Историк поема сиропиталището. Странно писание открито в Интернет - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Историк поема сиропиталището. Странно писание открито в Интернет

След дълго търсене на подходящата личност, която да поеме управлението на Интерната, общинарите най-после се спряха на Йордан Тодоров и припознаха в негово име своя човек. Тежката мисия се възлага на Йордан Тодоров Тодоров е роден през 1974 г. в гр. Нова Загора. Семеен е, има едно дете. Завършил е Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” – магистър по история. който работи в Дома от 3 години.
Управлението на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Коджакафалията” се поема от човек, който според комисията
по време на финалния етап от конкурса за директор е демонстрирал компетентност в познаване на нормативната уредба, управленска, организационна и комуникационна компетентност, добра компютърна грамотност. Последната е особено важна и всъщност след като прогледнаха с носа си,хората от правителството, областтта и други институции започнаха да я искат наред. Колоните на Общината също положиха изпита и успяха да се представят блестящо в навечерието на Първи Май, като показахо колко добре се пазят от вируси.
Но да се върнем към случая: Йордан Тодоров е избран да заеме поста от 8-членна комисия. Според регламента на конкурса 240 е бил максималният брой точки, които всеки от кандидатите е можел да събере. Йордан Тодоров е получил 205 точки при 127 за втория в класирането.
Йордан Тодоров изглежда е получил пълната подкрепа на настоятелството на Интерната.


Странно обаче като потърсихме в нет-а повече инфо попаднахме на едно странно писание, което е добре да бъде пояснено.
Писанието се намира на адрес:
http://sitekreator.bg/ddlrg_bs/main_page.html
тук го копваме за всеки случай. То е малко дълго за нашите разбирания и няма да го четем след първия параграф.
все пак да си го запазим, за да не зачезне както зачезна картината на пикасо Човекът с Тиквата


ДОМ ЗА ДЕЦА ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА (ДДЛРГ) ,,АЛ. Г. - КОДЖАКАФАЛИЯТА,, - ОБЩИНА БУРГАС

ТОЗИ САЙТ, ПО ПОРЪЧКА НА Й. ТОДОРОВ, ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩИЯТ ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА ДДЛРГ ,,АЛ. Г. КОДЖАКАФАЛИЯТА,, - Бургас, БЕШЕ НАПРАВЕН С МНОГО ЖЕЛАНИЕ И СТАРАНИЕ, НО КАТО ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД . ТРУД КОЙТО НЕ БЕШЕ ЗАПЛАТЕН НА АВТОРА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, ЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ СЪЩИЯТ ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ СЪС ЗАПЛАТА ОТ ОБЩИНА БУРГАС, НА СТОЙНОСТ 289 ЛВ. ТЪЙ КАТО НА АВТОРКАТА НЕ И ЛИПСВА САМОУВАЖЕНИЕ И ЦЕНИ ВИСОКО СВОИТЕ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, КАКТО И ДЪРЖИ ДА ПОЛУЧАВА ЕКВИВАЛЕНТА НА СВОЯ ТРУД, ВЗЕ РЕШЕНИЕ ДА ЗАЛИЧИ САЙТА, СЛЕД КОЕТО СИ ПОДАДЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ДЛЪЖНАСТТА СОЦИАЛЕН РАБОТНИК  В ДОМА.  ЗАЯВЛЕНИЕТО БЕШЕ ПОДПИСАНО И УВАЖЕНО С НАЙ-ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ ОТ ЗАМ. КМЕТА Г-Н Л. МАНУЕЛЯН. ОСНОВНА ПРИЧИНА, ОБАЧЕ, ПОРАДИ КОЯТО СИ НАЛОЖИХ ДА ПОДАМ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА НАПУСКАНЕ НА РАБОТАТА, КОЯТО ХАРЕСВАМ, Е ТАЗИ, ЧЕ ПЕРСОНАЛЪТ  ЗА РАБОТА С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, Е НИЩОЖЕН И НЕКОМПЕТЕНТЕН ОТ КОЕТО СЛЕДВА, ЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА БЪДАТ ПОСТИГНАТИ ЕФЕКТИВНИ РЕЗУЛТАТИ.

Sat Apr 12 20:15:52 UTC+0300 2008

КАТЯ СТОЯНОВА - БИВШ СОЦИАЛЕН РАБОТНИК (СТЕПЕН БАКАЛАВЪР) В ДДЛРГ ,,АЛ. Г. КОДЖАКАФАЛИЯТА,,

 

 

УТОЧНЕНИЕ - ДОГОВОРИТЕ ЗА НАЗНАЧЕНИЯТА В Дом за деца лишени от родителски грижи ,,АЛ. Г. КОДЖАКАФАЛИЯТА,, СЕ СКЛЮЧВАТ ОТ ДИМИТЪР НИКОЛОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС. ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И АНГАЖИМЕНТИ СВЪРЗАНИ С ДОМА, ОБАЧЕ, СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ЗАМ. КМЕТА ПО ,,СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,, Г-Н ЛОРИС МАНУЕЛЯН. ЗА СВЕДЕНИЕ НА Г-Н МАНУЕЛЯН, МОМЧЕ ЖИВЕЕЩО В ДОМА, С НАСМЕШКА  ЗАЯВИ, ЧЕ ПОЛУЧАВА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ОТ СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ В ДОМА И ТО ЗА ЧЕТИРИ ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН СЪС ЗАКОНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР.ЕТО КАК, НАСИЛА НИ ОТНЕМАТ РАБОТАТА КОЯТО ОБИЧАМЕ И МОЖЕМ ДА РАБОТИМ, НИЕ СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ.

Време е Дом за деца лишени от родителски грижи,,Коджакафалията,, в Бургас да бъде закрит
 Катя Стоянова
Домът за деца лишени от родителски грижи трябва да бъде незабавно закрит, а сградата реконструирана и дадена от Община Бургас за безвъзмездно ползване на неправителствени организации работещи с обществено полезна цел. В резултат на дългогодишните натрупвани във времето проблеми се е стигнало до там, че с много болка, но и грижа за децата да заявим ясно и категорично, че домът наистина трябва да бъде закрит. Домът се намира в дълбока криза за излизането от която ще са необходими много средства и прекалено дълго време. Време през което децата, персоналът работещ в дома, както и обществеността живееща около дома ще продължават да се намират в агонизираща ситуация. В какво се изразява кризата. Ще започна от това, че виновни просто няма и не бива да се търсят такива. Всички проблеми тръгват от промяната на статута на този тип домове от образователно възпитателни в социални, специализирани институции предлагащи социална услуга която не може да бъде предлагана при тези условия и тези обстоятелства. Промяната обаче се налага с оглед на по – сполучливата интеграция на децата и е абсолютна необходимост, наложена от европейските стандарти за хуманизиране на жизнения статус на децата. Българският вариант на реорганизация  доведе до проблеми които не са спорадични, а типични за всички институции за деца лишени от родителски грижи и проблемите се трансформираха в явление. Когато един проблем се е превърнал в явление е необходимо прилаганите оздравителни мерки да имат глобален характер. И ако някой наистина мисли за правата на децата от тази социална група трябва незабавно да реорганизира процесите в посока на деинституционализиране на децата, чиито родители могат да бъдат подпомогнати временно до излизане от критичното състояние поради което детето им е настанено в институция. Специално в Дом ,,Коджакафалията,, има случаи които спешно трябва да бъдат преразгледани.
Недопустимо е майка която е родила три деца, за която със сигурност се знае че проституира, когато всички други средства за напомняне на майката, че има ангажимент към децата които е създала, по собствена воля, вместо със съдебно решение да и бъде наложено да се регистрира в Бюрото по труда и подпомогната в намирането на работа, със съдебно решение децата и да бъдат настанени в дом. Същата майка обаче да продължава, здрава и читава, да проституира и да поддържа един висок жизнен стандарт за самата себе си. Братчето на проституиращата, също се намира в дома.Този ,,синдром на кукувицата,, просто трябва да бъде преустановен. Или след като уважаемият съдебен състав е взел такова решение,т.с. някой друг да се грижи за децата на майката, същата да бъде осъдена най- малко на пробация и труд в полза на обществото. В случая казусът е дали данъкоплатецът е задължен да има ангажимент към такива майки. Вероятно трябва да се изградят пансиони и майки като тази да заплащат за отглеждането на своите деца. При такива случаи прокуратурата трябва да се самосезира. Има деца, които категорично предпочитат улицата пред дома и в момента в който бъдат изпратени на училище, повече не се прибират. Ако населеното място в което се намират е с по-малко хора, едва ли улицата ще ги привлича толкова много. Има случаи на родители чието извинение е, че са с втори брак или живеят с някой друг и детето ще им окаже негативно влияние на взаимоотношенията в новото семейство. А децата им не са дадени за осиновяване. Идват да си ги виждат един път в годината, ако някой ги принуди да го направят. Кой е законът и текстът в него, който позволява такава свобода на родител и такова отклонение от нормата не е ли престъпно деяние? Към такива членове на обществото толерансът трябва да е сведен до нулев. Това са случаи за друг тип социална работа и с други специалисти, а не с тези в институцията. При двама или един здрав родител никога не може да се твърди, че са изчерпани възможностите за оставане на детето в семейството или при близки на семейството. И това трябва да бъде приоритет на държавна политика, а не след това да се чудим как да възстановим емоционално разградената връзка родител - дете. При настаняване на дете в институция със съдебно решение, съдът задължително трябва да постановява срок в който родителите да бъдат подпомогнати психо-социално за излизане от рисковата ситуация и след определеният за това срок, децата да бъдат връщани при тях. В превенцията за изоставяне на деца трябва да има мярка за конфискация на имущество в полза на институциите полагали грижа за детето, в случаите когато родителите са изоставили детето, не са го дали за осиновяване, но са били извън страната, натрупали са състояние и прибирайки се, си вземат децата обратно. През това време децата им са били на издръжка на данъкоплатците. Дори в случаите, когато детето е дадено за осиновяване при други условия, но ако до неговото пълнолетие то не е осиновено, а биологичните родители се намират в отлично финансово състояние, при даването за осиновяване трябва да има клауза гласяща, че част от състоянието на родителите и другите деца в семейството, ще бъде придобита от навършилото пълнолетие дете, ако то не иска да се върне при родител или родителите си. Спорните казуси са прекалено много и няма да ги обсъждаме в момента. Само ще добавя, че от 8650 деца в институции само 2% са сираци.
Видимо е, обаче, че и общинската администрация на Община Бургас и всички останали институции работещи с децата в Дом ,,Коджакафалията,, включително и настоятелството, не са в състояние да се справят с проблемите в институцията и то не поради липса на желание, а поради изчерпване на всички възможни средства за налагане на корекция в трайно отклоняващото се поведението на децата. При така действащите Правилник за организация и дейност на домовете за деца и Наредба за критериите и стандартите за социални услуги за деца, при тези условия на живеене са неприложими, но задължителни, за да бъдат задоволени базовите и специфични нужди на децата, които трябва да ползват тази социална услуга. Живеенето в такъв тип домове, устроени по този начин е сигурна предпоставка за упражняване на насилие, както вътре между самите деца, така и извън дома. Сигурността на децата не може да бъде гарантирана. В такъв тип домове, разположени в такива пространства не е възможно да се осъществява ефективен контрол за опазването на здравето и живота на децата ползващи услугата. Едно от изискванията, да бъде постигната среда близка до семейната е абсолютно невъзможна. А за индивидуален подход към всяко дете, нуждаещо се от закрила и дума не може да става. Който и както да настоява, и иска да се полагат усилия от местните институции, като Отдел ,,Закрила на детето,, Дирекция ,,Социално подпомагане,, Регионална ДСП, местните представители на Държавна агенция за закрила на детето, Общинската администрация и др., просто няма реална представа за ситуацията в Дом ,,Коджакафалията,,. Преди доста време беше проведена супервизия на персонала на дома от представители на ДАЗД , но това, че все още няма доклад с методически указания е достатъчен факт, че дори и специалистите от Държавна агенция за закрила на децата са затруднени да направят каквото и да е. Домът от много време работи с по-малко от необходимият персонал. Заплащането за работа с тази социална група е, не критично ниско, а символично, за днешните стандарти на живот в България. А домуването на такава социална група деца, в подобни условия поставя персонала в екстремна ситуация на работа. Освен децата, обаче, персоналът работещ в специализирани институции също има човешки права и не желае да дарява своите специфични знания и умения, които за да придобие е прочел много книги и платил много пари. А разликите в заплащането между обслужващият персонал и специализираният са нищожни. Това са унизителни факти и обстоятелства, демотивиращи както хората работещи в Дома, така и онези които искат да работят с този тип деца, но поради изброените причини никога няма да се кандидатират за такава работа.Или ако влязат в институцията то ще е за съвсем кратък период от време, което не е в полза на децата. Допускането на тези проблеми е непряко нарушение на правата на децата. Защото специалисти да работят има, но стимулите ги няма. Щом децата са лишени априори от специалистите които да работят с тях, за какви домове за деца лишени от родителски грижи може да става дума.
С две думи в „Българските дебати – За децата отговорно и ангажирано” с участието на президентската институция, Министерство на труда и социалната политика и ДАЗД трябва да вземат под внимание по активното информиране и стимулиране на неправителствени организации за предоставянето на още алтернативни услуги по проекти за подкрепа на семейството и превенция на изоставянето и да кандидатстват за финансиране на проекти като Програма ФАР “Деинституционализация посредством предоставяне на социални услуги в общността за рискови групи”. Финансирането беше смесено от държавата и Европейския съюз и ставаше дума за 20 000 000 евро за всички компоненти.
В Община Бургас все още няма разработена общинска стратегия за закрила на детето, която ясно да посочва алтернативни услуги в подкрепа на местната общност, без които не е възможно осъществяването на процеса на деинституционализация. За да бъде изготвена такава стратегия трябва да бъдат изпратени методически указания на ОЗД и ДСП. Същите институции трябва да получат и методологична подкрепа за осъществяването и реализирането на стратегията.
В големия град децата имат възможност да са анонимни.Това, че са в центъра на големия град, им дава възможност, когато ги заведат на училище да бягат от там, за да просят. Много често изобщо не се връщат и биват обявени за издирване. Нерядко са принуждавани да просят от големите батковци, които пушат и си купуват алкохол, който смесват с газирани напитки и никой не разбира нищо.Марихуаната и амфетамините също са предпочитано средство за развлечение.Това е явление което е проблематично и за децата извън институцията, но там семейството участва в решаването на проблема. Докато в Дом ,,Коджакафалията,, факторът семейство липсва.  Малките деца са интернализирали девиантни модели на поведение от големите и го мултиплицират. Корекция на поведението може да настъпи, но само чрез ежедневна индивидуална работа с всяко дете, но при настоящите условия това е невъзможно. А в дома има и деца с увреждания които перманентно са лишени от необходимата за тях среда. Доста деца живеещи в семейна среда също имат отклоняващо се поведение и противообществени прояви, но това са деца които имат семейства, а както вече споменах по- горе в Дом ,,Коджакафалията,, не може да бъде създадена среда близка до семейната. Що се отнася до превенцията в отклоняващото се поведение, то този детайл от системата във възпитанието е безвъзвратно и фатално пропуснат, за което вина, обаче трябва да си признаем, нямат децата. А специализирания персонал носи отговорност за здравето и живота на всяко дете настанено в дома.
Ето затова децата трябва да бъдат преместени в по-благоприятна за тях среда. Трябва да бъдат обучени допълнително специалисти подобно на тези работещи в SOS Детски селища България. SOS майката изпълнява функциите на професионален приемен родител съгласно принципите и политиката на SOS Детски селища България. Майката от SOS сдружението, със своята професионална подготовка и личностни качества има компетенциите и е в състояние да отговори на специфичните потребности на поверените на грижите й деца, загубили подкрепата на родното си семейство. Жените, които избират тази професия са мотивирани за работа в социалната сфера,психически и физически здрави жени в дееспособна възраст, със завършено средно образование, почитащи общо установените нравствени норми на поведение и морал, запознати със Закона за закрила на детето в България, зачитащи принципите на Конвенцията на ООН за защита правата на децата. Обучение и подготовка на SOS майки преминава през курсът за първоначално обучение на кандидатките за SOS майки включва теоретична и практическа част. Теоретичната част е с продължителност около 3 месеца или минимум 300 учебни часа. Теоретичната подготовка дава на кандидатките основни познания в областите педагогика, психология, първа медицинска помощ и детски болести, изкуства за деца и юноши, вероучение, домакински дисциплини /готварство, семеен бюджет, градинарство/ и т.н. Обучението се организира и осъществява съвместно с лицензиран обучителен център, който издава на успешно завършилите кандидатки сертификат за “Социален асистент за работа с деца и семейства в риск”. Институт по социални дейности и практики също обучава такива кадри.Възниква въпросът обаче защо възпитателите в ДДЛРГ, дори с полувисше образование, ще получават по високи заплати от социалните работници, които имат нужната квалификация за работа в социална институция, докато за възпитателите трябва да се влагат допълнително финансови средства за  преквалификация, за да останат на работните си места.Търси се отговор и на друг въпрос.Защо квалифициран социален работник с висше образование започва работа в такава институция с нулев стаж по специалността,а възпитателите след промяната на ДДЛРГ от възпитателно образователна в социална институция не започват с нулев трудов стаж, след като нямат абсолютно никаква представа какво е това социална институция. Възпитателите в тези институции не познават нито един закон или нормативен документ отнасящ се до работа в социална институция като ДДЛРГ и не познават нито една от методиките за социална работа.Възпитателите заявяват, че не са виновни за случилата се промяна и категорично отказват да работят по новите изисквания. Дори и да бъдат преквалифицирани, новата им квалификация ще си остане само на лист хартия, а и с новата квалификация трябва да са много по ниско платени.Последното е факт, който лишава децата в подобни институции от възможността с тях да работят специалисти, които наистина да им бъдат полезни.  Децата в институция учат извън институцията и не е нужно те да бъдат обгрижвани от хора с висше педагогическо образование, защото на същия принцип и една обикновенна домакиня със средно образование отглеждаща своето дете у дома също може да има претенции някой да плаща за педагог който да пише домашни с детето и. Пък и смешно е да се мисли, че е необходимо да притежаваш полувисше или висше педагогическо образование, за да помогнеш на детето си да напише домашната работа за училище. Ще завърша с това, че няма статистика за деца живеещи в SOS Детски селища, които да са с противообществени прояви и да им е наложена мярка ,,обществено порицание,, или ,,обществен възпитател,, по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.Ще приключа с два драстични случая свързани с противообществени прояви. Неотдавна двама от възпитаниците на ДДЛРГ ,,Ал.Г. - Коджакафалията,, на 10 и 12 гдини, са напуснали дома и са проникнали в частен апартамент в близост до дома, притежание на жена с психични разстройства, която е била сама. Двете мочета са я съблекли гола и са се гаврили цяла нощ с жената, заявяват, че са правили секс с нея, като накрая са и откраднали два лева. Едното от децата е на медикаментозна,поддържаща терапия за проблеми с психиката.Правилникът за дейността  и организацията на домовете за деца допуска настаняването на деца с увреждания, но само с физически. Абсолютно противопоказно е в такива институции да бъдат настанявани деца с психични отклонения. Полицията не е била уведомена от нощтните възпитатели за отсъствието на момчетата. Оказа се още, че медикаментите които трябва да взема момчето с психични проблеми ги поглъща друго дете. Следващият най-пресен случай е с дете което е нападнало друго с вилица, по време на вечеря в столовата. Нападнатото дете е било с рана на главата, но не е консултирано с лекар. Другото дете, което е държало вилицата и също е  с психични проблеми е съборено на земята с два шамара от много по- голям възпитаник и е ритано по цялото тяло от много от големите момчета, а не само от един, както излезе в медиите. Медицинското лице от персонала е информирано за случая на следващият ден, а социалните работници в дома, на по следващия. Тези инциденти не са спорадични. Насилието, тормозът и всички други негативни явления представляват част от ежедневието на децата  ДДЛРГ ,,Ал. Г. - Коджакафалията,,. В дома има дете което е със седем възпитателне дела и седем пъти му е налагана мярка обществен възпитател. Детето е на 13 години и в настоящия момент с прокурорско решение е постановено да не напуска границите на дома в продължение на една година. Детето,обаче, си влиза и излиа от дома когато и както си поиска, по всяко време на денонощието. Същото е преживяло сексуално насилие. А що се отнася до прокурорското решение, не е ясно как би могло да се вменят смесени функции на институцията, като такава за деца лишени от родителска грижа и СПИ, т.с. специализирана институция за деца в конфликт със зкона. В дома има и момче, подлагащо на непрекъснат тормоз момиче на което реже косата, разнася и души бельо и из дома и училището, което посещава много рядко. Впрочем голяма част от децата изобщо не посещават училище. Запознах ви с една нищжна част от случващото се в този дом. Но има и много по-драстични случаи, като този с една от социалните работнички, Десислава Тенева, която беше кандидат за директор на Дома и против която беше пусната жалба в полицията,от възпитаник на дома. Ставаше въпрос за любовна връзка между социалната работничка и непълнолетният възпитаник, който пък от своя страна непрекъснато склонява малките деца да просят, та още не е уточнено точно какъв е бил интересът на социалната работничка към въпросното момче, т.с. икономически или емоционален. Стигна се до там да има твърдения, както от нейна, така и от страна на момчето, че тя е бременна от него. В момента Д. Тенева е в неплатен отпуск, но не се знае дали ще бъде освободена от работа. Самата Десислава Тенева има афинитет към извършване на противообществени деяния, тъй като един от форумите за осиновяване в интернет пространството е неин, но дейността и не е лицензирана от ДАЗД и в същото време набира дарения, чрез сайта си, но страниците и за контакт и връзка с авторката или организацията за която работи или трябва да бъдат ипращани даренията са бели полета. Една от лицензираните организации занимаващи се с осиновяване, чийто член е била Десислава Тенева я е изключила демонстративно на учредителното си събрание и са имали намерение да възбудят съдебно производство срещу нея. Същата е работила в ДСП - Бургас и разпространяваше, че между шефа на дирекцията и шефът на подчиненият му отдел за закрила на детето имат близка роднинска връзка.Нищо чудно да бъде върната на работа, тъй като и за настоящият временно изпълняващ длъжността директор Й. Тодоров, много от децата твърдят, че има връзка с една от възпитаничките. Тези  съмнения съм заявила в електронно писмо лично до кмета на Бургас, г-н Димитър Николов, но по случая не е предприето абсолютно нищо. В момента тече конкурс за директор на институцията и едно от изискванията за участие е да бъде защитен проект за реформиране на институцията. При тези обстоятелства е по логично кандидатите за директори да представят проекти за успешно закриване на институцията.В ДЦ ,,Ронкали,, - Бургас  нямат тези проблеми, но там са само 24 деца, докато в Дом ,,Коджакафалията,, винаги са били повече от 80. Призовавам всички неправителствени организации, общинската администрация, държавните институции и цялата бургаска общественост да реагират по адекватен начин и да подкрепят идеята за закриване на дома.И да добавя най-важния факт.Дарението от Коджакафалията е направено в полза на сираците и това е юридически факт, който не може да бъде пренебрегван.След като в дома няма сираци които да заемат щялата площ за домуване, Домът може с лекота да промени статутът си в полза на други цели.
30.04.2008 03:09
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5475 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
ББ Брястовец и бюджетът
Пред пълна зала и при засилен интересот страна на жителите в с. Брястовец се проведе поредното обществено ...
текст на новината
Заповядайте да видите как ще копае кметът на Бургас
На 16 декември от 14.00 часа кметът Димитър Николов ще вземе участие в церемонията първа копка за разширение на ...
текст на новината
Премиер и кмет откриват разширената канализация на квартал Победа

текст на новината
епърва пред Бургас се отварят възможностите за финансиране от европейските фондове
Фокус: Бургас отново се доказа като работеща община, която умее да печели проекти. Само преди няколко дни ...
текст на новината
Община Бургас - първо място по размер на спечелените по европейски програми средства
Община Бургас е на първо място в страната по размер на спечелените по европейски програми средства. Това ...
текст на новината
Интегриран градски транспорт на БУРГАС
Община Бургас организира официално събитие по повод подписване на Договор за безвъзмездна финансова помощ ...
текст на новината
Преброяване 2011
През март стартира „Преброяване 2011” От 10 до 14 март 2011 година ще преброяват населението на бургаска ...
текст на новината
За дешифриране
От 1-ви септември в Бургас беше пусната в експлоатация зона за кратковременно паркиране – синя зона. ...
текст на новината
Премахнаха незаконни гаражи в Бургас
Над 40 незаконни гаража бяха премахнати от пространството между блокове 14, 15 и 16 в к-с „Възраждане”. От ...
текст на новината
В петък тестваме сиренната система на Бургас
На 1 октомври /петък/ от 13.00 до 13.15 часа ще бъде тествана сиренната система за оповестяване на жителите на ...
текст на новината
Няколко бележки из кметския живот на бургаските управници
На 28 септември от 10.00 часа кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян ...
текст на новината
Почистиха устието на канала между „Вая” и морето
Тежка техника извади скални късове и земна маса от устието на канала, свързващ Бургаското езеро /”Вая”/ с ...
текст на новината
Новият бюджет на Бургас – по-скромен, но амбициозен
Кметът на Бургас Димитър Николов очерта основните параметри на общинския бюджет за 2010 г. По време на ...
текст на новината
Приключва касовото заплащане на местните данъци и такси
Заради финансовото приключване на 2009 г. е променен режимът за касовото обслужване на гражданите, съобщиха ...
текст на новината
Областна администрация Бургас с проектопредложение по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция
Областният  управител Константин Гребенаров присъства на Форум за партньорство по Програмата за ...
текст на новината
Областният управител Константин Гребенаров на полигон „Ново село”
През миналата седмица областният управител Константин Гребенаров присъства на полигон „Ново село”, където ...
текст на новината
СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ
 През първите девет месеца на 2009 г. на територията на Регион Бургас са регистрирани 259 тежки ПТП с 41 ...
текст на новината
Бургас бе домакин на национална среща на обществените посредници
Обществени  посредници от цялата страна се събраха  на работна среща в Община Бургас. Темата, по която ...
текст на новината
На 18 и 19 септември ще бъде изключен светофарът при бул. „Захари Стоянов” – к-с „Меден рудник”
Общинска администрация уведомява водачите на моторни превозни средства, че на 18 и 19 септември светофарът на ...
текст на новината
единни правила за охрана и сигурност в бургаските училища
Кметът на Община Бургас Димитър Николов ще инициира среща с областната дирекция на полицията в Бургас, ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 18.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown