Резултати от анкетно проучване сред членове на БСК, проведено в периода 15 ноември – 5 декември 2008 г. - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Резултати от анкетно проучване сред членове на БСК, проведено в периода 15 ноември – 5 декември 2008 г.

На 15 декември 2008 г. БСК представи резултатите от станалата вече традиционна годишна анкета сред членовете на Камарата, озаглавена „2008-ма през погледа на бизнеса”.  Проучването обхвана всички сектори на икономиката, както и различни по големина предприятия – големи, средни, малки и -микро, от всички региони за планиране.

И тази година, участниците в анкетата, оценяват изтеклата календарна година като успешна (54% от запитаните), но прави впечатление сериозният спад по този показател спрямо предходната година, която беше оценена като успешна от 73 процента от анкетираните. Сериозно нараства процентът на мениджърите, оценили годината като неуспешна – 33%, при 10% през 2007 г.

Причините за това най-вероятно се коренят в започналата през четвъртото тримесечие на годината икономическа криза, провокирана от сътресенията в международен план. Най-сериозно кризата се е отразила върху обемите на продажбите на фирмите (според 31% от анкетираните), обема на производството (23%) и броя на работните места (23%). 22% от анкетираните все още не отчитат отражение на кризата върху бизнеса си. 62 % от мениджърите прогнозират задълбочаване на кризата през 2009 г., а според 33% тенденциите ще се успокоят. Едва 5% не се ангажират с прогноза.

Антикризисните програми на фирмите в 38% от случаите предвиждат свиване на инвестициите, 18% от анкетираните планират редуциране на работните места, 16% възнамеряват да преориентират производството си към други дейности и пазари, а други 16% все още нямат яснота относно бъдещите си планове.

Най-голям дял от инвестициите си през 2008 г. анкетираните са насочили към обучение на персонала (30%), следват инвестициите в подмяната на машини и съоръжения (29%), въвеждане на системи за управление от сериите ISO, OHSAS и HACCP (17%) и закупуване на сгради (15%). И през тази година се запазва тенденцията най-малко инвестиции да се правят в индустриална собственост (марки, патенти, промишлен дизайн) – само 9 % от запитаните са направили подобни вложения през изтеклата година (за сравнение, през 2007 г. процентите са 11). Това съотношение се запазва и по отношение на инвестиционните намерения за 2009 г.: 36% от анкетираните възнамеряват да инвестират в обучение на персонала, 28% - в машини и съоръжения, по 12% - в сгради, в системи за управление и в индустриална собственост. Като проблемни области в инвестиционно отношение 28% от анкетираните посочват необходимостта от покриване на екологичните изисквания, на 26% предстои да инвестират в енергийна ефективност на производството, по 23% от мениджърите посочват създаването на здравословни и безопасни условия на труд и покриване на санитарно-хигиенните изисквания като сфери, в които трябва да инвестират.

За преодоляване на съществуващите проблеми, очевидно, бизнесът в голяма степен разчита и на европейското финансиране – 55 % от запитаните категорично обявяват готовността си да кандидатстват с проекти пред европейските фондове, а други 20% все още се колебаят. Само 18% нямат подобни намерения, а 7% твърдят, че не разполагат с нужния ресурс (вкл. човешки). Макар и с малко, нараства процентът на недоверие на бизнеса към програмите с европейско финансиране спрямо предходната година, когато 58 % са изразявали готовност да кандидатстват с проекти, а 13 % не са имали такива намерения. Успоредно с това, нараства информираността на бизнеса относно условията за кандидатстване с проекти: 47% от анкетираните се чувстват напълно информирани (за сравнение, през 2007 г. процентите са били 23), 46% са информирани, но се нуждаят от допълнително информация (2007 г.- 57%), едва 7% твърдят, че не разполагат с достатъчно информация (2007 г. – 20%). На въпрос „От какво имате нужда, за да успеете да спечелите финансиране на Ваш проект?” 25% отговарят, че се нуждаят от разработка на проект, 18% - от съфинансиране, 17 % - от консултация, 14% - от подходящ персонал, 10% - от обучение, 9% - от партньори, 7% - от технически и материални условия. Спрямо 2007 г. най-голям ръст бележи нуждата от подходящ персонал, когато от такъв са имали нужда 9% от анкетираните. За сметка на това, спада необходимостта от консултации (2007 г. – 31%), което вероятно се дължи на повишената информираност.

По отношение на бизнес средата, като проблеми, стоящи пред ефективното развиване на своята дейност, анкетираните посочват1 най-често: липсата на квалифицирана работна ръка (37 %) и нелоялната конкуренция (32%). Следват: корупцията (27%), влошената пазарна конюнктура (23%), високото осигурително бреме (22%), бюрокрацията (21%), ниското качество на административното обслужване (20%), тромавата и неефективна съдебна система и нелегалният внос (с по 14%), високо данъчно облагане (12%) и липса на оборотен капитал (11%).

Всеки втори работодател (51%) продължава да страда от липса на работна ръка, става ясно от анкетата. Други 15% от запитаните имат проблем с намирането на работници за определени позиции. 34% декларират, че проблем с работната ръка пред тях не стои (за сравнение, този процент през 2007 г. е бил 24). 40 % от търсещите работна ръка се нуждаят от тесни специалисти, 26 % - от изпълнителски състав, 20 % - от ръководен персонал, по 7% - от общи работници и от административен персонал.

Очевидно, все още съществуващата липса на квалифицирани кадри (въпреки ефектите на икономическата криза) принуждава работодателите да планират увеличение на работните заплати през 2009 г., с цел задържането на качествените работници: 57% от анкетираните предвиждат увеличение на възнагражденията между с 10 до 20%, около една-трета от мениджърите (28%), обаче, все още не са решили какво да правят по отношение заплащането на труда, а 15% декларират категорично намерение да не променят заплатите на работниците си.

Във връзка с дългогодишното настояване от страна на БСК за промяна в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, запитахме членовете си как се отнасят към предложението определянето на такса „смет” да става на база количество отпадъци, а не на база материални активи на фирмите. 76% от анкетираните одобряват предложението, други 16 % заявяват, че не могат да преценят, а едва 8% са против подобна промяна.

Друг проблем, поставян от години от БСК – нивото на междуфирмена задлъжнялост, също беше обект на изследване и в тазгодишната анкета, като резултатите потвърждават тенденциите от последните години. 72% от анкетираните декларират, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти (2007 г. – 69%), като в 25% от случаите просрочието е за повече от година (същият процент е обявен и през 2007 г.), при 57% от анкетираните просрочието е за период от 1 до 6 месеца (2007 г. – 41%), а 18% - между 6 месеца и 1 година (2007 г. – 27%).

И тази година оценката на бизнеса за нивото на престъпност и корупция в страната е по-скоро негативна. 39% от запитаните смятат, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2007 г., според 45% от бизнесмените корупцията е запазила равнището си от предходната година. Нещо повече, според 34% от анкетираните корупцията се е увеличила, а 25% смятат, че ръст бележи престъпността. За сравнение, през 2007 г. процентът на отговорилите, че корупцията се е увеличила, беше 23, а увеличение на престъпността виждаха 13% от запитаните. Сферите, където най-често се наблюдават случаи на корупция, според запитаните са, както следва: 35 % - при обществените поръчки, по 22% - в съдебната система, 16 % при лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, 14% в здравеопазването, 12% - при митническото обслужване.

По отношение на сивата икономика, според 35% от анкетираните се запазва нивото от 2007 г., но според 28% има положителна тенденция към излизане на част от сивия сектор на светло. 21% не могат да преценят, а според 16% сивата икономика се е увеличила. За сравнение, през 2007 г. 9% са смятали, че неформалната икономика бележи ръст. Като основни източници на сивата икономика огромната част от запитаните посочват неприлагането и неспазването на наличното законодателство (21%) и корупцията сред контролиращите държавни органи (20%). Ако към тази група прибавим и лошия административен контрол върху стопанската дейност (14%), се оказва, че ниското качество на администрацията е водеща причина за наличието на огромен сив сектор в икономиката. Резултатите от анкетата показват и сериозна доза самокритичност сред представителите на бизнеса, тъй като 11% от тях смятат, че лошата бизнес култура е важна предпоставка за съществуването на сивата икономика, 8% посочват често променящото се или недостатъчно законодателство, 10% - нелегалния внос, 16% - високата осигурителна тежест.

Най-висок процент одобрение, по традиция, получава Президентската институция (45%), но прави впечатление сериозният отлив на доверие спрямо предходната година, когато процентът е бил 61.

Ръст спрямо 2007 г. бележи одобрението към общинската администрация (2008 г. - 37%, 2007 г. – 22 %).

Сравнително висок е процентът на положителна оценка за данъчната администрация (2008 г. - 34 %, 2007 г. – 40%) и митническата администрация (2008 г. – 25%, 2007 г. – 23%).

Своеобразен рекордьор по нисък процент на одобрение е съдебната власт, която печели почитатели само сред 7 % от представителите на бизнеса (за сравнение, 2007 г. – 6%), следвана от Народното събрание (13% одобрение) и Министерския съвет (16% одобрение).

Расте одобрението към българските представители в Европейския парламент – 23% през 2008 г. спрямо 13% през 2007 г., което е за сметка на намалелия процент колебаещи се (64% през 2007 г. и 46% през 2008 г.).17.12.2008 16:20
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5084 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Новият търговско-развлекателен и административен център по морето
Новият търговско-развлекателен и административен център на морската столица Варна Тауърс отвори врати с ...
текст на новината
Капиталовият пазар в България
Насоки за развитие на капиталовия пазар в България I. Съвременният български капиталов пазар възниква ...
текст на новината
Български завод с щанд на автомобилния панаир във Франкфурт
„Динамо” Сливен ще участва със собствен фирмен щанд на най-голямото изложение в областта на автомобилната ...
текст на новината
Информационната система за български предприятия (BEIS) навършва 12 години
Информационната система за българските предприятия BEIS е представена за първи път на 8 октомври 1997 г. като ...
текст на новината
Ръководството на БСК ще приеме иракска бизнес
Иракският министър на финансите Бакр Джабр Ал-Зубайди, придружен от няколко крупни иракски бизнесмени, ще ...
текст на новината
През тримесечието няма промяна в цените на безалкохолните напитки в Бургас
За първи път в периода след 1997 г. в потреблението на безалкохолни напитки за първо тримесечие се отчита ...
текст на новината
Изследвания на БСК допринесоха за изработване на становище на ИСС относно възможностите за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България
 Зам.-председателят на БСК Камен Колев участва днес, 8 април, в пресконференция на Икономическия и ...
текст на новината
Консултативен антикризисен съвет по предложение на БСК
Първо заседание на Консултативния антикризисен съвет към министър-председателя на Република България. ...
текст на новината
През 2008 г. Практикер Груп отбеляза рекордни приходи и леко понижение на продажбите
Фокус върху запазване на приходите и ликвидността се очаква през 2009 г. • Печалбата преди данъци и ...
текст на новината
Девин АД се включи в инициативата „Отговорният бизнес в действие”
От днес стартира инициативата „Отговорният бизнес в действие”, на която студенти и представители на ...
текст на новината
Девин АД с нов мениджър за един ден
Деница Мирчева стана Мениджър за един ден в Девин АД. Десетокласничката от Втора английска езикова ...
текст на новината
Спешни промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени за услуги, предоставени от Столична община
С решение № 31 на СОС, протокол № 30/29.01.2009 година за създаване на нова цена на техническата услуга – ...
текст на новината
Платежният баланс не се влияе съществено от режима на валутен курс
Изследване на Икономическия институт на БАН показва защо отмяната на валутния борд в България няма да ...
текст на новината
ДЕКЛАРАЦИЯ на Изпълнителния съвет на Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ
Относно: Постановление на Министерски съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности  ...
текст на новината
Позиция на БРА относно стачката на служителите на магазините-наематели в МОЛ Варна
Българската Ритейл Асоциация, като сдружение, което представлява и защитава интересите на българските ...
текст на новината
Българска ритейл асоциация ще защитава интересите на търговците на дребно у нас. Човек от Бургас в ръководството
Членовете на новата организация планират създаването на етичен кодекс в полза на крайния потребител На ...
текст на новината
За две години и половина Практикер регистрира 50 000 лоялни клиента
В най-новия магазин от веригата - Стара Загора - бе регистриран 50 хилядният лоялен клиент на Практикер.  ...
текст на новината
Далеч от Бургас: Приключиха срещите на ръководството на КНСБ, на СФ Металици
Приключиха срещите на ръководството на КНСБ, на СФ „Металици”-КНСБ и работници от „Кремиковци Рудодобив” ...
текст на новината
Съобщение на Пресцентъра на КНСБ
Днес, 30. януари, 2009 г. протестиращите работници от „Кремиковци Рудодобив” АД заедно с екип на КНСБ, воден от ...
текст на новината
Globul Student Zone вече и в Бургас, Велико Търново и Свищов
Услугата GLOBUL Student Zone, която позволява едновременно да се използват мобилни и фиксирани услуги с един ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown