ЕП прие нови правила за добавките, ароматизантите и ензимите в храните - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
ЕП прие нови правила за добавките, ароматизантите и ензимите в храните

На 8 юли Европейският парламент прие с голямо мнозинство компромис на второ четене със Съвета по пакет от четири проекторегламента относно разрешителния режим за хранителните добавки, ароматизанти и ензими. С това правилата в тази област ще бъдат осъвременени и опростени, като същевременно те ще осигурят по-добра защита на здравето и на потребителите. Според новото законодателство храните, съдържащи определени оцветители, трябва да бъдат етикетирани по подходящ и ясен начин.

Хранителните добавки в момента са регулирани от над десет законодателни текста на ЕС, които новите регламенти ще опростят, осъвременят и вкарат в съответствие с последните научни данни. Първият регламент установява "обща разрешителна процедура" за добавките, ензимите и ароматизантите в храните. Другите три разглеждат поотделно и в детайли тези категории продукти, като за всеки един от тях ще бъде създаден списък с разрешени продукти, както и условия за употреба и правила за етикетиране.
 
За ароматизантите ще бъдат определени максимални нива на съдържание за определени "нежелателни" вещества. Комисията ще управлява списъка с одобрени продукти, на който ще бъде извършена оценка на риска от страна на Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ).
 
Обща процедура за одобрение, която гарантира по-голяма защита на потребителите
 
Докладчикът на ЕП по въпроса за разрешителната процедура Åsa Westlund (ПЕС, Швеция) изтъкна по време на дебата в пленарната зала, че "новата регулация ще доведе до опростяване [на правилата] за компаниите ... и ще повиши защитата на потребителите".
 
Докладът на Åsa Westlund разглежда новата "обща разрешителна процедура" за добавките, ензимите и ароматизантите в храните. Тя ще допринесе за свободното движение на тези вещества в рамките на ЕС, както и за по-добрата защита на потребителите (включително защита на интересите на потребителите) и опазване на човешкото здраве.
 
Общностното разрешително ще се издава по прозрачен и централизиран начин, на базата на научно мнение от страна на ЕАБХ и при условие, че разрешителните критерии на хранителния сектор са спазени. Това разрешително ще бъде под формата на регламент, приет според правилата на комитологията.
 
Хранителните добавки трябва да са безопасни за употреба и да бъдат от полза за потребителя
 
Друг доклад на Åsa Westlund (ПЕС, Швеция) разглежда различните хранителни добавки като подсладители, оцветители, консерванти, антиоксиданти...
 
Според предложението за регламент хранителните добавки могат да бъдат разрешени само ако са безопасни за употреба, ако съществува технологична необходимост за използването им, както и ако употребата им не заблуждава потребителя и е от полза за него.
 
Хранителните добавки трябва да бъдат абсолютно забранени за употреба в необработените хранителни продукти, също както подсладителите и оцветителите в храните за бебета и малки деца, освен ако не са създадени специално за тази цел.
 
По-добро обозначаване на добавките, съдържащи азо багрила
 
Реагирайки на появилата се междувременно научна информация за съществуваща опасност за здравето на деца, които приемат азо багрила, депутатите успяха да включат в компромиса специална поправка по този въпрос. Според нея храните, които съдържат някои от тези хранителни оцветители (Е 110, Е 104, Е 122, Е 129, Е 102 и Е 124), трябва не само да имат на етикета си обозначение със съответния Е номер, но да съдържат и предупреждението, че могат да предизвикат неблагоприятни ефекти върху активността и вниманието на децата.
 
Как ще функционира новата система
 
Успоредно с разрешителната процедура за нови добавки, ароматизанти и ензими, всички продукти от този тип, които са вече на пазара - около 300 добавки и 2 600 ароматизанта - ще бъдат преразгледани. Разрешените в момента продукти могат да останат на пазара до края на този процес, но когато актуализирането на списъка завърши, тези от тях, които не са получили одобрение, ще бъдат забранени за употреба.
 
Естествени ароматизанти
 
Докладчикът на ЕП по въпроса за ароматизантите Mojca Drčar Murko (АЛДЕ, Словения) коментира по време на депата в пленарната зала на 7 юли, че компромисът по темата представлява "балансирана и приложима регулация". Той подчерта желанието на ЕП да вземе под внимание интересите на потребителите, както и желанието храната да бъде колкото се може по-естествена. Според него "Парламентът искаше особено да подчертае правото на потребителите да избират".
 
Докладът на Drčar Murko разглежда използваните в хранителната индустрия естествени и изкуствени ароматизанти, от които към момента са регистрирани около 2 600. Те се използват за придаване на определена миризма и/или вкус на хранителните продукти.
 
Новото законодателство въвежда по-стриктни условия за използването на термина „естествен“ по отношение на ароматизантите. Съгласно искането на първо четене на Парламента, те могат да се определят като "естествени" само ако 95% от ароматичната съставка е от естествен произход.
 
Максимални нива на съдържание на нежелателни вещества
 
Регламентът определя стриктни правила относно максималните нива на съдържание на определени нежелателни вещества, които могат да присъстват при приготвянето на ароматизанти поради тяхното естествено наличие в растения, които традиционно се използват за храна или като хранителни съставки.
 
Максималните нива вземат под внимание както нуждата да се предпази човешкото здраве, така и неизбежното присъствие на тези вещества в традиционнитте храни. Максималните стойности не се прилагат в случаите, когато добавените ароматични вещества са пресни, сушени или замразени билки и подправки.
 
Ензимите в храните
 
Хранителните ензими се използват от стотици години, например при правенето на хляб, сирене и бира, където тези продукти се прилагат за подобряване на текстурата, външния вид и хранителната стойност. Тяхната роля в производството на храни все повече се засилва, като могат да бъдат използвани и за заместители на химикалите.
 
В момента хранителните ензими не са покрити от специфично европейско законодателство, а между законодателствата на различните държави-членки съществуват сериозни различия. Затова новият регламент ще въведе хармонизирани европейски правила за оценката, одобрението и контрола на хранителните ензими. Докладчик по темата е Avril Doyle (ЕНП-ЕД, Ирландия).
 
Също както при хранителните добавки, ензимите ще бъдат разрешени за употреба само ако са безопасни и съществува технологична необходимост от тяхното използване, както и ако не заблуждават потребителя и са от полза за него. Текстът на компромиса уточнява понятието "заблуждаване на потребителя", което включва преснотата, качеството и естеството на използваните съставки, естествеността на продукта или на производствения процес, както и хранителното качество на хранителния продукт.09.07.2008 09:00
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4259 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Призив за съвместни изследвания върху болестите на Алцхаймер и Паркинсон
Плановете за координирани изследвания  между държавите  членки в ЕС върху  невродегенеративните ...
текст на новината
Бургас рекламира в Брюксел потенциала си в областта на възобновяемите енергийни източници
Голям интерес сред потенциалните инвеститори предизвика докладът за „Добрите практики и потенциала на ...
текст на новината
Ограничено използване на животинските тестове в лабораториите, без да се спъват научните изследвания
Използването на животни за научни експерименти трябва да бъде ограничено и тяхното благосъстояние ...
текст на новината
Депутатите гласуваха за почти пълна забрана на търговията с тюленови продукти
Търговията на тюленови продукти в ЕС като цяло ще бъде забранена, след като депутатите приеха днес нови ...
текст на новината
Права на пациентите за ползване на здравни услуги зад граница
За пациентите ще бъде по-лесно в бъдеще да ползват здравни услуги зад граница и разходите им за това ще ...
текст на новината
Схема за екомаркировка на ЕС
Утре депутатите ще гласуват по предложението за разширяване на употребата на схемата на ЕС за ...
текст на новината
Програмата за разпределяне на храни за най-нуждаещите в ЕС се разширява
Програмата на ЕС за разпределяне на храни за най-нуждаещите се хора в Европа трябва да продължи да бъде в ...
текст на новината
Климатични промени: 2050 г. - Бъдещето започва днес
В доклада за климатичните промени, който ЕП прие днес, се предлагат множество конкретни мерки в ключови ...
текст на новината
Фуражи: повече гъвкавост за производителите, без да се намалява безопасността на храните
Европейският парламент даде днес зелена светлина на споразумението на първо четене със Съвета на ...
текст на новината
Здраве: стратегически подход 2008-2013 г.
В доклад върху Бялата книга „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008-2013 г.”, депутатите подчертават ...
текст на новината
Необходимо е радикално намаляване на емисиите на парникови газове в бъдеще
Критика към необоснованите научно опити за дискредитиране на изследванията върху климатичните промени, ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 22.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown