Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян ще говори за професионалната ориентация на младите хора пред участниците в откриващия се днес в Пловдив Четвърти международен икономически форум „Марица”  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян ще говори за професионалната ориентация на младите хора пред участниците в откриващия се днес в Пловдив Четвърти международен икономически форум „Марица”

 Четвърти международен икономически форум "Марица" стартира днес, 22 април, в Пловдив (Конгресен център на Международния панаир). Организатор е Български икономически форум (вж. ПРОГРАМА).
Форумът, който ще продължи два дни, бе официално открит от кмета на Пловдив - Славчо Атанасов, и областния управител на област Пловдив - Тодор Петков, в присъствието на министри, депутати, бизнесмени и медии.

Основни дискусионни теми ще бъдат:

Транспортна и логистична инфраструктура
Развитие на пазара на недвижими имоти
Програма за развитие на селските райони
Туризъм – новите проекти
Инвестиции в околната среда.
Енергетика.Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници
Пазар на труда
Ролята на финансовият сектор за успешното усвояване на фондовете на ЕС
Местно самоуправление и регионално развитие
 

      Лектор по време на форума ще бъде зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян, който ще говори за недостига на квалифицирана работна ръка, професионалната ориентация и кариерното развитие на младите хора. Предлагаме Ви изказването на г-н Тебеян.


***


Пазарът на труда и професионалната ориентация на младите хора

Дикран Тебеян - зам.-председател на Българската стопанска камара


      През последните години се наблюдава траен недостиг на квалифицирани работници и специалисти в почти всички сектори на производството и услугите. Възможните политики за решаване на проблема могат да се насочат в три основни насоки:

      - ориентиране на професионалното и висшето образование към потребностите на пазара на труда;

      - преквалификация на безработните лица;

      - активна миграционна политика.


      1. Ориентиране на професионалното и висшето образование към потребностите на пазара на труда

      От година на година спада интересът сред младите хора към професионалните училища, подготвящи кадри за производството и услугите. Нисък е интересът дори към професии с високи за българските стандарти равнища на заплащане и за предприятия със силни социални програми. В същото време, нараства делът на младежите, завършващи общообразователните училища. Ако не успеят, обаче, да продължат образованието си във висшите училища, много от тези младежи остават без квалификация и попълват редиците на безработните или заминават за чужбина, където полагат труд с ниска квалификация.

      Една от причините за това явление е отсъствието на професионално ориентиране в общообразователните училища. Младите хора нямат представа за търсените професии на пазара на труда и за равнището на заплащане в тях. За последното много често имат вина и работодателите, нежелаещи да обявяват действителните размери на работните си заплати. За сравнение мога да посоча опитът на Великобритания, в която учениците в общообразователните училища практикуват един ден седмично в професионалните училища и придобиват професионален опит. В случай, че не продължат образованието си, те вече имат определена квалификация.

      В сферата на висшето образование държавата може да регулира избора на професия чрез финансирания от нея прием. Тя, обаче, не го прави. Недостатъчен е приемът в техническите специалности и в информационно-комуникационните технологии. В резултат на това на пазара на труда има недостиг на инженери и ИТ-специалисти, а завършилите други специалности не могат да си намерят работа.


      2. Преквалификация на безработните лица

      По-голямата част от безработните са с основно и по-ниско образование и без квалификация. Има, обаче, и около 110 хил. безработни с висше или средно образование. Проблемът е в това, че тяхната квалификация не съответства на потребностите на пазара на труда. Единственият им шанс е преквалификацията им за коренно различна професия, което често е болезнен процес.

      С последните промени в Закона за насърчаване на заетостта се регламентираха редица мерки за подпомагане заетостта на категориите безработни, които трудно се реализират на пазара на труда - младежи и възрастни хора, дълготрайно безработни, майки с малки деца и др. Разшириха се възможностите за обучение на възрастни. Увеличи се броят на институциите, предлагащи професионално ориентиране. Насърчава се чиракуването на лица с ниско образование, като се поема и възнаграждението на техния наставник. Субсидира се стажът на младежи без трудов опит, получили квалификация през последните две години. Насърчава се мобилността на трудовите ресурси, като се поемат транспортните разходи на работодателите до околните селища.


      3. Активна миграционна политика

      На първо място, необходимо е разпространяване на информация всред българските емигрантски общности за предлагани атрактивни работни места и условия за наемане. Голяма част от нашите емигранти, особено заминалите през последните години, изпълняват нискоквалифицирана работа и живеят при лоши битови условия. В същото време по данни на Евростат цените на потребителските стоки и услуги в България са средно 2,2 пъти по-ниски от средното равнище в ЕС, особено цените на услугите и на индустриалните стоки. Освен това от 2007 г. се наблюдава бързо нарастване на заплащането на труда - в частния сектор средно с 24%. Действителният размер на заплатите е много по-висок от официално декларирания.

      На второ място, провеждане на подобна информационна кампания всред българските общности в трети страни с оглед привличането на квалифицирани кадри. Предвижда се лицата с български произход да получават специален документ, улесняващ наемането им на работа.

      На трето място, сключване на двустранни спогодби с трети страни за временен внос на работници или за така наречената от ЕК „циркулярна миграция”. С последните промени в нормативната уредба този процес беше облекчен, като беше съкратен срокът за търсене на кандидат на вътрешния трудов пазар и срокът за обработка на документите. Освен това министърът на труда и социалната политика получи право да разрешава нарушаване на ограничението, чуждестранните граждани да не превишават 10% от персонала. Все още са високи таксите, за получаване разрешение за работа на чужденец - около 1300 лв. за година. Доколкото се предвижда, ежегодно определяне на квоти за внос по сектори, считам, че в рамките на тези квоти таксите могат значително да бъдат намалени.


      В заключение, има още един важен резерв за попълване недостига на квалифицирани кадри - продължаващото професионално обучение на вече заетите лица. Необходима е целенасочена политика, насърчаваща този процес, особено в малките предприятия. В България - 26% от хората на наемния труд работят в микропредприятия с персонал до 9 души, а 22% - в малки предприятия с персонал от 10-49 души. Или почти половината от наемните работници и служители трудно могат да бъдат включени в продължаващо професионално обучение по две основни причини - ограничени финансови възможности на работодателя и трудно осигуряване на заменяемост на обучавания работник за разлика от голямото или средното предприятие.22.04.2008 16:42
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
6009 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Работодателските организации със съвместна пресконференция
Шестте представителни на национално равнище работодателски организации Ви канят на пресконференция ...
текст на новината
Съобщение на Пресцентъра на КНСБ
От 11. 00 ч. на 21. януари, 2009 г., в централата на КНСБ (пл. Македония 1) на 11. ет. директорът на Института за социални ...
текст на новината
Нараства социалното напрежение сред работещите близо 100 души в рудник „Миньор”
Нараства социалното напрежение сред работещите близо 100 души в рудник „Миньор” – част от бившия комплекс - ...
текст на новината
Средно с 26.6 на сто се увеличават минималните осигурителни прагове за 2009 г. спрямо 2008 г.
 От 02 до 05 септември по график в Министерството на труда и социалната политика представители на ...
текст на новината
Няма да има сериозни сътресения в Български морски флот, заяви Петър Мутафчиев
Ще има съкращения в Български морски флот, но без сериозни сътресения, каза в интервю за предаването „Преди ...
текст на новината
Георги Илиев е новият главен технически директор на Транс Телеком
Георги Илиев е новият главен технически директор в Транс Телеком ЕАД, съобщиха от компанията. Илиев е част ...
текст на новината
Позиция на ръководството на КНСБ по повод ескалиращото социално напрежение в ”Кремиковци”
Ръководството на КНСБ констатира с нарастваща тревога ескалиране на проблемите в“Кремиковци” АД, ...
текст на новината
Икономисти очакват 9% инфлация за 2008 г.
Икономисти прогнозираха, че през лятото основните хранителни продукти ще поевтинеят. Георги Прохазки, ...
текст на новината
Осемдесет и една български и световни компании бяха позиционирани за "COMPANY OF YEAR 2008" у нас.
Официалната церемония по  връчване статуетките за най-добра компания на годината ще се състои на 13.03.2008 г.в ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.07.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown