Банкери: Лихвите ще продължат да се увеличават  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Банкери: Лихвите ще продължат да се увеличават

Тенденцията за увеличение на лихвите по кредитите, която се наблюдава от есента на миналата година, ще продължи и през следващите месеци.


Това прогнозираха банкери.

Корекциите на лихвите в посока нагоре ще продължат и през следващите месеци, но няма да са резки и с големи стъпки, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк. В близките месеци няма как тенденцията да смени посоката си, допълни той. И според други банкови шефове покачването ще продължи, като ще бъде бавно и постепенно.

През юли лихвите по кредитите за домакинствата продължават да увеличават темпа си на растеж на годишна база, показва статистиката на БНБ към края на миналия месец. Покачват се и лихвите по корпоративните заеми, но с по-бавни темпове в сравнение с тези за граждани. Средните лихви по потребителските кредити вече са 11.15 %, като спрямо юли миналата година са се увеличили с 1.79 процентни пункта. При ипотечните заеми покачването е с 0.94 пр. п. до 9.07 на сто. Годишният процент на разходите (ГПР ­ всички разходи, свързани с ползването на заем, включително и лихвата) по кредитите за потребление вече е над 12 процента ­ 12.26 %, като за една година се е увеличил с 1.42 пр. п. ГПР при жилищните заеми е почти 10 на сто ­ 9.91 %, нараствайки в сравнение с юли 2007 г. с 1.22 процентни пункта. Годишното нарастване през юли е по-голямо от това през юни. Предходния месец нарастването на ГПР е било съответно с 1.21 пр. п. и с 0.67 пр. п. на годишна база (юни спрямо юни).

Оскъпяването на кредитите у нас е резултат на увеличената цена на ресурса на международните пазари, а вследствие на това и на българския пазар, като ефекти от глобалната кредитна криза. За една година едномесечният “Софибор” (фиксинг на котировките на необезпечени депозити в левове на междубанковия пазар) е нараснал с 2.32 пр. п. до 6.75 на сто, а тримесечният ­ с 2.50 пр. п. до 7.19 %. Подобно е и движението на Euribor-а на европейския пазар. Това покачване няма как да не се отрази в цената на кредитите, тъй като банките формират крайната цена на заемите в повечето случаи на база Euribor (за заеми в евро) и “Софибор” (за заеми в левове) плюс фиксирана надбавка. През юли и първата седмица на август повечето големи банки предприеха увеличения на лихвите по ипотечните заеми с между 0.1 и 0.75 %, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант “Кредитцентър”. При потребителските заеми нарастването е било и по-високо. По думите му до края на годината може да се очаква поредно увеличение между 0.3 и 0.5 %. Проверка на “Дневник” установи, че от 23 юли 2008 г. Райфайзенбанк България е направила увеличение на лихвените проценти по кредити и овърдрафти за физически лица. Това е обявено в офисите на банката. Причината е увеличението на стойността на банковия ресурс, който служи като база за формиране на лихвата по заемите от 6.25 на 7 %. Нарастване на лихвите по левовия ипотечен кредит “Чудо” има и Банка “Пиреос България” ­ с 0.45 %. През юни ОББ е увеличила с 50 базисни пункта лихвите по бизнес ипотечните си кредити, става ясно от информация на сайта на банката. От юни насам има промени в лихвените проценти по потребителските и по ипотечните кредити и на Пощенска банка. Промяната при базисния лихвен процент за ипотечните кредити в левове е с 1.25 % (9 % БЛП) и с 0.50 % (7.20 % БЛП) за кредитите в евро. При потребителските заеми промяната е с 3.25 %, като в момента са достигнали 11.50 %.

Тези корекции на лихвите са резултат от тенденциите на пазара ­ освен повишената цена на ресурса на международните пазари силен ръст отбелязват и лихвените нива при депозитите. Лихвите се определят на базата на различни критерии, сред които са цената на ресурса, минималните задължителни резерви, основният лихвен процент (през юли е 5.06 %, като за една година е нараснал с 1.05 пр. п.) и други. Всеки един от тези фактори би могъл да обуслови промени в лихвените нива във възходяща или низходяща посока в бъдеще, коментират банкери. Те прогнозират, че ако натискът на депозитите продължи, а това очевидно е така, и ликвидността продължава да е ограничена, и движението на лихвите по кредитите ще е в посока нагоре.

 

 

Депозит или спестовен влог

Основната разлика между двата вида спестяване е в срока, за който оставяте парите си. Депозитите са спестявания за определен срок ­ вие оставяте парите си за три месеца, година, две, за това време върху тях се начислява договорената лихва. Влоговете могат да бъдат срочни, и безсрочни ­ тоест можете да оставите парите си с уговорката да ги изтеглите след определн срок, но също така да държите спестяванията си за неопределено дълъг период.

В повечето случаи при срочните депозити не можете да внасяте преди да изтече срокът на депозита или банката ще удържа такса. В случай че решите да изтеглите пари преди да изтече срокът на депозита, ще трябва да развалите лихвата по него ­ тя или ще намалее, или е възможно напълно да изгубите. Безсрочните влогове позволяват внасяне и теглене на суми по всяко време.

Това са най-общо разликите между стандартните депозити и влогове. Не е задължително продукт “влог” да бъде безсрочен, той също може да е за определен период като депозита, но депозитите винаги са с предварително договорен срок.

Като цяло лихвите по срочните депозити са по-високи от тези, които бихте получили за същото време от безсрочен влог. Причината е, че при депозита парите ви ще бъдат по-ниско ликвидни, отколкото при влог, от който можете да теглите и внасяте суми допълнително. Банките вече предлагат и изплащане на лихвата или поне на част от нея авансово, преди да е изтекъл целият срок на депозита.

Ликвидността е възможността инвестицията да бъде обърната в пари ­ кеш. По-ниската ликвидност означава, че тази възможност е по-малка или обръщането в пари е по-трудно, а може да е свързано и с условия за намаление на предварително договорената доходност.

При някои продукти ­ депозити, имате възможност определен брой пъти да внесете или изтеглите сума, без това да се отрази на лихвата или да ви струва допълнителни такси. Обичайно за откриване на депозит се изисква минимална сума валутни единици. Например искате да откриете депозит в банка Х и според условията това може да стане в лева, евро или долари. Изискването е да внесете поне 1000 валутни единици ­ тоест 1000 евро, 1000 долара или 1000 лв.

http://www.factor-vt.com/news-370.html07.09.2008 16:02
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4191 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Новият търговско-развлекателен и административен център по морето
Новият търговско-развлекателен и административен център на морската столица Варна Тауърс отвори врати с ...
текст на новината
Капиталовият пазар в България
Насоки за развитие на капиталовия пазар в България I. Съвременният български капиталов пазар възниква ...
текст на новината
Български завод с щанд на автомобилния панаир във Франкфурт
„Динамо” Сливен ще участва със собствен фирмен щанд на най-голямото изложение в областта на автомобилната ...
текст на новината
Информационната система за български предприятия (BEIS) навършва 12 години
Информационната система за българските предприятия BEIS е представена за първи път на 8 октомври 1997 г. като ...
текст на новината
Ръководството на БСК ще приеме иракска бизнес
Иракският министър на финансите Бакр Джабр Ал-Зубайди, придружен от няколко крупни иракски бизнесмени, ще ...
текст на новината
През тримесечието няма промяна в цените на безалкохолните напитки в Бургас
За първи път в периода след 1997 г. в потреблението на безалкохолни напитки за първо тримесечие се отчита ...
текст на новината
Изследвания на БСК допринесоха за изработване на становище на ИСС относно възможностите за намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата в България
 Зам.-председателят на БСК Камен Колев участва днес, 8 април, в пресконференция на Икономическия и ...
текст на новината
Консултативен антикризисен съвет по предложение на БСК
Първо заседание на Консултативния антикризисен съвет към министър-председателя на Република България. ...
текст на новината
През 2008 г. Практикер Груп отбеляза рекордни приходи и леко понижение на продажбите
Фокус върху запазване на приходите и ликвидността се очаква през 2009 г. • Печалбата преди данъци и ...
текст на новината
Девин АД се включи в инициативата „Отговорният бизнес в действие”
От днес стартира инициативата „Отговорният бизнес в действие”, на която студенти и представители на ...
текст на новината
Девин АД с нов мениджър за един ден
Деница Мирчева стана Мениджър за един ден в Девин АД. Десетокласничката от Втора английска езикова ...
текст на новината
Спешни промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени за услуги, предоставени от Столична община
С решение № 31 на СОС, протокол № 30/29.01.2009 година за създаване на нова цена на техническата услуга – ...
текст на новината
Платежният баланс не се влияе съществено от режима на валутен курс
Изследване на Икономическия институт на БАН показва защо отмяната на валутния борд в България няма да ...
текст на новината
ДЕКЛАРАЦИЯ на Изпълнителния съвет на Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ
Относно: Постановление на Министерски съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности  ...
текст на новината
Позиция на БРА относно стачката на служителите на магазините-наематели в МОЛ Варна
Българската Ритейл Асоциация, като сдружение, което представлява и защитава интересите на българските ...
текст на новината
Българска ритейл асоциация ще защитава интересите на търговците на дребно у нас. Човек от Бургас в ръководството
Членовете на новата организация планират създаването на етичен кодекс в полза на крайния потребител На ...
текст на новината
За две години и половина Практикер регистрира 50 000 лоялни клиента
В най-новия магазин от веригата - Стара Загора - бе регистриран 50 хилядният лоялен клиент на Практикер.  ...
текст на новината
Далеч от Бургас: Приключиха срещите на ръководството на КНСБ, на СФ Металици
Приключиха срещите на ръководството на КНСБ, на СФ „Металици”-КНСБ и работници от „Кремиковци Рудодобив” ...
текст на новината
Съобщение на Пресцентъра на КНСБ
Днес, 30. януари, 2009 г. протестиращите работници от „Кремиковци Рудодобив” АД заедно с екип на КНСБ, воден от ...
текст на новината
Globul Student Zone вече и в Бургас, Велико Търново и Свищов
Услугата GLOBUL Student Zone, която позволява едновременно да се използват мобилни и фиксирани услуги с един ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 14.04.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      април 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
14
01
02
03
04
05
06
07
15
08
09
10
11
12
13
14
16
15
16
17
18
19
20
21
17
22
23
24
25
26
27
28
18
29
30
1
2
3
4
5
19
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown