ЕП обсъди подкрепа за боледуващата европейска автомобилна индустрия - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
ЕП обсъди подкрепа за боледуващата европейска автомобилна индустрия

Членовете на ЕП обсъдиха тежките последици от световната икономическа криза за европейската автомобилна индустрия. Изявления пред тях по тази тема направиха представители на Съвета и ЕК. Мнозина от депутатите призоваха помощта за автоиндустрията да се насочи към екологични технологии.
 
Съветът на министрите вече изрази голяма загриженост от тежката ситуация, пред която е изправен автомобилният сектор и заплахата за много работни места. През 2008 г в ЕС са продадени 8% по-малко автомобили, отколкото през 2007 г.
 
Чешко председателство на Съвета
 
От името на председателството, чешкият зам. министър-председател А. Вондра посочи, че автомобилната индустрия е ключов за икономиката на Европа сектор. Европейските автомобили са сред най-добрите, най-безопасните, икономични и екологични в света. Въпреки това, секторът е особено тежко засегнат от глобалната икономическа криза, поради фактори, които са извън неговия контрол.
 
Това е било очевидно още през октомври 2008 г., когато Съветът е набелязал ред мерки за автоиндустрията. От тогава насам положението се е влошило. Продажбите на коли са спаднали с 8% 2008 г спрямо предишната година, а 2009 година се очаква да бъде също тъй лоша или дори по-лоша. Трудностите вече засягат не само производителите на автомобили, но и цялата верига от техни доставчици.
 
Обществена подкрепа
 
Основната отговорност за посрещането на тези предизвикателства е на самата индустрия. Тя трябва да бъде насърчена да реши структурните си проблеми като наличието на излишен производствен капацитет и недостатъчно инвестиции в нови технологии. Но тъй като автоиндустрията има голямо значение за цялата европейската икономика, трябва да й бъде оказана и обществена подкрепа. Това е отразено в Плана за европейско икономическо възстановяване, приет от Европейския съвет през декември 2008 г, както и в национални програми на държави-членки.
 
Обществената помощ, включително под формата на изгодни заеми, трябва да поощрява нововъведенията и да бъде добре насочена и координирана между държавите-членки. Помощта не трябва да се изроди в състезание за получаване не субсидии и да доведе до изкривяване на пазара. Държавите-членки са потвърдили готовността си да сътрудничат с ЕК в тази насока, за да се определят мерки за стимулиране както на търсенето, така и на предлагането на автомобили. ЕК е приканена да проучи условията за отпускане на заеми за автомобилния сектор.
 
Финансови инструменти на Европейската общност
 
Финансовите инструменти на ЕО трябва да се използват за развитието на екологични автомобили и на нови, чисти технологии за придвижване, като автомобили с водородни клетки, хибридни и електрически автомобили и коли, използващи слънчева енергия. Прилагането на тези нови мерки в съчетание с вече съществуващи инструменти, като схеми за поощряване бракуването на стари коли, ще даде допълнителни ползи като по-добра безопасност на движението и по-малко емисии на парникови газове. Председателството ще очаква преди Европейския съвет през пролетта на тази година ЕК да предложи мерки, които поощрят обновлението на автомобилния парк в ЕС.
 
Европейска комисия
 
От името на ЕК нейният заместник-председател Гюнтер Ферхойген посочи, че намалелите продажби на нови коли са показателни за направлението на развитието на икономиката. 12 милиона души са заети в автоидустрията, което е 6% от всички работни места в ЕС. Секторът е шести най-голям износител от ЕС. Трудности изпитват не само производителите на пътнически автомобили, а целият автомобилен сектор. Според Ферхойген, освен финансовата криза, други фактори, които оказват влияние върху индустрията са наличието на излишни производствени мощности и "нашето (на ЕС) законодателство, което направи европейските автомобили скъпи". Тези фактори оказват натиск индустрията да стане по конкурентноспособна, но това не непременно ще опази работните места.
 
Мерки на ЕС - минали, настоящи, бъдещи
 
След взетите досега мерки са обещанието за заеми до 9 милиарда евро от Европейката инвестиционна банка и разрешението страни-членки да окажат държавна помощ, ако тя води до запазване на работни места и не изкривява конкуренцията във вътрешния пазар. Относно неговата идея да се предоставят стимули собствениците на коли да заменят старите си автомобили с по-модерни, Ферхойген посочи, че премиите трябва да се използват за покупка само на по-екологично чисти автомобили, без да е разрешено да се поставят ограничения в коя държава от ЕС да са произведени те. В по-дългосрочен план той спомена препоръките CARS21, които призовават за повече научни изследвания и опитно-конструкторски работи за да може в бъдеще европейските автомобили да са най-добрите в света, както в техническо, така и в екологично отношение.
 
Най-важният резултат от дискусиите между ЕК и държавите-членки е съгласието да не се прибягва до протекционизъм. В международен план трябва да стане ясно как ще решат да действат САЩ. Европа няма интерес американските производители на коли да фалират, но тя няма и интерес САЩ да защитят своята индустрия за сметка на други страни.
 
В заключение, Ферхойген изрази увереност, че "Европейската автомобилна индустрия е достатъчно силна, за да се справи с положението".
 
Говорители на големите политически групи в ЕП
 
От името на ЕНП-ЕД, Jean-Paul Gauzes (Франция), посочи, че посланията, отправени току-що от Съвета ЕК не са достатъчни, за да възстановят доверието в средите на автомобилната индустрия. "Не смятам че вашите предложения са на нивото на предизвикателствата", каза той и изрази загриженост, че отделни държави-членки на ЕС може в тази криза да решат да действат самостоятелно, без съгласуване с останалите. Сред трудностите пред европейската автомобилна индустрия са цикличното намаляване на търсенето, структурни проблеми, фактът че тя не може да се конкурира на световните пазари. Според него призивите хората да намалят използването на своите автомобили също допринасят за тези трудности. В заключение той подчерта че е нужно координиране на мерките на европейско ниво, банкови заеми за индустрията с нормални лихви и осигуряване на бъдеще за европейското автомобилостроене.
 
Guido Sacconi (Италия) от името на групата на ПЕС от своя страна изцяло подкрепи "загрижеността и реализма, демонстриран от Съвета и ЕК в техните изявления". Той спомена, че в автомобилния сектор има опасност да бъдат изгубени два милиона работни места, най-вече в производството на резервни части. Призова за предприемане на анти-циклични мерки за повишаване търсенето на автомобилите и подобряване на екологичните им показатели, като подчерта също необходимостта от съгласуване на действията на ниво ЕС.
 
От името на групата АЛДЕ Patrizia TOIA (Италия) посочи, че кризата на пътническите автомобили се е разраснала до криза на целия сектор, която се превръща в "трагедия за заетостта". Тя призова европейските институции да предприемат решителни и бързи действия за преодоляване на трудностите.

04.02.2009 18:52
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
8799 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Гуантанамо: ЕП призовава за готовност за приемането на затворници в ЕС
Европейският парламент приветства в приета днес резолюция решението на президента на САЩ Барак Обама за ...
текст на новината
ЕП иска развиване на южния газопреносен коридор, включващ Набуко и Южен поток
Извличайки необходимите поуки от кризата с доставките на газ, ЕП дава широк набор от препоръки за бъдещата ...
текст на новината
Краен доклад на Комисията по климатични промени: "2050: Бъдещето започва днес"
Докладът, който ЕП ще гласува на 4 февруари, съдържа множество конкретни препоръки за създаването на ...
текст на новината
Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург 2-5 февруари 2009 г.
Санкции за работодатели на незаконни имигранти. Между 4,5 и 8 милиона нелегални имигранти работят в ...
текст на новината
11 юли - официален ден за възпоменание на жертвите от геноцида в Сребреница
В приета вчера с огромно мнозинство резолюция депутатите подкрепиха обявяването на 11 юли за ден за ...
текст на новината
Биометрични данни в паспортите
Паспортите на деца под 12-годишна възраст, издадени в ЕС, няма да съдържат техните пръстови отпечатъци, гласи ...
текст на новината
ЕП смята да публикува информация за присъствието и разходите на депутатите
В доклад, който ЕП прие днес, депутатите призоват европейските институции да отворят още повече достъпа до ...
текст на новината
ЕП констатира твърде много нарушения на основните права на човека в ЕС
В приет на 14.01.2009 г. доклад депутатите от ЕП изразяват своята загриженост от големия брой нарушения на ...
текст на новината
Европейските депутати обсъждат конфликта в Газа и Израел
Депутатите проведоха дебат относно конфликта в Газа преди гласуването  утре на резолюция по въпроса, като ...
текст на новината
Изказване на българския депутат в ЕП Румяна Желева
Румяна Желева (ЕНП-ЕД) – Благодаря, г-жо Председател. Като член на Европейския парламент от България, аз ...
текст на новината
Изказвания на българския евродепутат ДИзказване на Димитър Стоянов на дебата относно представяне на програмата на чешкото председателство
Димитър Стоянов (Независими) – Благодаря, г-жо Председател. До мен достигна новината, че в Брюксел под ...
текст на новината
Депутатите разискваха програмата на чешкото председателство в Страсбург
Европейските депутати обсъдиха вчера, 14.01.2009 г. с министър-председателя Мирек Тополанек основните ...
текст на новината
Депутатите отбелязаха тържествено 10-годишнината на еврото
Днес в Европейския парламент в Страсбург се проведе тържествено заседание по повод десетгодишнината от ...
текст на новината
Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург (12-15 януари 2009 г.)
Нови правила ограничават употребата на пестициди. На 13 януари ЕП ще гласува два законодателни текста, които ...
текст на новината
Информация за директивата за организация на работното време
Директивата от 1993 г. относно някои аспекти на организацията на работното време определя базовите принципи, ...
текст на новината
Без изключения за максимална продължителност на работната седмица от 48 часа
Европейският парламент настоява да няма изключения за прилагането на максимална продължителност на ...
текст на новината
По-голяма безопасност на детските играчки
Депутатите приеха днес нов законодателен текст, целящ да увеличи безопасността на детските играчки. Чрез ...
текст на новината
Евродепутатите приеха Бюджет 2009
Европейският парламент прие на второ четене бюджета на ЕС за 2009 г. Официалното подписване на документа от ...
текст на новината
Увеличаване на минималния размер на гарантираните влогове
Членовете на ЕП подкрепиха предложението на Европейската комисия за увеличаване на минималния гарантиран ...
текст на новината
Засилване на борбата срещу фалшивите продукти и пиратството
За да се засили борбата срещу все по-нарастващото количество фалшиви продукти (дрехи, лекарства или ...
текст на новината
1 | 2 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 21.02.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      февруари 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
05
29
30
31
01
02
03
04
06
05
06
07
08
09
10
11
07
12
13
14
15
16
17
18
08
19
20
21
22
23
24
25
09
26
27
28
29
1
2
3
10
4
5
6
7
8
9
10


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown