Македония трябва да приеме името Югозападна България  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Македония трябва да приеме името Югозападна България

Правителството ни също трябва да наложи вето заради антибългарската истерия в Скопие, смята директорът на НИМ

- Проф. Димитров, трябваше ли и България по примера на Гърция да наложи вето за членството на Македония в НАТО?

- Да, България трябваше да наложи вето със същия аргумент, с който и Гърция, защото въпросът с името на Македония всъщност е въпрос от историята.
Тя заграбва едно историческо минало, принадлежащо на гръцкия народ и държава, тъй като Македония е име на една гръцка държава, на едно от гръцките племена, осъществило една велика политическа идея през IV век пр. Хр., а именно - обединението на всички градове-държави за отразяване на персийска заплаха, която дебнела тогава над гръцкия свят. Ние също имаме основание да наложим вето, защото средновековното и възрожденското минало от историята на България, което е  доста по-голям период, беше безжалостно заграбено от Македония. Едва напоследък гласът на българските политици, интелектуалци, общественици срещу това посегателство беше чут от правителството. Първо външният министър Ивайло  Калфин,  а напоследък и президентът Първанов отправиха много сериозни предупреждения към Македония, че България няма да гласува без условие приемането й в НАТО. А условието беше изречено пределно ясно от Георги Първанов в  Сандански при среща с Бранко Цървенковски преди няколко седмици - Македония трябва да престане да краде българското историческо минало. В последния момент обаче, под силния натиск на американците, българското правителство се отказа от ясната си и твърда позиция.
- На пресконференция говорителят на външното министерство каза, че ще подкрепим Скопие, но ще продължим да поставяме условия.
- Това за мен е след дъжд качулка. Пред България съществуваше огромна опасност, ако Македония бе приета в НАТО. Малко хора си дават сметка, че страна, приета в пакта, може да тръби, че е изпълнила всичките критерии за спазване на човешките права, покрай всичко друго, свързано с армията и военния бюджет. В страните-членки за НАТО не се признават борци за свободи и права, тоест българите в Македония щяха да бъдат третирани като баските  в Испания и смятани за терористи. Това щеше да нанесе тежък удар върху движенията на българите в Македония, която щеше да ни създаде и много други проблеми. Гърците правилно подчертаха, че Македония влиза в НАТО и ЕС не да бъде верен съюзник, а да воюва със съседите си.
- Скопие дори призова за санкции към Гърция.
- Един от членовете на македонската делегация Владко Гьорчев  нагло попита какво прави Гърция в НАТО? Понеже тя давала само 1% от ефективите на НАТО  в Афганистан, а Македония - представете си - цели 4 %. Държава, която влиза в НАТО не да бъде верен съюзник на останалите, а да воюва с враговете си - България, Гърция и Албания, според мен няма място там. Такъв нов член не ни трябва. Това не е съюзник, а предател. Той влиза в съюза, за да го разбива. Аз разбирам българското правителство, което в момента има да решава много вътрешни проблеми и е желало да се освободи от един външнополитически проблем. И трябва да благодарим на гърците, че не се огънаха и на практика свършиха работата сами. Караманлис беше директно заплашван от Джордж Буш, но въпреки това издържа, тъй като всички политически партии бяха на негова страна и 93 на сто от гръцкия народ го поддържа.
 - Значи пак други свършиха нашата работа.
 - Ами представете си, че Гърция се беше огънала, какви условия щяхме да поставяме след това? Македонците просто щяха да отговарят с по едно изречение – ние сме членове на НАТО, значи сме изпълнили всички условия за спазване на човешки права, свободи, история за езика на омразата и т.н.
 - Гърция публикува в няколко много влиятелни вестници в ЕС и САЩ по една вестникарска страница със снимки на  македонския премиер Груевски до паметника на Гоце Делчев с карта на велика Македония. Трябва ли в този смисъл и България да плати по една страница и какво предлагате да публикуваме в нея.
- Да, абсолютно. Но аз бих добавил и нещо друго - пред Националния исторически музей стои вече цяла година паметникът на един български полковник, загинал в сражение с гръцката армия през 1913 г. на македонска територия. И Македония цяла година ни отказва да постави паметник там под предлог, че този герой бил български окупатор. Що за глупост, като имате предвид, че Македония нито е съществувала тогава, нито е имало македонска нация. На всичко отгоре този полковник със своята Трета бригада от Трета балканска дивизия не се е сражавал с любимите им сърби, а с омразните им гърци. И между другото е спасил от унищожение 15 македонски села, тъй като гърците са избивали безжалостно. Това са български села, разбира се, а те ги пишат македонски. Е, за какви съюзници ще говорим. Не им даде урок откриването на нашето военно гробище в Ново село - Македония, нали това е военното гробище, което аз направих, където между другото има погребани войници  от Бургаския край. Те са загинали в сражения с войски на Англия, Франция и Гърция. Нима не се поучиха на европеизъм, като видяха как военните аташета на тези страни на Голяма задушница отдадоха чест и положиха венци пред  надгробните кръстове на българските войни, загинали в сражение с техните армии - това е съвременното чувство в Европа. Войните са си войни, чест и слава на загиналите от двете страни, сега вървим заедно по европейски път, а  нека паметниците ни припомнят какво е било и какво не трябва да бъде повече. Македония е много назад от истината и президентът Първанов правилно ги съветва да почетат  малко история. Тогава може би ще разберат, че в Европа вече  не се воюва, че няма език на омразата, че хората търсят това, което ги сближава, а не това, което ги разделя. Но с тях няма и какво да  делим - ние имаме обща история до 1944 година.
- А Вие как виждате изхода от кризата с името?
 - Според историческите реалности трябва да носят името Югозападна България, естествено. И аз въобще не се шегувам. Това е историческата реалност и ще спести много неприятности на правителството в Македония. Няма нищо страшно да признаят българската си същност, защото всеки опит да изграждат държава върху фалшиво минало, особено в една демократична Европа, е обречен на неуспех. Особено, когато вече нямаш силата на тоталитарната държавна машина да манипулираш историята. В съвременния свят на интернет, сателитна телевизия и т.н. не можеш да спреш истината за миналото на своите съграждани, при това става въпрос за много близко минало - до 1944 г. Така че това е реалното име, което би трябвало да вземат. Разбира се, нямам нищо против да носят името Нова Македония или Горна Македония, все пак това е една географска област. Ако искат да се кръщават на нея – тяхна си работа, важното е не името, а съдържанието, какво е населението там. Ако славянското население в Македония си върне българското име и българската същност – какво страшно, много нации имат по две държави и аз ще ви ги изредя - Австрия и Германия, Молдова и Румъния, Кипър и Гърция, Сърбия също има две държави, албанците вече и те имат две държави - Косово и Албания. Какво страшно има да се кръстят българи? Дори напротив - всичките им проблеми светкавично ще отпаднат. Гърците ще въздъхнат, че никой няма да им краде името Македония, албанците ще са щастливи, че няма да ги подозират в сърбоманство, т.е. че цялата история с държавата Македония е една сръбска идея, която трябва да им пречи. Защото македонизмът наистина е сръбска идея, измислена от сръбския учен и политик Стоян Новакович през 1889 г. Представете си ние да претендираме за името Тракия, и аз съм тракиец, защото съм от Бургаско. Това е смешно, това е едно историческо и географско име, както и македонското. Няма антични македонци, те са си отишли заедно с траките и илирите, както и с много други народи.

http://www.factor-bs.com/05.04.2008 13:23
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4670 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 05.10.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      октомври 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
39
26
27
28
29
30
01
02
40
03
04
05
06
07
08
09
41
10
11
12
13
14
15
16
42
17
18
19
20
21
22
23
43
24
25
26
27
28
29
30
44
31
1
2
3
4
5
6


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown