Д-р Здравко ДИМИТРОВ, председател на Регионална лекарска колегия – Бургас - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Д-р Здравко ДИМИТРОВ, председател на Регионална лекарска колегия – Бургас

Заради ината на двама човека всички неблагополучия в здравната система са факт


Здравната стратегия до 2012 година, представена наскоро от министъра, въобще няма да заработи! Не я ли пипнем ние, не се ли вслушат в нас, тя няма да проработи!

  -Доктор Димитров, удовлетворени ли са бургаските лекари от проведения 46-и събор на Българския лекарски съюз?
- Определено да. Във всички ръководни органи има избрани бургаски лекари – д-р Антон Григоров е в единадесетчленния управителен съвет, д-р Жени Стоичкова - в Контролната комисия и д-р Пламен Панайотов в комисията по етика. Това е голямо признание за Бургаската регионална колегия, още повече, че подобно наше присъствие в ръководните органи на съюза се случва за първи път.
- Кое е най-важното, което свърши съборът, макар и насрочен от здравния министър?
- Няма значение, че той бе свикан от здравния министър – ние искахме този събор. Председателите на 24 от общо 28 регионални колегии в страната настоявахме за този събор през април месец още. През юни имахме едно писмо, правихме организация и т.н., докато накрая поради несъвършенството на нормативната база и на самия устав, може би нарочно направен така, за да не можем сами да си свикаме събор, се наложи да се направи промяна в закона за съсловните организации от парламента. Заради това дори се шегувахме, че д-р Кехайов е човекът, който успя да обедини опозицията и управляващите, защото измененията се гласуваха единодушно...
- Защо настоявахте за нов конгрес?
- По-миналата година изкарахме с непроменен национален рамков договор, миналата година изкарахме с неподписан договор, тази година пак така тръгва. И това води до запазване на несъвършенствата на нормативната база, свързана с лечението на пациентите. Рамковите договори, които се правят едностранно само от Здравната каса, са много несъвършени. Защото те се правят от хора, които малко познават материята на самия лечебен процес. И са сложени такива абсурдни изисквания, които освен това, че пазят финансите на здравната каса, нищо друго не вършат. Просто затормозяват самото лечение, достъпа на пациентите, затормозяват домедицинската помощ, самата медицинска помощ куца... Всички сами виждат колко недоволни лекари има, колко много са недоволните пациенти и това е резултат от липсата на добър рамков договор.
Обвиняваме здравната каса за липсата на договор, защото не искат да договарят, но вина има и бившото ръководство на лекарския съюз. Защото нямаше комуникативност.
Заради ината на двама човека – председателя на касата и председателя на лекарския съюз, всички неблагополучия в здравната система са факт! Д-р Кехайов продължаваше да не иска да сключва рамков договор и донякъде имаше основания, но проблемите трябваше да се решават чрез комуникация. Ние трябва да убедим касата, да убедим управляващите, че условията трябва да се променят.
Това беше една от причините за провеждането на събора, но и мандатът на д-р Кехайов изтече още през април. Той се опита с няколко процедурни хватки да го удължи, после да получи нов мандат и т.н. Използва едни несъществуващи революционни ситуации в колегията – ние се стягаме от стачка две години и тя така и не става, и протестите и те не стават и де факто хората загубиха вяра. Колегите дори казваха – ние ще протестираме, но не водени от него. Той се опита и да политизира съюза донякъде, да го вкара в едни такива рамки, което за съсловна организация е недопустимо!
- Има ли опасност сега БЛС да се раздели на два съюза?
- По принцип такава опасност няма и не трябва да има. Защото независимо, че съборът бе насрочен от министъра, той си бе изцяло изискан от нас. Аз бях председател на мандатната комисия на самия събор и имам най-точните сведения за бройката на хората и законността на събора. От 440 делегати, които по право са избрани от цяла Бъгария, присъстваха 380. Със съответните протоколи от регионалните колегии, с нотариално заверени подписи и пр.
Аз съм ходил на около петнадесетина събора, но такова мнозинство не съм виждал. Ако д-р Кехайов смята да си провежда отделен събор, то на него той с повече от тридесет човека няма да може да разговаря.
- Кое е най-спешното пред новото ръководство?
- Има много спешни мерки. Първото, което трябва да се направи, е новото ръководство да си влезе пълноценно в ролята. Защото, доколкото знам, още д-р Кехайов не е предоставил документацията, печатите и пр. на новия председател д-р Божидар Нанев. А при регистрацията в съда се разбира, че сметките на съюза са изпразнени, затова се свиква спешно заседание на управителния съвет. Така че първата задача е организационно да се стабилизира съюзът. Да излезем от това противопоставяне, което е 35 000 лекари срещу пет хиляди.
- На кого помага подобна ситуация?
- Не мога да разбера! Може би д-р Кехайов очаква оспорване на събора в съда. Но няма нищо по-легитимно от това, че 380 делегати, законно избрани, изявяват позицията си, че не искат той да управлява съюза!
Ние избрахме едно наистина много балансирано ново ръководство. Д-р Нанев е действащ лекар с три специалности, сравнително млад колега от Варна, с добри познания във всички области, много комуникативен и е човек, който може да постигне много неща с преговори. Той е много добре приет от колегията и това беше един много добър избор.
На балотажа се конкурираше с д-р Райчинов, който беше зам.-председател на БЛС, но преди две години д-р Кехайов го прогони. Въпреки балотажа двамата си стиснаха ръцете и д-р Р айчинов – който е с много богат административен опит – прие да стане първи зам.-председател на съюза. Нямаше никакви спорове и конфликти. А и самата кампания на избора беше много елегантна – без нападки и обиди, както й  подобава. Именно за това говори и разликата между двамата – само 2 гласа...
- Да се върнем на основните задачи пред съюза...
- Сред най-важните задачи в момента е спешно да се започнат преговори със здравната каса. Министърът обеща да съдейства това колкото е възможно по-скоро да стане. За някои неща е късно за преговори, но все пак могат някакви правила да се дискутират. Имаме някаква надежда и за бюджета.
- За резерва от 400 милиона лева ли става дума?
- Да. Имаме блокирани тези 400 милиона, които обаче не са безвъзвратно загубени. Те са като резерв и могат да “влязат в действие” във всеки един момент. Така че ако се подобрят правилата, което е много важно, и нещата се оптимизират, а разбрах, че и здравната каса има готовност да повиши цените с някакъв процент...
- В момента има само една здравна каса. Но ако догодина се озовем с още три или четири, с всяка една ли ще се водят преговори?
- Аз не съм голям привърженик на тази идея. Добре би било основният пакет дейности да се покрива от НЗОК, а частните каси да поемат от останалите дейности. Там, според мен, им е мястото. Това са например планови операции, които търпят отлагане, осигуряване на луксозни условия за осигурен в тях пациент и пр.
Моето убеждение е, че трябва да има промяна в здравното осигуряване и да се въведе доплащане. Здравната каса – това не е никаква тайна – плаща до 60 процента от реалната цена на клиничната пътека. Оттам нататък другите 40 процента кой ги плаща? Ясно е, че няма кой да ги плати и те са за сметка на заплатите на лекарите и медицинския персонал. Само там може да се варира.
Ако се въведе това доплащане, значи – грубо казано – ще го поемат хората. Но вместо да извади пари от джоба си, човек си прави допълнителна здравна доброволна осигуровка в здравна каса или при застраховател, който му поема една част от лечението.  Това е. Както има задължително допълнително пенсионно осигуряване, така трябва да има и здравно. И това ще доведе до по-добро качество на здравеопазването.
- Какво ще се опитате да промените в структурата на съюза?
- Целта на новото ръководство на съюза е да се създадат асоциации по специалности, които да защитават професионалните интереси на членовете си, но в крайна сметка всички да бъдем заедно и когато се прави нещо, лекарите да бъдем единни.
Както като има проблеми в доболничната помощ, колегите от болничната да ги подкрепят и обратно. В момента всеки гледа за себе си главно. Предишното ръководство уж обединяваше хората, докато всъщност ги настройваше едни срещу други.
Оттук нататък трябва да се работи за още много неща. Например за остойностяването на лекарския труд. Все още това не е направено.
Друго, въвеждане на правила за добра медицинска практика, с които фактически съюзът трябва да контролира своите членове. Защото нашият съюз не е синдикална организация. Да, чрез него защитаваме и нашите интереси, но ние трябва да контролираме лекарите. Защото няма друг, освен нашият съюз, който да разбира и да може да го прави това! А освен въпросните правила трябва да се въведат и алгоритми за лечение, които да ги ползва здравната каса.
Нужна е и спешна промяна в някои документи, касаещи здравеопазването, и които са крайно несъвършени. Например здравната стратегия до 2012 година, представена наскоро от министъра – ами тя въобще няма да заработи! Не я ли пипнем ние, не се ли вслушат в нас, тя няма да проработи.
И искам да подчертая, че всичко, което като съюз искаме да постигнем, е от полза преди всичко на пациентите. В центъра на нашата работа е пациентът! Ние искаме да се създадат ясни и точни правила. Ние да работим по тези правила и съответно за добре свършената работа, за качествено свършената работа да има удовлетворение пациентът, а ние добро заплащане. Нищо друго.
Искаме ясния регламент, парите сами ще си ги заработим. Не искаме подаръци от министъра. А при ясни правила ще се повиши и вътрешната конкуренция между лекарите и добрите ще имат стимули да се развиват професионално. 

 20.01.2009 12:34
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3781 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Позитивно за новия ОУП на Бургас
Екооценката на новия ОУП на Бургас е положителна, съобщи за радио „Фокус” - Бургас Веселина Илиева, гл. ...
текст на новината
Бургас: рампа за достъп на трудноподвижни и хора с увреждания
заповядайте на 8 февруари /вторник/ от 11.00 часа в Медицински център II. Адресът му е: к-с "Славейков" - до 9-то ...
текст на новината
Кръгла маса за майки и млади семейства в Бургас
Кръгла маса на тема „Проблемите на майките и младите семейства” ще се проведе в Бургас. Ще участват ...
текст на новината
Силен вятър в Бургас. Необичайно топло за края на Ноември
През следващото денонощие в голяма част от страната се очаква скоростта на вятъра да достигне до 90 км/ч, ...
текст на новината
ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ – ОБЕДИНЕНИ СРЕЩУ ДИАБЕТА” В БУРГАС
Национална конференция „Лекари и пациенти – обединени срещу диабета” се открива днес в Бургас  под ...
текст на новината
Подготвят новите телевизионни водещи в Бургас
Нов логопедичен кабинет за децата от три бургаски комплекса ще помага за отстраняване на говорни ...
текст на новината
БЪЛГАРИ И НОРВЕЖЦИ ЗА ПО-УСПЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПАРК „СТРАНДЖА”
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) продължава серията от семинари и обучения за местните хора и ...
текст на новината
Денонощен спешен център отвори врати в Меден рудник
Денонощен пункт за спешна медицинска помощ отвори врати днес в к-с „Меден рудник”. 24 – часовият спешен ...
текст на новината
Отпадните води на Сарафово вече няма да замърсяват Черно море
Благодарение на усилията на Община Бургас за успешното изпълнение на проекта „Разширение на ВиК и ел. мрежи ...
текст на новината
Интегрираният воден проект на Бургас ще приключи в срок
Интегрираният воден проект на град Бургас е един от малкото проекти по Програма ИСПА, който ще бъде успешно ...
текст на новината
Увеличават грипната ваканция до вторник включително
Регионалният  щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания взе решение да удължи грипната ...
текст на новината
Община Бургас предлага решение на проблема с медицинското обслужване в съставните селища
Община Бургас има готовност за решение на проблема с липсата на медицински услуги в малките селища, където ...
текст на новината
Община Бургас провери готовността на лечебните и социалните заведения за борба с грипа
Всички общински лечебни заведения и социални домове в Бургас са предприели необходимите мерки за ...
текст на новината
Заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания
На  свое редовно заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе ...
текст на новината
Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради Пирин, Странджа и Иракли
Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” ...
текст на новината
Преструктурират болничната помощ в осем области
В осем области - Бургас, Разград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Благоевград и Русе, до края на септември ще ...
текст на новината
МБАЛ Бургас - сред най-задлъжнелите болници в България
С най-големи задължения сред държавните лечебни заведения са „Св. Георги" - Пловдив, Александровска болница ...
текст на новината
Проучване на сухоземните костенурки във Военноморска база - Бургас
Завърши двудневната експедиця за изследване на популацията на сухоземните костенурки на територията на ...
текст на новината
Лятната Антиспин кампания Ваканция без риск
Продължава Лятната Антиспин кампания „Ваканция без риск” сред младите хора. Във връзка с това Дирекция ...
текст на новината
ДПП Странджа и Спелео клуб – НЕПИАСТ Бургас организират Национална пещерна експедиция Голямата въпа, с.Стоилово
На 17.07.2009г., 33 години след първите експедиции, отново започват организирани спелеоложки изследвания в ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 01.07.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
26
27
28
29
30
01
02
03
27
04
05
06
07
08
09
10
28
11
12
13
14
15
16
17
29
18
19
20
21
22
23
24
30
25
26
27
28
29
30
31
31
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown