Депутатите гласуваха освобождаването от отговорност за изпълнението на Бюджет 2006 - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Депутатите гласуваха освобождаването от отговорност за изпълнението на Бюджет 2006

Европейският парламент гласува днес на пленарната си сесия в Страсбург освобождаването от отговорност на всички институции и агенции на ЕС във връзка с изпълнението на бюджета за финансовата 2006 г. В доклада за Комисията се обръща специално внимание на управлението на структурните фондове, докато в този за ЕП основна тема е статутът на парламентарните асистенти.

 

Освобождаването от отговорност представлява политическият аспект на бюджетния контрол. С това си решение Европейският парламент затваря бюджетния цикъл. Тази процедура освобождава съответната институция от отговорност във връзка с управлението на определен бюджет, като бележи неговия край. Тя може да има три изхода: одобрение, отлагане или отказване на освобождаването от отговорност. Целта на процедурата е да се провери дали парите са изразходвани правилно, както и да се определят точните приходи и разходи за дадената финансова година.

 

Европейска комисия: акцент върху структурните фондове

 

С 582 гласа "за", 77 "против" и 18 "въздържали се", членовете на ЕП освободиха Комисията от отговорност във връзка с изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз за финансовата 2006 г.

 

В същото време те приветстват ангажимента на Европейската комисия да дава месечен доклад пред Комисията на ЕП, отговаряща за прилагането на освобождаването за бюджет 2006. В него всеки месец по един комисар ще представя развитието в своята сфера на отговорност, в това число националните декларации и годишните обобщения, външните действия и прилагането на плана за действие за засилване на надзорните функции на Комисията при управлението на структурните фондове.

 

Докладът изисква от Комисията да представи обективна и пълна информация относно възможностите за възстановяване на неправомерно изплатени суми. Приветства се фактът, че като пряк резултат от процедурата по освобождаване за финансовата 2006 г. Комисията най-накрая се е ангажирала с прилагането на политика на бързо прекратяване на плащанията в случаите, когато са открити сериозни слабости в системата.

 

Национални декларации за управление

 

Европейските депутати приветстват ангажимента на Комисията да окаже политическа подкрепа на инициативите на страните-членки за съставяне и публикуване на национални декларации за управление, проверени от националните сметни палати.

 

Тази новост в управлението на европейските средства се прилага вече в Нидерландия, Обединеното кралство, Дания и Швеция. В този дух се изразява съжаление за мълчаливото приемане от страна на Комисията на колективната безотговорност на мнозинството държави-членки (с изключение на гореспоменатите четири) във връзка с финансовото управление на Европейския съюз.

 

Външни действия: по-голяма видимост на средствата от ЕС

 

Депутатите считат, че за финансовата 2006 г. Комисията в по-голяма степен осъзнава важността на прозрачността, видимостта и политическото управляване на всички средства на ЕС, използвани във външните действия. Все пак се препоръчва вземането на мерки, с които да се подобри видимостта на средствата от ЕС, когато се прилага външна помощ чрез други организации, както и да се подобри достъпа на одиторите на ЕС за осъществяване на одит по проекти със споделено управление, по-специално с ООН.

 

България в доклада

 

Депутатите отново изразяват своята загриженост относно забавянето на акредитацията на разширената децентрализирана система за изпълнение (EDIS) в България и настоятелно призовава Комисията и българските органи да засилят своето сътрудничество и да увеличат усилията си, с цел да се гарантира наличието на подходящи структури за управление и контрол, както и на административен капацитет за ефикасното функциониране на EDIS.

 

Документът подкрепя отправените от Европейската сметна палата препоръки към Комисията да следи отблизо за ефективното функциониране на националните надзорни и контролни системи, по-специално подготовката и управлението на обществените поръчки в България и Румъния, като подчертава необходимостта от укрепване на административния капацитет на наскоро присъединилите се страни.

 

В доклада се отбелязва оценката на Сметната палата, че националните надзорни системи, свързани с децентрализираните системи за изпълнение (DIS) на България, Румъния и Турция са продължили да бъдат слаби.

 

В заключение депутатите оценяват резултатите от одита по прилагането на ФАР и ИСПА в България и Румъния, които са показали незначително равнище на допуснати грешки. В същото време се отбелязват откритите грешки и слабости при прилагането на САПАРД, като "се призовава Комисията да продължи да работи с органите на двете страни, за да гарантира, че всички изисквания за провеждане на публични тръжни процедури и за добро финансово управление са спазени и че са осигурени достатъчни гаранции за точността, правомерността и допустимостта на вземанията" в рамките на предоставените от ЕС средства.

 

Европейски парламент

 

Депутатите гласуваха с 597 гласа "за", 50 "против" и 40 "въздържали се" освобождаването на ЕП от отговорност във връзка с изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз за финансовата 2006 г.

 

Докладът на José Javier Pomés Ruiz (ЕНП-ЕД, Испания) изрично подчертава, че Парламентът е единственият орган, който взема решение за освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета, както и че това освобождаване е политическо решение.

 

Депутатите изискват от администрацията да прилага правилно и последователно правилника за изплащането на разноски и надбавки на членовете на Европейския парламент и да отбелязва навреме и незабавно всички нередности и пропуски.

 

Статут за сътрудниците на депутатите

 

Членовете на Европейския парламент подкрепят твърдия ангажимент на председателя на ЕП, че статутът на сътрудниците ще влезе в сила едновременно със статута на членовете на ЕП (след изборите за Европейски парламент през юни 2009 г.). Новите правила за асистентите на депутатите трябва обаче да запазят свободата на членовете на ЕП да назначават своите сътрудници и независимо да определят техните заплати.

 

Докладът припомня, че дейността на сътрудниците на членовете на ЕП изисква гъвкавост и подвижност, като новият Правилник за положението на сътрудниците следва да определи минимални стандарти за възнагражденията и социалните права в съответствие с приложимото европейско законодателство.

 

Подчертава се също така, че е в правомощията на членовете на ЕП да заявяват техните изисквания и нужди и да вземат решения относно системата за дейност на техните сътрудници. В една от точките в доклада изрично се настоява да не се назначават роднини на членове на ЕП за парламентарни сътрудници.22.04.2008 11:58
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
2863 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 23.01.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      януари 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
52
27
28
29
30
31
01
02
01
03
04
05
06
07
08
09
02
10
11
12
13
14
15
16
03
17
18
19
20
21
22
23
04
24
25
26
27
28
29
30
05
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown