конференция на тема „Правата на човека и договорът от Лисабон – от правните норми към живота” - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
конференция на тема „Правата на човека и договорът от Лисабон – от правните норми към живота”

Председателят на БСК Божидар Данев участва в конференция на тема „Правата на човека и договорът от Лисабон – от правните норми към живота”, на 30 и 31 март 2008 г., в зала „Средец” на хотел „Шератон”.
Конференцията е организирана от Омбудсмана на Република България Гиньо Ганев по инициатива на евродепутатите Метин Казак и Филиз Хюсменова, с финансовата подкрепа на Алианса на либералите и демократите в Европа. За участие са поканени министри, депутати, дипломати и общественици.
Форумът бе открит официално от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, а днес, 31 март, се ръководи от председателя на Народното събрание Георги Пирински.
Изказвания по време на конференцията ще направят евродепутатите Джо Лайнен, Душана Здравкова, Андрю Дъф, Греъм Уотсън и Метин Казах, българските народни представители Янаки Стоилов и Георги Близнашки, заместник-омбудсманът на Холандия Ади Стехауер, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и зам.-председателят на Съюза на юристите в България Димитър Гочев.
Гледната точка на бизнеса относно Договора за реформа на ЕС ще представи председателят на БСК Божидар Данев. Изказването на г-н Данев е предвидено за втория ден на форума (31 март, понеделник), от 11.00 ч.
Предлагаме ви резюме от неговото изказване.
***

Договорът от Лисабон
и правото на бизнеса като част от гражданските права


На 21 март 2008 г., българският парламент ратифицира Договора за изменение на Договора за Европейския съюз и Договора за създаването на Европейките общности, станал известен като Договора от Лисабон.
С договора от Лисабон за пръв път се предвиждат изрични разпоредби, предвиждащи задължения за институциите да поддържат открит, прозрачен и редовен диалог с представителните организации и гражданското общество.
С цел да осигури съгласуваност и прозрачност на дейността на Съюза, Комисията е задължена да провежда широки консултации със заинтересованите страни.
Българска стопанска камара отчита това като решителна крачка напред към постигане на целта, решенията в ЕС да се вземат „възможно най-открито и възможно най-близо до гражданите”. Надяваме се, новите разпоредби действително да улеснят участието на гражданите и  представителните сдружения на гражданското общество  в дебатите на Съюза, както и да бъде насърчен диалогът със социалните партньори. Увеличават се възможностите българските бизнес организации активно да съдействат за модернизиране на българската икономика като част от европейската, както и за запазване водещата позиция на Европа в усилията за справяне с измененията на климата, устойчиви доставки на енергия, ефективно управление на миграцията и др.
След присъединяването ни към Европейския съюз, европейските норми имат непосредствена приложимост в България. Голяма част от тези норми имат директен ефект – т.е. предоставят субективни права и задължения за частноправните субекти. Ето защо, като представители на стопанските субекти в България, които са преки адресати на правото на Европейския съюз, разчитаме с новите разпоредби да се засили ролята и връзката между „европейския” законодател и бизнеса. В тази връзка приветстваме и засилената роля, която ще има българският парламент при приемането на всеки законодателен акт. Считаме че по този начин ще се промени разбирането, че важните за бизнеса решения се взимат в Брюксел, което ще мотивира търговците активно да участват в процеса на консултиране при изработване на нормативните актове – както на национално, така и на общностно ниво.
Още от началото на пълноправното членство на България в ЕС, Българската стопанска камара използва активно всички инструменти, които правото на Европейския съюз предоставя на т.нар. заинтересовани страни да се включват при подготовката и изменението на актовете, предлагани от Европейската комисия – монополистът досега в законодателната инициатива. Съвместно с най-голямата бизнес организация на Общностно равнище -  BUSINESSEUROPE, БСК представи становището на своите членове по важни въпроси, касаещи развитието и опростяването на бизнес климата в Европейския съюз и, в частност – в България (Становище относно необходимостта от създаване на Европейско частно дружество; Становище, относно опростяване на общностното право в областта на дружественото право, счетоводството и одита и др.).
Считаме, че след влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 януари 2009 г. възможностите да се чуе гласът на бизнеса, значително се увеличават. Не бива да се забравя, че европейското право е „бизнес право”, то е насочено не към държавите-членки, а към частноправните субекти, които ги съставляват. Именно затова е от изключително значение бизнесът активно да участва при разработването на политиките и правната рамка на ЕС, защото те го касаят пряко и непосредствено.
Положителна стъпка е и приемането на Хартата за основните права на EС, която след влизането в сила на Договора ще има задължителна юридическа сила. Прокламираните в хартата права на добра администрация, на достъп до документите на институциите на съюза, право на преговори и сключване на колективни договори от работниците и работодателите, правото на справедлив съдебен процес, на свободна стопанска инициатива, закрилата на правото на собственост и преутвърдените права  на свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали пряко касаят бизнеса и укрепват правната сигурност. Те стават пряко защитими от частните лица /физически и юридически/ по съдебен път. По този начин се разширява достъпът на частноправните субекти до Съда на европейските общности.
В контекста на Хартата за основните права на ЕС е необходимо да се подчертае ролята, която тези права имат спрямо бизнес климата на територията на целия Съюз. За пореден път се утвърждава същественото значение, което оказва правото на добра администрация  на развитието и функционирането на стопанските отношения, а оттук и на Вътрешния пазар. Както е добре известно, намаляването на административните бариери пред бизнеса е сред основните проблеми пред европейския бизнес и е заложено в плана за подобряване и опростяване на бизнес средата на ЕК – както на европейско, така и на национално ниво.
Тук откриваме и важната фигура на Омбудсмана (националния и европейския), който и занапред ще продължава да играе ролята на коректив и медиатор  в отношенията между бизнеса и администрацията и ще е гарант за спазването на основните принципи, както залегналите в българските правни традиции, така и утвърдените в хода на европейската интеграция.
Българската стопанска камара и занапред ще продължава да разчита на Омбудсмана за полагане на взаимни усилия към постигане на  прозрачна и ефективна бизнес среда, при все по-голямо зачитане на принципа на легитимните очаквания, които има бизнеса спрямо държавата.

 02.04.2008 06:49
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
2649 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
ДЕКЛАРАЦИЯ от обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения
Обявяваме 21 януари 2009 год. за ден на Обединен граждански протест. Настояваме до 27 януари 2009 год. Народното ...
текст на новината
Можем да останем без жп транспорт по празниците, предупреждават синдикалисти
Над 130 бургаски железничари могат да останат на улицата заради предвидените съкращения в БДЖ, съобщи Иван ...
текст на новината
Бойко Борисов разчиства общината
Кметът уволни шефа на Инспектората, опозицията се мъчи да му вгорчи дните заради бюджета. Според ...
текст на новината
Кметът на Несебър заминава на работа в Одеса
Кметът на Несебър Николай Трифонов, срещу когото тече прокурорска проверка за незаконна продажба на част от ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.09.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      септември 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
36
31
01
02
03
04
05
06
37
07
08
09
10
11
12
13
38
14
15
16
17
18
19
20
39
21
22
23
24
25
26
27
40
28
29
30
1
2
3
4
41
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown