НАРЕДБА № Н-7 ОТ 12 ЮНИ 2008 Г. ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВОДОЛАЗНА И ДРУГА ПОДВОДНА ДЕЙНОСТ - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
НАРЕДБА № Н-7 ОТ 12 ЮНИ 2008 Г. ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВОДОЛАЗНА И ДРУГА ПОДВОДНА ДЕЙНОСТ

НАРЕДБА № Н-7 ОТ 12 ЮНИ 2008 Г. ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВОДОЛАЗНА И ДРУГА ПОДВОДНА ДЕЙНОСТ
Издадена от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта
Обн. ДВ. бр.59 от 1 Юли 2008г.
Раздел I.
Общи положения
Чл. 1. С наредбата се урежда редът за извършване на водолазна и друга подводна дейност в териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища на Република България.
 


Чл. 2. (1) Водолазната дейност се извършва за водолазни работи, за спорт, туризъм и развлечение.
(2) Водолазните работи представляват подводни работи, извършвани с използване на водолазен труд, и се делят на следните видове:

1. аварийно-спасителни водолазни работи, които се изпълняват при спасяване на хора във водата и оказване на помощ на кораби, лодки, плавателни и въздухоплавателни средства, търпящи бедствие на море и във вътрешните водни пътища на Република България;

2. корабни водолазни работи, които се извършват за оглед, експертиза, почистване и отстраняване на повреди по подводната част на корпуса на кораба или в наводнени корабни отсеци, оглед на местостоянките и кейовете;

3. подводно-технически водолазни работи, които се изпълняват при обследване, строителство и обслужване на хидротехнически и други подводни съоръжения, оглед и почистване на дъното на акваториите и изваждане на предмети от дъното;

4. съдоподемни водолазни работи, които се изпълняват при обследване на потънал обект, подготовката и изваждането му на повърхността;

5. специални водолазни работи, които се изпълняват за търсене, изваждане или унищожаване на боеприпаси и за обезпечаването на научни изследвания и изпитвания;

6. водолазни работи, които се извършват за улов на риба и други морски организми и култивиране на морски организми; уловът на риба и други морски организми и култивирането на морски организми се извършва при спазване изискванията на Закона за рибарството и аквакултурите.

(3) Водолазната дейност за спорт, туризъм и развлечение е спускане под вода, при което се използва дихателно съоръжение за повече от едно вдишване, престояване под вода, движение (ходене) и плаване/плуване (със или без средства за движение под вода) с цел спорт, туризъм и развлечение.

 

Чл. 3. В териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища се забранява извършването на водолазна или друга подводна дейност:
1. в акваторията на пристанищата, с изключение на водолазните работи по чл. 2, ал. 2, т. 1 - 5;

2. за спорт, туризъм и развлечение:

а) в районите, обхванати от системата за движение в морските пространства и вътрешните водни пътища на Република България, котвените стоянки, рейдовете и в обявените в приложението постоянно действащи полигони за подготовка на водолази на военноморските сили;

б) в районите, обявени за археологически резервати и фотографиране на обявени археологически обекти и такива в процес на проучване, в случаите, когато не е спазен редът, установен в Закона за паметниците на културата и музеите;

в) за извършване на картографски измервания;

3. с използване на детектори за откриване на метал или други технически средства за откриване на обекти под повърхностния слой на морското или речното дъно.

 

Чл. 4. (1) При спускане на водолаз или по време на осигуряване на безопасността на водолаза от плавателно средство се вдигат следните предупредителни сигнали:
1. през деня - флаг "Алфа", установен в Международния кодекс на сигналите, приет с Резолюция А.80 (IV) на Международната морска организация, представляващ комбинация от три фигури: горната и долната - червени сфери, а средната - бял ромб;

2. през нощта - три вертикално подредени светлинни сигнала: горният и долният - червени, а средният - бял.

(2) Предупредителните сигнали по ал. 1 се вдигат от дежурния осигурител.

 

Чл. 5. (1) При извършване на водолазна дейност от брега или при голямо отдалечаване на водолаза от осигуряващото плавателно средство водолазът закрепва за себе си контролен буй, оцветен в контрастен червен или оранжев цвят, с плавучест не по-малка от 5 kg. Буят се закрепва с растително или синтетично въже, което трябва да е със сечение не по-малко от 6 mm и да има дължина не по-малко от 20% по-голяма от максималната дълбочина на района, в който водолазът ще извършва водолазната дейност.
(2) Плавателните средства, намиращи се в района, където се извършва водолазната дейност по ал. 1, плават на безопасно разстояние от буя.

 

Чл. 6. (1) При организиране и провеждане на водолазни спускания ръководителят на водолазната дейност определя и назначава дежурен по спускане и дежурен осигурител.
(2) При отдалечаване на водолазната група на повече от 20 m от мястото на спускане дежурният осигурител трябва да бъде с придружаващ плавателен съд (лодка).

 

Раздел II.
Ред и райони за провеждане на водолазна и подводна дейност
Чл. 7. (1) При подготовка на водолази и извършване на водолазна дейност за спорт, туризъм и развлечение лицата, които ги организират, могат да отправят искане до Изпълнителна агенция "Морска администрация" за обявяване на границите на районите, където възнамеряват да извършват дейностите, и налагане на ограничения в режима на корабоплаване в тях.
(2) Изпълнителна агенция "Морска администрация" съгласува искането с компетентните органи на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и обявява границите на района и ограниченията в режима на корабоплаване чрез "Известия до мореплавателите".

(3) Изпълнителна агенция "Морска администрация" уведомява лицето по ал. 1 за решението си по ал. 2.

 

Чл. 8. (1) Уведомлението за извършване на водолазни работи по чл. 2, ал. 2 и/или на друга подводна дейност в териториалното море и вътрешните морски води на Република България се представя в дирекция "Морска администрация - Варна" и дирекция "Морска администрация - Бургас" не по-късно от 24 часа преди началото им. Дежурният навигационен инспектор, получил уведомлението, оповестява оперативния дежурен на военноморска база Варна и/или Бургас за района, в който ще се извършва дейността.
(2) Уведомлението за извършване на водолазни работи по чл. 2, ал. 2 и/или на друга подводна дейност във вътрешните водни пътища се представя в дирекция "Морска администрация - Русе" и дирекция "Морска администрация - Лом" не по-късно от 24 часа преди началото им. Дежурният навигационен инспектор, получил уведомлението, оповестява оперативния дежурен на регионална гранична служба Русе за района, в който ще се извършва дейността.

(3) В уведомлението се посочват: ръководителят, целта на извършваната водолазна работа или друга подводна дейност, съставът на водолазната група, районът, времето за работа, флагът, под който плава плавателното средство, и взетите мерки за безопасност.

 

Чл. 9. (1) При необходимост компетентните органи на Министерството на отбраната или Изпълнителна агенция "Морска администрация" могат да забранят извършването на водолазна и/или друга подводна дейност в отделни райони/участъци на вътрешните морски води или вътрешните водни пътища или временно да я преустановят в отделни райони на териториалното море.
(2) Границите на участъка/района се обявяват в "Известия до мореплавателите" от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

 

Раздел III.
Водолазна дейност за изваждане на потънало имущество и други предмети
Чл. 10. (1) Изваждането на предмети, представляващи военно имущество, се извършва от компетентните служби на Министерството на отбраната съгласувано с Изпълнителна агенция "Морска администрация".
(2) Изваждането чрез водолазна или друга подводна дейност на потънало имущество, тела и други предмети, които са обект на следствени действия, се извършва в присъствието на следствените органи.

 

Чл. 11. Изваждането от морското дъно или преместването на паметници на културата, потънали кораби и защитени природни забележителности, както и на части от тях, намерени при извършване на водолазна дейност или друга подводна дейност, се извършва при спазване действащото законодателство.
 

Чл. 12. Когато при извършване на водолазна или друга подводна дейност се открият каквито и да било предмети и обекти, представляващи историческа, културна или археологическа ценност, водолазът:
1. записва точните координати или установява по друг начин местонахождението на находката, извършва нейното фотографиране и/или филмиране;

2. уведомява най-близкия археологически или исторически музей или Центъра за подводни археологически проучвания в Созопол за местонахождението на находката и предоставя направените фотографски или видеоматериали.

 

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "друга подводна дейност" е подводна дейност, която се извършва от обитаеми или необитаеми подводни апарати с цел заснемане, обследване и работа върху всякакви подводни обекти.
 

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 27 и 79 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
 

§ 3. Използването на водолази от състава на Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации и Министерството на вътрешните работи при изпълнение на специфични задачи не е водолазна дейност по смисъла на тази наредба.  
 30.06.2008 23:31
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5427 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас ще посрещне 2011 без задължения
Въпреки икономическа криза, за трети пореден път Община Бургас ще приключи отминаващата година с изплатени ...
текст на новината
Обществен превозвач в Бургас вдига цената с 10 стотинки. 69 автобуса в Бургас са готови за зимата
Обществените превозвачи „Бургасбус” и „Комфорт” са готови за зимата * Билетът за маршрутка става с 10 ...
текст на новината
11 автомата за самотаксуване са поставени в „синята зона” в Бургас
Улиците, които се въвеждат в експлоатация в първия етап от реализирането на „синята зона” вече са очертани ...
текст на новината
Реконструкция на общински път Бургаски минерални бани – Банево – Изворище
Проектното предложение „Реконструкция на общински път Бургаски минерални бани – Банево – Изворище” на ...
текст на новината
Доставка на три броя фабрично нови лекотоварни автомобили
Открит конкурс за възлагане на малка обществена поръчка с предмет: “Доставка на три броя фабрично нови ...
текст на новината
Високите заплати свиха печалбата на дружествата
Попарени инвеститорски надежди не липсваха на борсата след предаването на  консолидираните  отчети в ...
текст на новината
Тръгват на лов за нелегални занаятчии
Започват проверки за нелегални ателиета, съобщи вчера председателят на Регионалната занаятчийска камара в ...
текст на новината
Махат павилиони по бърза процедура
Три дни след като изтече срокът за доброволното премахване на преместваемите обекти по чл. 56,  длъжности ...
текст на новината
53 нови автомобила на Областна Дирекция Полиция – Бургас
С нови 53 автомобила се обнови автопарка на Областна Дирекция «Полиция» – Бургас. Три от автомобилите – ...
текст на новината
Заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев посрещна Посланика на Република Украйна Виктор Калник
Заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев проведе днес работна среща с Посланика на Република Украйна у ...
текст на новината
Инвестиционно предложение на "Галерия Бургас” ЕАД
съобщава, че във връзка с изискванията на Закона за опазване на околната среда и на Наредбата за условията и ...
текст на новината
Всяка нова жилищна сграда в Бургас трябва да има маркировка на фасадата си
Общинската администрация в Бургас ще следи строго всяка нова жилищна сграда в града с получен акт 16, ...
текст на новината
Търгове за общински имоти
Община Бургас открива процедури за провеждане на търгове с явно наддаване за отдаване под наем на недвижими ...
текст на новината
Подготвят се мерки за строг контрол на рекламната дейност в община Бургас
Кметът Димитър Николов заповяда на териториалните директори, кметовете и кметските наместници да ...
текст на новината
Вече има работен проект за нов генерален транспортен план на Бургас
Кметът Димитър Николов съобщи, че вече има изготвен работен проект за нов генерален транспортен план на ...
текст на новината
Днес следобед в Бургас започва санирането на жилищен блок по проекта на МРРБ и ПРООН
Днес следобед в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще даде ...
текст на новината
Община Бургас отпусна 30 000 лв за ново оборудване на пожарникарите
Йоан Костадинов поздрави служителите от пожарна безопасност и защита на населението в Бургас с ...
текст на новината
Започва комплектоване на разрешителните за таксиметров превоз с холографски стикери
Община Бургас уведомява превозвачите, осъществяващи таксиметров превоз на пътници на територията на община ...
текст на новината
Мероприятия на Община Бургас за подобряване пропускателната възможност на основната улична мрежа
Мероприятия на Община Бургас за подобряване пропускателната възможност на основната улична мрежа Във ...
текст на новината
Бургас - в надпревара за 503 милиона евро
По тази програма ще се отпускат пари за ремонт на покриви, фасади и общи инсталации на жилищни блокове ...
текст на новината
1 | 2 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 17.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown