Започна нов етап от възстановяването на Крепостната стена в Созопол - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Започна нов етап от възстановяването на Крепостната стена в Созопол

От близо месец се извършват археологически проучвания и съпътстващи дейности по консервация и реставрация на зидове от крепостната система на Архитектурно историческия резерват “Старинен Созопол”. Жителите на града вече осезаемо виждат резултатите от работата на екипа в пространството в близост до входа на Стария град и Южната крепостна стена. Дейностите са част от проекта “Създаване на център и европейска мрежа за популяризиране на морското културно наследство. Реставрация на крепостен зид и вход на “Старинен Созопол”, който се финансира от Европейския съюз-Програма”Култура 2007”, община Созопол и фондация “Созопол”.

Целта на проекта е тази част от крепостната стена, която в момента е обект на консервация и реставрация да се впише в силуета на Стария град и да допълни общата визия на това уникалното съоръжение Крепостна стена. Разкрити са две кули в разстояние на 100 метра в близост до входната врата на Стария град. Те са част от архитектурен ансамбъл свързан с крепостна стена, който разкрива уникална отбранителна система, която е опасвала Созопол през годините. В проекта е заложено да бъде изграден един каменен зъб с височина 150 см и ширина 40 см, като продължението на стената по протежение на външната част на Стария град ще бъде не по-висока от 40 см, но ширината й от 145 см ще бъде вградена в настилката на алеята - разкри част от заложените параметри директорът на фондация “Созопол” Кирил Арнаутски.

В общия ансамбъл ще бъдат вписани на две места по два зъбера и четири бойници. За да се запази общия вид на съоръжението и да се впише в силуета на града с възрожденския стил на къщите са предвидени още построяването на арка като продължение на крепостната стена и малък архитектурен ансамбъл с алея, от която да могат жителите и гостите на града да наблюдават красивата гледка, която предоставя съчетанието на море, скали и крепостна стена. За пълната автентичност на новите градежи по проекта ще бъдат доставени специални каменни блокове, които ще бъдат нарязани с формата и размера на камъните, намерени по време на археологическите разкопки и проучвания на крепостните зидове. Тяхната обработка включва третиране на повърхността със специални чукове и заливане с киселина, за да добият истинския старинен вид от преди векове.

“Всичко това стана възможно след толкова години, защото общината ни подкрепи, получихме и подкрепа от Министерството на културата” - заяви Кирил Арнаутски. Още с идването си в общината новия екип не само заяви готовност да се продължат дейностите и работата по пълното възстановяване на крепостната стена, но намери средства и осигури подкрепата на Министерството на културата - заяви още той и добави, че за първи път единомислието на всички заинтересовани институции са подчинени единствено на разкриването на пълния блясък на уникалното съоръжение. Ако от общината основен двигател е кметът Панайот Рейзи, от Министерството на културата най-активен и съпричастен към реализирането на серията проекти е арх. Борислав Абаджиев - категоричен е Арнаутски.

Още в началото на годината кметът Панайот Рейзи изпраща писмо до министерството на културата, с което запознава министър Стефан Данаилов със състоянието на част от”Крепостна система” - Южна крепостна стена. То налага спешно археологически проучвания и аварийна консервация поради опасност от падащи камъни и наранявания на преминаващите хора, както и рушенето на зидовете вследствие на растящи дървета, храсти и виеща се растителност. Тези негативни фактори от години определят лошия естетически вид на Крепостната система, а от там и неприятното въздействие върху туристите. След намесата на министър Данаилов повереното му министерство отпуска 80 хил лева за археологически проучвания и проектиране и 120 хил. лева за аварийна консервация на зидовете на крепостната система на АИР” Старинен Созопол”. Според възможностите на бюджета за 2008 общината отпуска 27 хил. лева. Всичко това дава възможност да се реализира този етап от проекта. Резултатите от съвместните усилия на институциите са вече реалност, което дава основание отново да се потърси помощта на културното министерство, за да продължат дейностите по консервация и реставрация на крепостната стена още по-активно.

Само преди дни кметът на община Созопол Панайот Рейзи изпрати писмо до министър Данаилов, с което настоява сумата от 300 хил. лева да бъде заложена в бюджета на министерството за 2009 г, за да се продължат започнатите проучвания, консервация и реставрация на Крепостната система. Тази сума е определена в тригодишната програма за финансиране на “Архитектурно - художествени паметници на културата с национално значение”, в която програма е заложено”Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР “Старинен Созопол”. Намеренията на общинската администрация са да бъдат заделени в бюджета на общината за 2009 година достатъчно средства, които да обезпечат по-нататъшните дейности по възстановяване на крепостната стена.

Дълги години не са заделяни средства за консервация, реставрация и социализация на паметници на културата на територията на архитектурно историческия резерват “Старинен Созопол”. С големи усилия през 3003 година частично е консервиран и реставриран “Античен и християнски комплекс” по Проект”Красива България” към МТСП със съфинансиране от община Созопол. През 2003-2004 година в партньорство между община Созопол и фондация “Созопол” е разработен и изпълнен проект”Създаване и популяризиране на културния туристически продукт в град Созопол чрез реставрация на южна крепостна стена и кула и строителство на обществена туристическа инфраструктура за хора с увреждания”, който е финансиран от Европейския съюз и държавата. Този проект е последван от друг проект”Силуетно оформяне и експониране на южна крепостна стена и кула” и детайл към него ”Изграждане на асансьор за хора с увреждания”. Този проект е реализиран в периода 2005 - 2008 година с изключителното съдействие и съфинансиран от страна на Министерството на културата, съвместно с Агенцията за хора с увреждания към МТСП, НИПК, община Созопол, фондация “Созопол” и др. неправителствени организации.

В почти всички реализирани досега проекти и тези, които сега се подготвят участва фондация”Созопол”. Седем са проектите, свързани с АИР “Старинен Созопол”, в които участва фондацията, като в момента тече работата по строителството на туристически мостик. Техни проекти кандидатстват за престижни награди. Проектът” Архитектурно - исторически комплекс”Южна крепостна стена и кула - история, култура, туризъм” кандидатства за наградата на Европейския съюз за културно наследство за 2008 г. - “Европа Ностра”. Той е избран от Министерството на културата и представлява Република България за тази престижна награда. Този проект се състезава и за наградата за най-добра практика в областта на туризма - “Туризъм за утре2008” на Съвета за световни пътувания и туризъм.

Мостикът е предвиден не само като атракция за туристите, но и място, където ще могат да се провеждат културни и музикални мероприятия. Пейки, атрактивно осветление и допълнителни архитектурни елементи ще привличат интереса на жители и гости на града към мостика- категоричен е Кирил Арнаутски.25.11.2008 22:34
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5878 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
133 години от Освобождението на Созопол
Областният управител Константин Гребенаров и народният представител от ГЕРБ д-р Галина Милева участваха в ...
текст на новината
След Несебърска маса и Созополска такава
В Созопол издигат 13-метрова статуя на Аполон Созопол редом до Рио де Жанейро и Барселона. Друго си е да ...
текст на новината
В Община Созопол ще ремонтират училища по европейски проект
Кметът на община Созопол Панайот Рейзи подписа договор в Министерството на регионалното развитие за ...
текст на новината
Разнообразна програма е подготвила община Созопол за предстоящите коледни и новогодишни празници
Със запалване на светлините на елхата започнаха коледно-новогодишните празници в Созопол. Това съобщиха от ...
текст на новината
Созопол атакува Юнеско
Докато в Несебър правят подписка за излизането на града от ЮНЕСКО, в Созопол обмислят как могат да влязат в ...
текст на новината
Реставриран за 100 000 лева „Мерцедес” с дебют на парада в Созопол
Уникален „Мерцедес” 170 S от 1950 година, чиято реставрация е излязла на собственика му 100 000 лева, ще бъде ...
текст на новината
Проф. Николай Овчаров: Находката в Созопол е важна за нашата духовност
Находката в Созопол е важна за нашата духовност, за духовната история повече, отколкото за археологията. ...
текст на новината
Ватикана каза: Мощите са истински
Мощите на Свети Йоан Кръстител са автентични. Това е отсъдил експертът на папата Михаел Хесеман, съобщи ...
текст на новината
Откриха новата учебна година в Атия
Присъствието на професионално подготвени бойци са гарант за мир в целия регион, заяви в приветственото си ...
текст на новината
Панайот Рейзи - една година кмет на община Созопол
Панайот Рейзи, кмет на община Созопол: „Добрата работа на екипа ми е в основата на привличането на около 15 ...
текст на новината
Горчиво по созополски
Празнично шоу с богата програма подготвя община Созопол по повод 21 ноември - Деня на християнското ...
текст на новината
Декларация срещу насилието прие Общински съвет - Созопол
Декларация, осъждаща насилието върху човешката личност прие общинския съвет в Созопол на извънаредно свое ...
текст на новината
Църквата в с. Присад отбеляза 100-годишнина
Красив празник преживяха в неделния ден жителите на с. Присад. Ден след големият християнски празник „Св. ...
текст на новината
Да се обезопаси пътя Бургас- Созопол, поискаха общинските съветници
Строителството на новото рибарско пристанище ще започне в началото на следващата година. С празнично ...
текст на новината
Шест семейства в Созопол получиха по 2000 лева за новородено дете
„Щастлив съм, че имам възможността да връча лично на майките на най- малките жители на община Созопол тази ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 30.09.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      септември 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
35
28
29
30
31
01
02
03
36
04
05
06
07
08
09
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
1
40
2
3
4
5
6
7
8


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown