Европейският парламент прие климатичния пакет - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Европейският парламент прие климатичния пакет

След единадесет месеца усилена законодателна работа, Европейският парламент прие днес пакета за климатичните промени. Той трябва да доведе до постигане на целите на ЕС до 2020 г. в областта на измененията на климата: намаляване с 20% на емисиите на газове с парников ефект, увеличаване с 20% на дяла на възобновяемите енергийни източници в общата енергийна консумация, както и подобряване с 20% на енергийната ефективност.
 
Преди гласуването днес в пленарната зала депутатите постигнаха неформални компромиси с френското председателство относно шестте законодателни предложения, които се разглеждат по процедурата за съвместно вземане на решение (поставяща на равна основа Парламента и Съвета при вземането на крайно решение).
 
Ревизиране на схемата за търговия с емисии: доклад на Avril Doyle (ЕНП-ЕД, Ирландия)
 
Компромисът по този доклад беше приет с 610 гласа "за", 60 "против" и 29 "въздържали се". Схемата за търговия с квоти на емисии на парникови газове е създадена през 2005 г. и цели използването на пазарни стимули за ограничаване на емисиите на парникови газове. Държавите-членки и Европейската комисия приеха план, който определя лимит за количеството СО2, което всяка държава и отделните промишлени предприятия могат да изхвърлят във въздуха. Ако компаниите изхвърлят повече СО2, те трябва да купуват допълнителни разрешителни за това, а ако замърсяват по-малко, могат да продават неизползваните си квоти. Общият размер на квотите, който се разпределя годишно на ниво ЕС, ще се намалява постепенно всяка година, за да се стигне до крайната цел - намаляване с 21% към 2020 г. на емисиите на парникови газове спрямо нивата от 2005 г.
 
Схемата за търговия с емисии в момента покрива над 10 000 инсталации в енергийния и индустриалния сектор, които излъчват около половината от въглеродните емисии на ЕС и около 40% от всички емисии на парникови газове в ЕС (останалите 60% са покрити от решението за споделяне на усилията в областта на климатичните промени).
 
Схемата за търговия с вредни емисии има три фази. През първия и втория период (между 2005 и 2012 г.) по-голямата част от квотите ще бъдат раздадени безплатно. Преработената директива постановява по принцип, че от 2013 г. разрешителните за емисии ще бъдат пуснати за продажба чрез търг, но към това правило се прилагат няколко изключения, както беше договорено от Европейския съвет на 12 декември.
 
Енергиен сектор
 
По отношение на електроенергийните инсталации, пълната продажба чрез търг ще бъде въведена от 2013 г. Прилагането на преходни изключения (до 2020 г.) ще бъде възможно основно за новите държави-членки и то при определени условия. Така на тях ще могат да бъдат дадени безплатни квоти, които не трябва да надвишават 70% през 2013 г. Едно от условията е те да модернизират своите сектори за производство на електричество.
 
Промишлен сектор
 
За промишления сектор продажбата чрез търгове ще бъде въведена постепенно - през 2013 г. 80% от квотите ще бъдат разпределени безплатно, през 2020 г. тази цифра ще бъде 30%, а пълното търгуване на квотите на търг ще започне от 2027 г.
 
Промишлените отрасли, при които има сериозна опасност от „изместване на въглеродни емисии" (преместване на производства към трети страни с по-малко строги климатични правила, което би увеличило техните въглеродни емисии), могат да получат до 100% безплатни квоти до 2020 г., отново при спазване на определени условия и докато се постигне международно споразумение по въпроса.
 
Цели на държавите-членки за споделяне на усилията: доклад на Satu Hassi (Зелени/ЕСА, Финландия)
 
Решението за "споделяне на усилията" определя задължителни национални цели за всяка държава-членка, които се базират на принципа на солидарността: на базата на БВП се определя колко трябва да бъдат намалени емисиите на дадена страна и в кои сектори тя може да увеличи емисиите (оставайки в рамките на общите цели за ЕС) спрямо нивата от 2005 г. Тези цели се отнасят за браншове, които не са покрити от схемата за търговия с емисии (наземен и морски транспорт, строителство, услуги, земеделие и малки промишлени инсталации) за периода между 2013 и 2020 г. Тези браншове в момента са "отговорни" за 60% от всички емисии на парникови газове на ЕС.
 
Група държави, начело с Унгария (между които България, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Словакия), оспориха взимането на 2005 г. за изходна позиция. Според тях тя облагодетелства старите членки на Съюза и не отчита намаляването на емисиите в новите членки от 1990 г. насам, които са резултат от преструктурирането на промишлеността.
 
В резултат на това, крайните фиксирани национални цели за България ще позволят на страната да увеличи своите емисии до 20% спрямо нивата от 2005 г., докато държави като Дания, Ирландия и Люксембург ще трябва да намалят своите емисии с 20%.
 
Решението за споделяне на усилията цели да намали емисиите на парникови газове от гореспоменатите източници средно с 10% за периода 2013-2020 г., с което да допринесе за постигането на общото 20-процентно намаление на емисиите към 2020 г., към което се стреми ЕС. Решението за споделяне на усилията е първото по рода си в света. Компромисът по този доклад беше приет с 555 гласа "за", 93 "против" и 60 "въздържали се".
 
Улавяне и съхранение на въглерод в геоложки обекти: доклад на Chris Davies (АЛДЕ, Великобритания)
 
Този доклад предлага всички големи централи за производство на енергия, построени след 2015 г. и работещи с изкопаеми горива, задължително да бъдат снабдени с новата технология за улавяне и съхранение на въглерод в геоложки обекти под земята. Депутатите подкрепиха и т.нар. клауза "Шварценегер", която предвижда специален емисионен стандарт за нови централи с капацитет над 300 мега вата. Текстът беше приет с 623 гласа "за", 68 "против" и 22 "въздържали се".
 
20% енергия от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС към 2020 г.: доклад на Claude Turmes (Зелени/ЕСА, Люксембург)
 
По въпроса за възобновяемите енергийни източници главната цел е до 2020 г. най-малко 20% от общата енергийна консумация на ЕС да бъде от възобновяеми енергийни източници. За да се постигне тази цел, ще бъдат въведени задължителни национални цели за всяка държава-членка, които да доведат до увеличаване на дяла на възобновяемите енергии, използвани за електричество и отопление, както и в транспортния сектор. Целта за България е фиксирана на 16%. Компромисът, приет днес с 635 гласа "за", 25 "против" и 25 "въздържали се", определя също така цел за използване на поне 10% енергия от възобновяеми източници от всички видове транспорт към 2020 г.
 
Намаляване на емисиите на CO2 от нови коли: доклад на Guido Sacconi (ПЕС, Италия)
 
Компромисът със Съвета, приет днес с 559 гласа "за", 98 "против" и 60 "въздържали се", подкрепя предложената от Комисията цел за намаляване на емисиите на CO2 до 120 грама на километър за цялата автомобилна индустрия до 2012 г. (при сегашни нива от 160 г/км).
 
Конкретната цел, която се поставя, е за средни емисии от 130 грама CO2/км до 2012 г. за новите пътнически коли, което трябва да бъде постигнато чрез подобрения в автомобилните двигатели. Ще бъдат въведени и допълнителни мерки за постигането на допълнителни 10 грама намаление, за да се достигне глобалната цел от 120 г/км. Това ще се осъществи чрез други технически подобрения, като по-добри гуми или използване на биогорива. Същевременно компромисът поставя дългосрочни цели за новите коли от 95 грама CO2 за километър към 2020 г.
 
За производителите на коли ще има преходен период до 2015 г., по време на който те ще трябва постепенно да достигнат до пълното изпълнение на фиксираните цели за въглеродни емисии. Производителите, които надвишават поставените им цели за емисии, ще бъдат глобявани.
 
По-малко емисии на парникови газове от горива: доклад на Dorette Corbey (ПЕС, Нидерландия)
 
Според доклада за качеството на горивата до 2020 г. постепенно трябва да се намалят емисиите на парникови газове, получени по време на производствените процеси и транспорта на горивата. Фиксираната задължителна цел е намаление с 6% (спрямо нивата от 2010 г.) до края на 2020 г., като Комисията трябва да направи преглед на директивата през 2012 г. и може да предложи допълнително задължително намаление от нови 4%.

18.12.2008 18:55
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3773 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
За първи път Европейската комисия одобрява продукт за отслабване, отпускан без лекарско предписание
С решение от 20 януари 2009г. Европейската комисия отвори достъпа до лечение, което може да помогне в борбата ...
текст на новината
Качество на въздуха: по-малко замърсяващи автобуси и камиони
По-строги пределни стойности за емисиите на вредни газове от камиони и автобуси, включително азотните окиси ...
текст на новината
Към нова култура за градска мобилност. Европейският Парламент се бори със замърсяването. Транспортът - проблем в цяла Европа
Европейският парламент прие доклад, който спешно изисква иновативни концепции и нов начин на мислене ...
текст на новината
Разширяване: ЕП подкрепя създаването на Съюз за Черно море
В приетия днес с голямо мнозинство годишен доклад относно разширяването ЕП потвърждава "твърдия си ...
текст на новината
Донорство и трансплантация на органи в ЕС
Намаляването на недостига на органи и донори е главното предизвикателство пред държавите-членки на ЕС по ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 01.07.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
26
27
28
29
30
01
02
03
27
04
05
06
07
08
09
10
28
11
12
13
14
15
16
17
29
18
19
20
21
22
23
24
30
25
26
27
28
29
30
31
31
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown