Становище - енергийна ефективност - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Становище - енергийна ефективност

Във връзка с предстоящото разглеждане на  проект на Закон за енергийната ефективност, № 802-01-63, внесен от Министерски съвет на 01.08.2008 г., моля да бъдат отчетени следните бележки и предложения на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес:

1. В чл. 6, ал. 7 да отпадне точка 4 и се изменят точки 1 до 3, както следва:

т. 1. петдесет на сто – за обезпечаване на контролната дейност на АЕЕ;
т. 2. тридесет на сто – за придобиване на дълготрайни материални активи;
т. 3. двадесет на сто – за обучение и повишаване на квалификацията на служителите на АЕЕ;
Мотиви:

Материалното стимулиране чрез разпределяне на наложените глоби създава възможност за конфликт на интереси. Възможността да се разпределя процент от санкциите е предпоставка за търсене на високи стойности на глобите от една страна и създава предпоставка за чисто комерсиално третиране на контролната дейност от друга. Завишаването на трудовите възнаграждения и други материални стимули несвързани пряко с налаганите санкции са правилният подход към стимулиране на експертния потенциал на работещите в АЕЕ.

2. В чл. 13 ал. 2 се изменя със следното съдържание „Инвестиционните проекти за сградите по ал.1 с разгъната застроена площ над 1000 кв.м трябва да имат прединвестиционно проучване за възможностите за използване на:”

Мотиви:

Текстът ”.......трябва да са съобразени” не носи никаква полза и няма тежест за реално приложение. Значи ли това, че всички сгради трябва да имат готовност за монтиране на слънчеви системи за топла вода или системи за оползотворяване на битови отпадъци или готови сондажи за изпълнение на термопомпени инсталации?

Предложението дава възможност за точни и ясни критерии за оценка на съответствието на проектите с изискванията на закона и изготвените оценки могат да бъдат лесно подложени на контрол и сравнимост.

3. В чл. 13 се създава нова ал. 3, а съществуващата ал. 3 се преномерира със следното съдържание „Оценката за съответствие по ал.1 се извършва от лицата по чл. 21, ал. 1”

Мотиви:

Направеното предложение е с цел въвеждане на яснота относно лицата, които ще извършват оценката. В предложения текст от законопроекта не е определено кой ще извършва оценката за съответствие по чл. 13, ал.1, а в случай че се приеме направеното предложение лицата извършващи обследване и сертифициране са компетентни да изготвят оценката по чл. 13, още повече че те подлежат и на контрол от страна на изпълнителния директор на Агенция по енергийна ефективност.

4. В чл. 15 ал. 1 се променя: „Сертифицирането за енергийна ефективност на сгради има за цел удостоверяване актуалното състояние на потреблението на енергия в сградите, енергийните характеристики и съответствието им със скалата на класовете на енергопотребление от наредбата по чл. 13, ал, З. Сертифицирането се извършва след реализиране на ЕСМ за подобряване на енергийните характеристики на сградите, ако това е необходимо и при постигане на определени  нива на разход на енергия от скалата на класовете на енергопотребление.”

Мотиви:

За установяване на актуалното състояние на сградата (каквото и да е то) се издава енергиен паспорт. При съществуващият текст, Сертификатът за енергийна ефективност „олеква” и губи смисъла си като категория за оценка на „Висока енергийна ефективност”. Съгласно сега действащите закони сертификатите са категория А и Б и се издават само на сгради с ниско потребление на енергия, т.е с високо ниво по скалата на енергопотребление. Направеното предложение дефинира ясно понятието „Сертификат”.

5. В чл. 18, ал. 1 от законопроекта думата „седем” да се замени с думата „три”.

Мотиви:

В хипотезата на чл. 18, ал. 1 е предвидено сертификат за енергийни характеристики на нова сграда да се издава до седем години от въвеждането и в експлоатация. В хипотезите на ал. 2 на същия член са предвидени случаите, в които издаден сертификат се актуализира. Предвидения срок от седем години е прекалено дълг и в този вид съществува възможността да настъпят обстоятелства, водещи до актуализирането на сертификата в хипотеза в която той още не е издаден. Поради което предложението е срокът да се намали на три години – два отопляеми сезона плюс една година за прилагане на ЕСМ, ако се докаже тяхната необходимост. Това дава възможност за съставянето на документа, при отчитане на актуалното състояние на сградата, след въвеждането и в експлоатация и дава възможност за актуализирането му в случаите предвидени в ал. 2 на чл. 18 от предложения законопроект.

6. В чл. 18, ал. 3  на предложения законопроект да отпадне, т.2.

Мотиви:

Ако сградата има издаден сертификат тогава може да се издаде сертификат на част от нея като приложение към основния документ за да служи при продажба или отдаване на имота. Самостоятелно обследване на апартамент е безсмислено, напълно нерентабилно (методиката за 100 кв.м и за 10 000 кв.м е една и съща) и неточно и за един апартамент трябва да се анализират всички околни – т.е 3 или 4 апартамента. От друга страна не е известна методика за оценка на част от сграда, т.е. това технически е не приложимо.

7. Член 32, ал. 8 цифрата 3 години да се промени на 5 години.

Мотиви:

Няма никаква причина срокът на валидност на удостоверението за вписване в регистъра за обследване за енергийна ефективност на промишлени системи да бъде 3 години за разлика от същото удостоверение за сгради (Чл. 21 (8)), който е 5 години.

8. В чл. 38, ал. 3 се променя: „С цел осигуряване на разполагаемост чрез системата по ал. 1 и осигуряване на достъпност се набира и предоставя информация за:”

Мотиви:

Направеното предложение е с цел да се осигури пълна прозрачност и публичност за нивото на процесите свързани с енергийната ефективност в страната. Достъпът до тази информация може да бъде регламентиран и след регистрация или минимална годишна такса да се използва от всички специалисти и експерти работещи в областта на прилагането на закона.

В противен случай се създава прецедент, при който близки до агенцията фирми ще се ползват от информацията и няма да има ясна представа за състоянието на енергийната ефективност в страната и единствената информация ще се получава от справките на агенцията, която би била силно филтрирана.

9. Във седма Административно наказателни разпоредби да се изменят всички споменати суми с един порядък надолу – 10 000 става 1000, 500 000 става 50 000 лева.

Мотиви:

Обследването е ограничена във времето и разходите дейност. За обекти без вътрешно мерене на енергийните потоци (доста разпространен случай), при ограничените възможности за представително мерене с преносима апаратура, част от балансите се извършват по-грубо, на база на изчислителни процедури и с елементи на експертна оценка.

Предвидените високи глоби не съответстват на реалния риск при евентуални пропуски и грешки от страна на заетите с прилагането на закона за енергийна ефективност. От една страна, кой ще бъде еталон за това кое е точно и кое не, след като ежедневно се създават нови и нови методики и материали в строителната индустрия? Това не е материя, която може да бъде точно оразмерена с метър или везна. Към всеки обект – промишлен или сграда, се подхожда различно. Дори прилагането на общоприетите методики за обследване на обекти – промишлени и сградни - е базирано на редица инженерни приемания и условности, както и на реално разходвана енергия от обектите, която в редица случаи е свързана със сериозни разминавания от действителността.  В редица моменти от решаващо значение е опитът на анализатора и нестандартния подход към проблемите за постигане на висока енергийна ефективност на обектите. Подходи от дюлгерски тип – смени прозорците и облечи стените, са не само вредни, но и не винаги носят търсения ефект от прилагане на енергоспестяващите мерки.

От друга страна, подобно администриране на един изключително полезен (за разлика от други рестриктивни закони), има опасност да унищожи още в зародиш и без това плахите опити в областта на енергийната ефективност. Материята е все още достатъчно нова, независимо от опитите на някои „експерти” да се изживяват като жалони. Нека пазарът да урегулира резултатите от дейността на експертите. Собственикът на сградата или фабриката трябва да е мотивиран да предприеме мерки за подобряване на енергийната ефективност на притежаваните от него обекти и към това трябва да се насочат усилията на закона.

И накрая, одиторите са последното звено, което има контролни функции в една поредица от грешки допускани в зародиш от архитекти, проектанти и строители и най-малко влияят върху общия процес.

Най-ефективно за новите сгради или промишлени системи (новостроящи се мощности) би било, ако одиторите имат достъп до прединвестиционните проекти и още на този етап имат възможност за оценка на проектите за съответствие с изискванията за висока енергийна ефективност. Тогава няма да има абсурдни ситуации от това кой не си е свършил работата и ще се предпазят инвеститорите от лоши инвестиции.

Остава открит въпросът за процедурите по оспорване на резултатите от контролното обследване.

10. В Преходни и допълнителни разпоредби в § 8 да се изясни точно понятието „... издадени по реда на отменения Закон за енергийната ефективност, както и предвидените в него условия и срокове за ползване на данъчни облекчения, свързани с тези сертификати, се запазват.”

Мотиви:

Трябва внимателно да се прецизира текста и издадените сертификати  за сгради построени след 2005 г. не трябва да са валидни. Те по подразбиране трябва да отговарят на висок енергиен клас, ако са построени съгласно новите нормативи. Може да се търси компенсация в определена степен, но само ако са снабдени с възобновяеми енергоизточници и то над 75%, където не попадат под условията на наредбите.

11. В Преходни и допълнителни разпоредби да се създаде нов § 15, а станалите да се преномерират, със следното съдържание:

„(1) Министерствата, ведомствата и общините са задължени до 31 декември 2011 г. да осигурят енергийно обследване на всички сгради - публична държавна, съответно публична общинска собственост, с разгърната застроена площ над 1000 кв. м., предоставени им за стопанисване и управление.

(2) Министерствата, ведомствата и общините са задължени до 31 декември 2013 г. да осигурят енергийно обследване на всички сгради - частна държавна, съответно частна общинска собственост, с разгърната застроена площ над 1000 кв. м., предоставени им за стопанисване и управление.

(3) Собствениците на общественообслужващи сгради с разгърната застроена площ над 1000 кв. м., са задължени до 31 декември 2013 г. да им осигурят енергийно обследване.

(4) Юридическо лице, подлежащо на задължително обследване за енергийна ефективност по реда на чл. 31, ал. 2, с изключение на лицата по ал. 1 и 2, е задължено да осигури енергийно обследване на притежаваните от него обекти в срок до 31 декември 2011 г.”

Мотиви:

Целта на направеното предложение е да се постави краен срок за извършване на първото обследване за енергийна ефективност на лицата, които подлежат на задължително сертифициране по реда на Закона за енергийна ефективност. Свързано със срока в който са задължение да започнат изпълнението на мерките предписани в обследванията това ще доведе до пълнота и завършеност на целия процес и реални резултати свързани с енергоспестяването.

12. Преходни и заключителни разпоредби да се създаде нов § 16 със следното съдържание:

В Закона за устройство на територията, в чл. 142 се създава нова алинея 9 със следното съдържание:

„Оценката за съответствието по чл. 169, ал. 1, т. 6  на инвестиционните проекти във фази технически и работен проект се извършва по отделен договор с възложителя от физически лица, отговарящи на изискванията на Закона за енергийната ефективност, вписани в публичния регистър по чл. 21, ал. 4 от Закона за енергийната ефективност.”

В  чл. 176б ал.1 от Закона за Устройство на Територията се правят следните изменения и допълнения:

„Чл. 176б. (1) Техническият паспорт на нов строеж се съставя от лицето, упражняващо строителен надзор, или от техническия ръководител - за строежите от пета категория, преди въвеждането му в експлоатация от компетентния орган. В техническите паспорти на нов строеж стойността на енергийната характеристика на промишлените системи, показателите за разход на енергия, характеризиращи процесите на енергопреобразуване и/или енергопотреблението в промишлените системи като съвкупност от съоръжения, технологии и спомагателни стопанства, включени в определено производство, както и Енергийните паспорти на сгради се съставят  от физически или юридически лица, които отговарят на изискванията, определени в Закона за енергийната ефективност.”

Мотиви:

Направените предложения са с оглед предложеното допълнение на чл. 13 от Закона за енергийната ефективност и с цел уеднаквяване на действащата нормативна уредба. С въвеждането на този нов параграф се избягват противоречията съществуващи досега между ЗУТ и чл. 10  на Директива 2002/91/ЕО изискващ специално независимост и квалификация/акредитация  на експертите извършващи сертифициране на сгради и съставяне на придружаващи документи.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК,
/П/ БОЖИДАР ДАНЕВ08.10.2008 07:14
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3611 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Въвеждане на биоразградима опаковка в производството на медни продукти
11 юни, в 11 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция за  проекта „Въвеждане на биоразградима ...
текст на новината
Решение на ВАС по жалба на ОЦК АД - Кърджали
Със свое решение № 5583 от 28.04.2009г. относно жалба на ОЦК АД - Кърджали, тричленен състав на Върховния ...
текст на новината
„Селена” няма да пострада от спрените доставки на газ
Специализираната АГ-болница има капацитет да приеме допълнително родилки от областта, средната ...
текст на новината
Неправителствени организации критикуват правителствената пропаганда на проекта “АЕЦ Белене”
Националната коалиция “АЕЦ БелеНЕ!” и “Грийнпийс” настояват за разследване на тръжните процедури от ...
текст на новината
Още една година без строежи на Иракли
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи с още 1 година срока на заповедта за забрана за ...
текст на новината
Приключи заседание на МРГ към МОСВ за преразпределение на свободни квоти за търговия с емисии на СО2 за 2007
Във връзка с току-що приключилото заседание на МРГ към МОСВ за преразпределение на свободни квоти за ...
текст на новината
Позиция на БСК във връзка с необходимостта от СПЕШНО решение на проблема с квотите на парникови газове за индустрията
Във връзка с необходимостта от спешно приемане на разпределение на свободни квоти за търговия с парникови ...
текст на новината
Международна конференция по енергийна ефективност
Българската Агенцията по енергийна ефективност /АЕЕ/ има удоволствието да Ви покани на VI-та Международна ...
текст на новината
Kампания за свободен достъп до плажните ивици
Община Царево поде кампания за свободен достъп до плажните ивици. Проверка на данъчни служители от ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 01.07.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
26
27
28
29
30
01
02
03
27
04
05
06
07
08
09
10
28
11
12
13
14
15
16
17
29
18
19
20
21
22
23
24
30
25
26
27
28
29
30
31
31
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown