Визията за устойчива енергетика на България - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Визията за устойчива енергетика на България

Това изследване представя визията за устойчивата енергетика на България. В тази визия основното е преход към друг тип енергийно търсене и снабдяване, с постепенно прекратяване  използването на изкопаеми енергийни източници за период от около 50 години.

Ако визията стане реалност, това ще доведе до много положителни ефекти за България, която е зависима от вноса на изкопаеми горива. Преходът към използването на местни възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще позволи на България да не пострада от повишаването на цените на изкопаемите горива, което ще бъде естествен разултат от намаляването на тези енергийни ресурси. С осъществяването на визията, България ще бъде в челото и на борбата с  промените в климата – позиция, която може да бъде много ценна занапред. Още повече, насочването към използване на местните ресурси също ще бъде и в полза на българската икономика, като ще се осигурят работни места и по-добър търговски баланс.

Тази визия включва постепенното извеждане от употреба на ядрената енергетика, слага силен акцент върху енергийната ефективност и предвижда намаляване на използването на природния газ и въглищата след 2010 г.

Фактор 4 за енергийната ефективност
В съответствие с глобалната визия на INFORSE1 за устойчивата енергетика, визията за България е базирана на увеличаване на енергийната ефективност до достигане на средно ниво през 2050 г. подобно на това, което сега се постига с най-добрите технологии. Серия проучвания показват, че с най-добрите налични технологии – които вече са представени на пазара или скоро ще бъдат – е възможно да се увеличи енергийната ефективност с 4 или повече пъти. Повечето уреди, използващи електричество ще бъдат променяни няколкократно до 2050 г. Ако новото поколение машини се правят с оптимален разход на енергия и пазарите промотират най-ефективните технологии  няма да бъде проблем да се достигнат нивата на сегашните най-добри технологии. За да се повиши енергийната ефективност четирикратно, ще трябва да има ръст на ефективността с над 2% годишно, започвайки от 2010 г. Това няма да се случи от самосебе си, имайки предвид, че естественото технологично развитие на енергийната ефективност в страните от Европейския Съюз е около 1% годишно. То ще изисква съгласувани действия от заинтересовани страни, но ако се прави на ниво ЕС и пазарът е отворен за всяко едно ново поколение от енергийно-ефективни уреди, то тогава и промените ще бъдат ефективни откъм цена. Допълнителните разходи за новите уреди ще бъдат компенсирани от спестяването на енергия. За да се осъзнае това обаче, е необходимо да се отиде отвъд консерватизма на много играчи на пазара и да се дадае възможност за излизане на пазара на енергоефективните технологии.
Четирикратното увеличаване на енергийната ефективност е постижимо в България, с изключение на секторите селско стопанство – при който днес има нисък интензитет на електричество, пътния транспорт и  индустриалните нужди от топлинна енергия и горива.

Предизвикателството да се намали използването на енергия за отопление
Ситуацията относно сградите е различна, в сравнение с тази за уредите и превозните средства, тъй като сградите често имат живот от 100 и повече години. Много от къщите, които ще бъдат отоплявани през 2050 г. вероятно вече са построени. Според статистиката ефективността на отоплението за жилищата не се е подобрила за периода 2000 – 2005 г. От друга страна, нуждата от повсеместно заместване или цялостно обновяване на блоковете, построени през социалистическия период дава възможност за повишаване на ефективността, ако се съблюдават подходящи стандарти. Предложено е да се започнат дейности, които да постигнат подобряване на ефективността на отоплението с 1.5% на година, като този ръст се запази през следващите 4 десетилетия. Техническият потенциал за това подобрение съществува. Паралелни усилия са необходими, за да се намали отоплението с електричество. Увеличаването на ефективността ще доведе до консумация на топлинна енергия през 2050 г., която ще се равнява на 55% от използваната през 2000 г. Това е ниско ниво, в сравнение със средното за Европа, главно поради по-ограничената нужда от топлинна енергия в някои части на България.

Тази визия не включва използването на топлинните помпи, тъй като те нямат значим принос в българската енергийна система. Топлинните помпи са включени във визията на INFORSE за други страни, при които има непостоянно снабдяване с електроенергия (основно вятърната енергия).
Използването на дърва за отопление в България също трябва да бъде енергийно ефективно – да се намали използването на ресура и се увеличи полезното му действие. По-добри печки и котли могат и да намалят замърсяването на въздуха и другите негативни ефекти.

Ефективен транспорт
Относно транспорта допускаме, че ефективноста на превръщането на горивото ще се увеличи 2.5 пъти (сега тя е от 15-20 % в двигателите с вътрешно горене до 50% при двигателите с горивни клетки и система за възстановяване на енергията при използване на спирачките; електрическите коли имат дори по-висока ефективност). Превозните средства ще бъдат екипирани със система за възстановаване на енергията при използване на спирачките, така че крайната употреба на енергия в транспорта ще бъде ограничена до неизбежните загуби от триенето (с изключение на авиацията). Това увеличаване на ефективността се очаква да се случи до 2050 г. Повечето промени ще се реализират след 2020 г.

Фактори на растежа
Нарастването на енергийните услуги, т.е. отопляваните площи, транспортирането на стоки и хора, производствата, консумиращи енергия – се очаква да бъде бързо за 2-3 десетилетия, след което да се изравни за повечето сектори към края на 50-годишния период на тази визия. Това отговаря на настоящото бързо нарастване и на предвижданията за забавянето на растежа в страните от ЕС. Ще се изискват политики, които да пренасочат икономическото развитие към по-малко енергоемки сектори и решения – като железопътния транспорт вместо автомобилния и спирането на използването на електричество за отопление.

За България се очаква увеличение на дейностите в областите:
отоплявани площи в домакинствата: 4% увеличение за 2000-2005 г., следвайки тенденцията ще има 4-5% нарастване на десетилетие.
отоплявани площи в сектора на услугите: силно увеличение - 42% за 2000 – 2010 г, следвайки сегашното увеличение в консумацията на горива и топлинна енергия и приположение, че има силно нарастване след 2010 г. Постепенно изравняване на нивата в 2040 г. при ниво 3 пъти по-високо от това през 2010 г.
Електрически уреди при домакинствата: 14% увеличение за 2000 -2010 г., след което 10% по-високо повишаване до 2020 г., след което още веднъж увеличение на отоплителните разходи. Това ще доведе до използване на електричество през 2050 г.  1.4 пъти повече от нивото през 2000 г.
Електрически уреди при сектор услуги: 52% увеличение за 2000- 2010 г. , следвайки сегашните тенденции, после 10% по-висок растеж до 2020 г. и след което непрекъснато увеличение за отоплителните разходи. Това ще доведе до използване на електричество през 2050г. 2.2 пъти повече от нивото през 2000 г.
Индустрия: растеж от 10% на десетилетие до 2020 г. - стабилен ( без растеж в обема на физическата продукция), т.е без увеличаване на потребителите; предполага се, че повишената стойност на българската индустрия ще дойде от подобрено качество, вместо от повишено количество, като се следват тенденциите на Западна Европа.
Личен транспорт: визията включва увеличение от 2.4 пъти на употребата на личните автомобили за периода 2000-2020 г., като се следва сегашния висок растеж. Очакваме стабилизиране към нивата от 2020 г. Използването на железопътния транспорт се очаква да спадне с 50% за 2000-2010 г., ако се следват сегашните тенденции, след което ще започне да расте с 3% на година. Това ще доведе до ниво през 2050 г.от 1.6 пъти повече от нивото от 2000 г. Като част от повишеното използване на влаковете – има огромни възможности да се подобрят съществуващите влакови линии в София и други места, където влаковете са добра алтернатива на задръстените пътища.
Товарен транспорт: визията смята, че за периода 2000-2010 г. ще има удвояване на товарния транспорт по пътищата, 48% увеличение на товарните влакове и 16% увеличаване на товарните кораби, следвайки настоящите тенденции. След това ще има постепенно и по-бавно увеличаване – нивата през 2050 г. ще бъдат съответно 4 пъти, 2.5 пъти и1.7 пъти по-високи в сравнение с 2000 г. за пътен, железопътен и морски транспорт. Транспортирането по нефтопроводи се очаква да остане непроменено до 2020 г., след което постепенно да намалее, заедно с намаляването на изкопаемите горива до 2050 г.

Основно допускане за да се получи това развитие е, че развитието на населението на страната няма фундаментално да промени растящата икономика, но скромния растеж, очакван в домакинствата отразява сегашната тенденция за по-малко население.

Като част от първичните енергоресурси, използването на енергия от възобновяеми източници се очаква да нарастне от нивата през 2000 г. от 4% до 6.5 % през 2010 г., след което до 19% през 2020 г., 28% през 2030 г., 53% през 2040 г. и над 95% през 2050 г. Делът на ВЕИ в производството на електричество  дори надвишава този на първичната енергия, започвайки от 8% за 2000 г., нараствайки до 34% до 2020 г. и до 75% през 2040 г.

Най-важните развития са:
вятърна енергия с развитие от 1700 MW  до 2020 г. на генераторите, които са разположени на сушата  и тотално количество от 3000 MW до 2030 г., включвайки генераторите, разположени в офшорни зони. През 2007 г. бяха инсталирани 34 MW нови вятърни генератори.
Биомасата, включвайки използването на земеделската земя за насаждения за биомаса, както и използването на сламата за отопление и за комбинирано производство на топлина и енергия (ко-генарация). Стърнищата, които сега биват изгаряни на полетата, могат да бъдат използвани за енергия. Оценката за потенциала е около 35 PJ, което е еквивалент на 35% от сламата, която идва от пшеницата и ечемика, отглеждани в България. Използването на земеделски земи за енергийни култури за биомаса се очаква да нарастне на 1700 кв.км до 2030 г., приблизително 42% от сегашната пустееща земеделска земя.
Отопляване със слънчеви системи, което да достигне 1 мил. кв.м. до 2020 г. и 7.5 мил. кв.м през 2050 г. Соларните фотоволтаични системи също се очаква да изиграят роля след 2020 г. - с 49 мил. кв.м инсталирани мощности до 2050 г.

Също така в тази визия важна роля играят геотермалните и водните ресурси, както и използването на био-газ, въпреки че относно водните централи не се включва надвишаване на нивото от 2000 г., заради екологичните проблеми с развитието на нови ВЕЦ мощности.

Използването на изкопаеми горива се очаква да нарастне до 2010 г., за да се покрие производството на електричество и нарастващото търсене на топлинна енергия и на ресурси за транспортния сектор. След това ще бъде постепенно преустановено до 2050 г.

Системите за енергийна трансформация също ще трябва да бъдат променени. Електрическата мрежа вероятно ще става все по-важна, защото електричеството ще бъде използвано за транспорта, директно или чрез трансформиране във водород. Нарастването на търсенето на електричество и въвеждането на енергията от биомаса ще изисква изграждане на централи на биомаса за произвеждане на 8.5 ТWh  (45 PJ) електричество и 25 PJ топлинна енергия до 2050 г. Това ще изисква изграждането на мощности от 1500-2000 MW на биомаса до 2050 г., като, половината от тях да бъдат работещи до 2020 г.

Увеличаващата се зависимост от непостоянното електричество от вятърните генератори и по-късно соларните фотоволтаични системи може да бъде регулирано с топло- и водно централи, но може да е необходимо да се построят топлинни хранилища под формата на контейнери за топла вода при ко-генераторите, за да се осигури производството на топлинна енергия. С такива хранилища ко-генераторите ще могат по-добре да посрещат нуждата от електричество. Непостоянното производство на електричество от вятърните мощности ще покрива само 10% от търсенето през 2020 г. и след това ще се увеличи до 33% през 2040 г. и 43% в 2050 г., съгласно тази визия.

Централното отопление ще остане важно, с увеличаващото се търсене, но след 2020 г. ще може да се ограничи, заради по-добре изолираните домове. През 2020 г. може да покрива 50% от търсенето на топлинна енергия за домакинствата и услугите, което ще е увеличение от 45% спрямо 2000 г.

Газифицирането се очаква да има намаляващо значение. Мрежите могат да се използват при транспортирането на водород или биогаз, но не и за транспртирането им на далечни разстояния.
Търговията на енергия се очаква да бъде много по-малка от днес, като само ограничено количество елекричество ще бъде обменяно. Нетният износ на електричество  се очаква да бъде поетапно преустановен, докато обмяната на електричество с малки количества внос или износ вероятно ще продължи и през следващите десетилетия.20.11.2008 16:05
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
18877 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Съюзът на пивоварите стартира кампания за българската бира
Инициативата има за цел да информира потребителите за високото качество и естествените съставки на ...
текст на новината
МДААР обявява обществена поръчка за лицензи за софтуерни продукти
Министерството на държавната администрация и административната реформа открива процедура за възлагане на ...
текст на новината
Панаирната телевизия с преференции за изложителите
Участниците в изложенията, организирани от Международен панаир Пловдив получават  преференциални ...
текст на новината
WiMAX технологиите настъпват уверено на телекомуникационния пазар в страната

текст на новината
Водещи професионалисти от сферата на предприемачеството учат студенти как да стартират собствен бизнес

текст на новината
Форум по предприемачество ще учи студенти как да стартират собствен бизнес
На 3 декември 2008 г. от 11.00 до 17.00 ч. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще се проведе ...
текст на новината
Панаирът с обновена програма за 2009 година
Нови прояви  ще допълнят най-значимите изложения, организирани от Международен панаир Пловдив, през 2009 ...
текст на новината
Балканско изложение на игралната и развлекателната индустрия
Първо по рода си в България, BEGE EXPO, което ще се проведе в периода 30 Септември - 02 Октомври 2008 година, се ...
текст на новината
15 милиона лева инвестира Панаирът в модернизация
15 милиона лева инвестира Международен панаир Пловдив в модернизация на базата и услугите, които ...
текст на новината
Девет банки са кандидати за консултант на Бургас - Александруполис
Девет банки са подали оферти за финансов консултант на проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. ...
текст на новината
Фирма за производство на фасадна изолация и изделия от EPS покрива високи европейски стандарти
Строителството в България е все още един от топ отраслите в икономиката на страната, доколкото все още ...
текст на новината
Сигурност, виртуализация и надежден анализ на данни с новите продукти на Майкрософт
София, 20 март 2008 г. - Нова врата по пътя към успешното развитие отвори пред българския бизнес Майкрософт, ...
текст на новината
Microsoft отрече вина за срива на Skype
От компанията смятат, че причината за срива се дължи на разпредалението на ресурсите на Skype мрежата ...
текст на новината
Продажбите на стоки по Интернет поставиха рекорд през юли
Повечето купувачи са по-щастливи да си седят вкъщи, отколкото да обикалят магазините Лошото време през ...
текст на новината
Тенденциите на пазара на строителна и индустриална техника у нас
Тенденциите на пазара на строителна и индустриална техника у нас “Евромаркет Груп“, като най-голямата ...
текст на новината
Стартира онлайн изданието на бизнес справочника Golden Pages
Бизнес справочникът GoldenPages вече и с онлайн издание. Информация за над 66 000 фирми, събрана в 835 ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 16.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown