Приносът на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Приносът на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване

На 21 април Европейският парламент проведе дебат относно приноса на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване. По време на дебата се изказа българският депутат Румяна Желева (ЕНП-ЕД).

Изказване на Румяна Желева (ЕНП-ЕД) по дебата относно приноса на доброволческата дейност за икономическото и социално сближаване на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Румяна Желева (ЕНП-ЕД). – Всички сме съгласни с отличния доклад  на г-жа Harkin, че доброволческата дейност може да играе важна роля за развитието на местните общности, гражданското общество и демокрацията. По тази причина доброволческата дейност и доброволческите организации се нуждаят от насърчаване и подкрепа. В тази връзка бих искала да отбележа, че създаването на европейска база данни, предоставяща основна информация за различните доброволчески организации в Европейския съюз, както и детайли за най-добрите практики ще осигури необходимите насоки за подобряване на системата на доброволческата дейност. Създаването на единна европейска база данни ще позволи по-ефективно партньорство и координация между доброволческите организации и ще засили международните схеми за обмен на доброволци. Това е особено важно за младите хора и учениците, които придобивайки опит в доброволчески организации на един ранен етап, биха възприемали участието си в доброволческа дейност като обичаен принос към живота на техните местни общности и на европейското общество.

 

Изказване на Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) по дебата относно на Европейския омбудсман на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) – Искам да поздравя докладчика по темата г-жа Jäätteenmäki за това, че в периода от време след подписване на Лисабонския договор и Хартата за основните права, беше предложена и една нова рамка за ролята на Омбудсмана в съвременните обществени отношения. Убедена съм, че този документ ще съдейства за по-ефикасното изпълнение на задължението му и ще го направи действителен гарант за ефективна защита на европейските граждани срещу случаите на лошо управление, допуснато от европейските институции.

Основно място както в дискусиите, така и в доклада е отделено на чувствителната тема за достъп на Омбудсмана до информация, включително и такава, която е квалифицирана. Считам, че за да се изпълнява ефективно работата му и за да се постига максимален резултат в търсене на обективната истина, която е най-вече в обществен интерес, европейските институции трябва да имат задължението да осигуряват достъп до всякакъв вид информация. В същото време, обаче е наложително Омбудсмана да бъде уведомяван за вида на информацията, особено в случаите, когато тя е поверителна. Разбира се много е важно да се спазват и личните права на гражданите, най-вече при използване на класифицирана информация. Мисля, че докладчикът е успял да намери равновесие между личните права и обществения интерес. Така се осигурява достъп на Омбудсмана до цялата информация по даден случай, за да може той да го реши, но в същото време се спазват и всички правила, които спазват и самите институции предоставили информацията и това ще гарантира защитата, както          на тази информация, така и на правата на европейските граждани.

Засилването на ролята на посредник между европейските институции и гражданите на Омбудсмана ще допринесе и за развитието на демокрацията и засилването на принципите на правовия ред. Затова е много важно неговото присъствие не само в европейското, но и на национално ниво, особено в държави, в които демократичните принципи и контрол са все още в процес на изграждане и където държавните структури не могат да осъществят една ефективна защита на национално ниво на своите граждани, които са обаче и граждани на Европейския съюз. Затова аз искам да акцентирам и върху необходимостта от едно подобряване на взаимодействието между институциите на Европейския съюз и Омбудсмана. Много е важна именно и връзката между Омбудсмана и Комисията по петициите към Европейския парламент, които трябва да си сътрудничат в интерес на европейските граждани. Важно е също така разработването и изграждането на една по-ефективна система от практически механизми на взаимодействие.

 


Изказване на Метин Казак (АЛДЕ) при обсъждането на доклада за Статута на европейския омбудсман на пленарното заседание на ЕП на 21.04.2008 г.

 

Метин Казак (АЛДЕ): - Г-н Президент, Драги колеги,

Докладът на г-жа Анели Яатеенмаки се разглежда в особено важен момент за Европейския съюз, съвпадащ с приемането на Договора от Лисабон и Европейската харта за основните права.

За първи път се постановява правото на европейските граждани на добра администрация, което представлява значителен напредък към все по-голяма прозрачност и отговаря на повишените очаквания към дейността и актовете на институциите в общността. От тях вече се изисква не само стриктно да спазват правната уредба, но и да оправдаят очакванията на европейския данъкоплатец към една отговорна, безпристрастна и ефикасна администрация.

Внесените промени позволяват на европейския омбудсман да преодолее пречките, които биха се появили в случаи на проверка, при липса на пълно съдействие от институцията за изясняването на фактите. Евентуалното желание да се премълчи част от истината не бива да се толерира посредством неясни текстове с двусмислено тълкуване, каквото се крие например в израза "надлежно обосновани мотиви за секретност". Това би отворило твърде широко поле пред администрацията за субективна преценка и би довело дори до неприемливото и несъразмерно нарастване на властта й.

Омбудсманът се нуждае от доверието на гражданите. Те очакват компетентната му намеса в защита на правата им. Но омбудсманът също така е длъжен да запази конфиденциалността на получената информация, когато борави с класифицирани данни, за да защити и други също толкова легитимни интереси.

Ето защо поздравявам авторката на доклада, за постигнатия баланс между тези две изисквания и предложените компромисни решения. Те засилват ефективността на мисията на Омбудсмана, като морална власт и прозрачността на институциите в общността. Това е потвърждение, в духа на новата харта, на правото на всеки гражданин на Европа на добро управление и на добра администрация.

 23.04.2008 11:53
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3411 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Евродепутати идват да чуят за Перелик
Петицията за спасяване на масива Перелик в Родопите от презастрояване ще бъде разгледана от мисия на ...
текст на новината
Открива се процедура за конкурентен подбор на проекти: Подкрепа за внедряване в производството на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги
На 10.10.2008 г. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - Междинно звено на ...
текст на новината
Известни са българските победители в конкурса за журналистика на ЕП
Национално жури, съставено от представители на български медии, определи победителите в първия етап от ...
текст на новината
Техническа помощ за подготовка на проектни предложения за бъдещата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 - 2013
Допустими дейности за подкрепа - Консултации за окончателното разработване на проектната идея в цялостно ...
текст на новината
Подбор на приемни структури за информационни центрове на мрежата Europe Direct през 2009-2012 г.
Приемната структура ще създаде информационни центрове с цел: І.Предоставяне на информационни услуги ...
текст на новината
Проекти за мобилност по програма „Леонардо Да Винчи”
По настоящата Покана за представяне на предложения в областта на професионалното образование и обучение ...
текст на новината
Писмо на ЕК за временно спиране на междинните плащания по два от пътните проекти, финансирани от Кохезионния фонд
Вследствие на проявения обществен интерес е публикувано писмото на генералния директор на Главна дирекция ...
текст на новината
Доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и Европейския съвет за управлението на фондовете на ЕС в България
Неофициален превод на български език Проект! СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИСИЯТА Доклад на Европейската комисия ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 08.02.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      февруари 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
05
30
31
01
02
03
04
05
06
06
07
08
09
10
11
12
07
13
14
15
16
17
18
19
08
20
21
22
23
24
25
26
09
27
28
1
2
3
4
5
10
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown