Българската игра на котка и мишка с Брюксел - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Българската игра на котка и мишка с Брюксел

През погледа на световните медии


Докато не видим доклада на Европейската комисия през юли, тук на наша територия, можем да си говорим каквото си искаме. И да се кълнем, че сме праведни, и да се правим на смели, на изненадани, на принципни, на борци с корупцията – всичко това можем, но само тук.
Интересно, но се оказва, че понякога е по-лесно да научим истини от чуждите медии. За да спестим време на читателя, предлагаме кратки извадки от техни публикации за евентуалните санкции, които Европейската комисия може да наложи на страната след мониторинговия доклад през юли.

Ройтерс
Европейската комисия е все по-близо до вземането на решение за налагане на финансови санкции срещу България, заради неуспеха й в борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован източник от Брюксел. Вероятността част от фондовете за България да бъдат замразени е голяма, като причината са съществуващи доказателства за корупция в агенциите, усвояващи парите от Брюксел. България ще загуби както замразените вече близо 400 милиона евро по програмата ФАР, така и още около 50-100 милиона евро по САПАРД, съобщава източникът. Най-голяма тревога у Брюксел пораждат съмненията за връзки между стария политически елит от времето преди 1989 г., руските бизнес интереси и организираната престъпност.

“Юропиън войс”
Българският премиер се опитва да увери Европейската комисия, че страната му предприема достатъчно мерки за борба с корупцията. В случай на неуспех още еврофондове ще бъдат замразени, коментира Юропиън войс.
Европейският съюз може да изолира българския народ и да изложи на опасност реформите в България, смята премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че още замразявания ще доведат до “разочарование сред българския народ”, както и до политическа нестабилност.

“Икономист”
Авторитетното британско сп. “Икономист” представи сравнителен анализ на някои от новите страни-членки на ЕС от Източна Европа и дава за пример корупционни практики в страни като Словения, “която по-рано бе смятана за образец”, Латвия и Словакия. А за нас и румънците написа, че “Балканите са най-поразителни в това отношение”. И още, че „България също предпочита да говори вместо да действа. Създават се редица нови антикорупционни агенции без връзка и координация помежду си. Няма нито един успешно приключен случай за корупция, а броят на поръчковите убийства достигна 120 от 2001 г. досега, без нито едно от тях да е разкрито”.

“Таймс”
В интервю за в. “Таймс” премиерът Сергей Станишев уверява в готовността на правителството си да удвои усилията за реформи в страната, позабавени през първата година от членството й в ЕС. Той обяснява, че българското правителство е работило без прекъсване за приемане на България в ЕС и когато това е станало факт, вероятно е настъпило и отпускането, “което е съществена част от настоящите проблеми”.
“Имаме проблеми с корупцията и организираната престъпност, никой не отрича. Но България направи революция и ако погледнем икономическото развитие, това е успех”, заявява Станишев.

“Зюддойче цайтунг”
Премиерът Станишев ще печели доверие в Брюксел, е заглавие на в. “Зюддойче цайтунг” . България ще сложи край на корупцията и лошата организация на икономиката, като бъдат сменени водещи чиновници и се създадат нови вътрешни структури. Така в бъдеще ще се прекрати изтичането на финансови средства от Европейския съюз към грешни канали, пише изданието. Както премиерът Станишев обяснява в разговор с няколко европейски журналисти, неговата нова заместничка Меглена Плугчиева вече е започнала реорганизацията на управлението. Едновременно с това социалистът изразява опасение, че би могло да се стигне до политическа нестабилност в страната, ако Европейската комисия не възстанови засега спрените плащания.

Коментар
За двойния аршин към медиите

Ще си позволя да отбележа, че същият този наш премиер се скара на българските медии преди време. „ Засрамете се! Как може да вдигате толкова шум!”, нахога ги Станишев, защото се опитаха да го попитат дали ще уволни зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски (обвинен от вицепремиера Меглена Плугчиева, че като национален координатор по предприсъединителните програми не е уведомил премиера и министрите за предупредителните писма от Брюксел). Същевременно Станишев обясни, че срокът от 1 месец, който даде Майкъл Лий - генералният директор на дирекция "Разширяване" в ЕК е много кратък, но, ако трябва, чиновниците ще работят денонощно, за да дадат необходимите отговори на Европа.
Всъщност истината е, че имахме не един месец, а години, за да изпълним това, което очаква Европа от нас. Епистоларното общуване продължава интензивно чак от 2005 година и все с условия за мерки. А управниците се държат като селски хитреци и гледат да минат метър. Само един пример и то съвсем от скоро.
През февруари Европейската комисия изпрати междинен доклад с констатация, че за една година членство в ЕС България не показва убедителни резултати в ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Какво разказваше тогава същият премиер, който сега се опасява от нестабилност – „ документът няма политически характер, а е само техническа и експертна оценка”. А неговите подчинени недоволстваха - данните за борбата с корупцията са стари и отразяват само направеното до октомври м.г.
Последва уточнение от ЕК: “Въпреки че България предостави актуализирана информация едва на 20 януари, ние сме я взели предвид и тя е отразена в доклада.”
В този доклад, между другото, за първи път фигурира и констатация, че безмитните магазини и бензиностанции по границите с Турция и Сърбия се толерират от държавата, оборотът им през 2007 г. нараства, а самите те са източник на корупция и организирана престъпност на местно ниво.
И още нещо по същия повод. Тогавашният вътрешен министър Румен Петков направо прекали, като заяви, че „ докладът на ЕК е по-скоро положителен, макар в него да не са отразени част от материалите, които България е предоставила. Това не е фатално. Грешка е, и то най-вече моя, че МВР няма достатъчно активен диалог с ЕК”. Толкоз от Румен Петков. А, да - и обещанието координацията да стане редовна. Което не можа да изпълни по обясними причини.
Ето това е положението, драги читатели. Премиерът наистина е усетил интуитивно, че санкциите ще доведат до „ разочарование сред българския народ.” И безспорно е прав в едно – разочарование наистина ще има, но то едва ли ще е от Европейската комисия!


Автор: Лора Янова
http://factor-sf.com/news-228.html21.08.2008 13:47
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4996 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Два избора в рамките на месец и два дни - Избираме евродепутатите на 7 юни, българските – на 5 юли
За 7 юни са Изборите за Европейски парламент, а изборите за национален парламент ще са най-вероятно на 5 юли. ...
текст на новината
Пресконференция на президента Георги Първанов по въпроси, засягащи изборното законодателство и хода на реформата на политическия модел на страната
Уважаеми госпожи и господа, Днес подписах указите за насрочване на изборите за представители в ...
текст на новината
ЗЕЛЕНИТE ОТИВАТ САМИ НА ИЗБОРИ, Презрелите също
На 28.02.2009, Националното събрание на политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ взе решение да се яви самостоятелно на ...
текст на новината
Пловдивските студенти искат оставката на военния министър,
Академичното ръководство на ПУ „Паисий Хилендарски” търси съдействие от премиера и НДСВ да се отмени ...
текст на новината
Парламентът прие промени в Закона за горите, с които прекратява замените на земи и гори от държавния горски фонд
Народното събрание прие на заседанието си на 16 януари 2009 г. на второ четене промени в Закона за горите, с ...
текст на новината
Декларация на партия "Зелените" за събитията от 14.01
ПП “Зелените” остро осъжда групите и лицата, провокиращи гражданския протест, както и полицейското ...
текст на новината
Движение “Напред”: Кризата ще пробие бюджета
Партиите в политическата коалиция Движение НАПРЕД няма да подкрепят бюджета на Република България за 2009 г. ...
текст на новината
Програма на конференцията на КНСБ
- Четвъртък, 6 ноември: Откриване в 14 часа: Приветствия  Първа сесия: 14:30 – 16:00 – „Европейското социално ...
текст на новината
КНСБ организира Публична Научнопрактическа Конференция
На 6 и 7 ноември 2008 в централата на КНСБ, пл. Македония № 1, втори етаж от 14.00 ч. ще се проведе Публична ...
текст на новината
Депутатът Румен Ангелов напусна парламентарната група на БНС
Бургаският депутат Румен Ангелов напусна парламентарната група на БНС. Решението на народния избраник е в ...
текст на новината
Запазва се трайната тенденция на спад на безработицата в страната
През месец септември продължава да се запазва трайната тенденция на спад на безработицата в страната, ...
текст на новината
Защо не се променя размерът на всички пенсии от 1 октомври 2008 година
Извършеното от 1 октомври 2008 година преизчисление на пенсиите имаше за цел да изравни размерите на ...
текст на новината
Сергей Станишев и Ивайло Калфин в среща на ръководителите на делегации от държави, участващи с военни контингенти в Международните сили в Ирак
Домакини на срещата в Ню Йорк на 23 септември 2008 г. бяха президентът на САЩ Джордж Буш и президентът на Ирак ...
текст на новината
Четиримата симпатизанти на “Атака”, задържани вчера в ОД-МВР-Пловдив са освободени след проведените процесуални действия
Те са привлечени като обвиняеми за нарушаване на обществения ред по чл. 325 от НК След проведените ...
текст на новината
Президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев обсъдиха актуални въпроси от политическия календар на страната
Президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински и премиерът Сергей ...
текст на новината
Новите посланици на САЩ и Русия връчват акредитивните си писма на президента Георги Първанов
На 26 август 2008 г., от 10:00 ч. в Президентсвото новите посланици на Съединените американски щати и Русия ще ...
текст на новината
Генералният инспектор на Бундесвера генерал Волфганг Шнайдерхан пристига в България
Генералният инспектор на Бундесвера генерал Волфганг Шнайдерхан пристига на тридневно официално ...
текст на новината
Георги Пирински ще участва в Международния форум на лидерите – 2008 в САЩ
Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в Международния форум на лидерите – 2008 в ...
текст на новината
Честваме Независимостта на България 8 месеца
Поне осем месеца ще продължат инициативите, с които България ще отбележи 100-годишнината от независимостта ...
текст на новината
На извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи Румен Петков официално обяви, че подава оставка, предаде репортер на БГНЕС.
Днес след обяд Румен Петков подаде оставка. Вчера абонатите на "Капитал" получиха като приложение Онази ...
текст на новината
1 | 2 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 13.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown