от активите на “Проф д-р Асен Златаров”. Няколко месеца след документа, подписан от него, петте декара на плажа на Равда се появяват в активите на “Академика 200”, а Николай Ралев подписва договор, че няма да търси правото на университета по съдебен път. И няма да възразява срещу последващите изменения на плана за регулация и застрояване, инициирани от частното дружество.
Вестникът е готов да предостави право на отговор и на Николай Ралев, който преди седмица в предаването “Паралакс” на телевизия СКАТ заяви, че придобитите имоти и апартаменти са наследствени. Независимо, че в регистъра на Службата по вписвания по някои от тях той е отбелязан като “купувач”.

--------------------------------------------------------------------

Иван Витанов, бивш областен управител и настоящ общински съветник от групата на “Ваклин Стойновски за Бургас”: Скоро се срещнахме с Ралев, подмина, без да поздрави

- Г-н Витанов, поводът да Ви потърся е една Ваша заповед от 2003 година, с която е отменен акт за частна държавна собственост на недвижим имот, включен в капитала на Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Деактуваната земя е станала впоследствие собственост на “Академика 2000” ЕООД. Спомняте ли си как и при какви обстоятелства спорните декари край морето в Равда са преминали в активите на дружеството?

- Не, нищо не си спомням.

- От документите по случая е видно, че никой не е протестирал тази Ваша заповед...

- Кой е трябвало да протестира, според Вас?

- Да кажем, ръководството на университета. Което е следвало да направи поне опит да защити собствеността си. Още повече, че към този момент ректорът Николай Ралев е разполагал с нотариален акт за собствеността на 4 бунгала с прилежащата им площ от близо 5 декара.

- Трябва да има досие към тази заповед, цялата преписка се намира в Областна управа. Мога само да коментирам, че по принцип деактуването става, като покажат документ за собственост новите собственици на имота. Следва процедура, която не е разпоредителна от страна на областния управител, а повече регистрационна.
Но не си спомням конкретния случай, все пак пет години са минали оттогава. Ваши колеги вече ме питаха дали за тази сделка съм бил притискан от Милен Велчев, защото името му се свързвало с хотелския комплекс, който беше построен на този терен. Аз и на тях им казах, той трябва да е гърбав, за да тръгне така директно, ако действително е имал интерес там. 
Искам правилно да ме разберете. Аз не бих си позволил да деактувам този имот, ако има доказателства, че той се води на университета. Дали са го отчуждили, продали, аз не мога да кажа, при областния управител такава информация няма. Но ако в областна администрация не е представен документ, с който да се удостовери смяна на собствеността, аз няма да го деактувам.
Така че най-вероятно е имало тогава такава смяна на собствеността от университета на някаква друга фирма, преди да подпиша заповедта за деактуването.

- Познавате ли се добре с Николай Ралев?

- Повече служебно, докато бях в областна администрация, ме е канил като официално лице на някакви връчвания на дипломи, годишнина на университета, нещо такова. Между другото съвсем скоро го срещнах, подмина ме, без да ме поздрави, може да не ме е познал.

Снимките са предоставени от предаването “Паралакс” на телевизия СКАТ

www.Factor-bs.com06.03.2009 13:47
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5798 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 11.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown