Извънредна пленарна сесия на Европейския парламент: Депутатите обсъдиха положението в Тибет и пролетния Европейски съвет - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Извънредна пленарна сесия на Европейския парламент: Депутатите обсъдиха положението в Тибет и пролетния Европейски съвет

Членовете на Европейския парламент обсъдиха положението в Тибет, като някои от тях призоваха за възможен бойкот поне на церемонията по откриването на Олимпийските игри, които ще се проведат в Китай това лято. Според други депутати бойкот на Игрите ще е безсмислен. Преди това те обсъдиха пролетния Европейски съвет на 13 и 14 март със словенския министър-председател Janez Janša.
В началото на дебата председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering каза, че събитията в Лхаса, столицата на Тибет и в други китайски градове от 10 март тази година са изключително тревожни. "Ние осъждаме всяка форма на насилие и несъразмерно използване на военни и полицейски средства", каза той.
"Ние изразяваме нашата солидарност с Далай Лама - той е олицетворение на мира, разбирателството и баланса" и "аз заявявам лично от свое име: от срещите ми с Далай Лама винаги съм оставал с впечатлението, че той е личност, изключително отдадена на разбирателството, помирението и човешките права. "Затова се обръщам към отговорните власти в Пекин да започнат преговори с Далай Лама и при зачитане на териториалния интегритет на Китай да намерят решение, което да отчита същевременно културната и религиозна идентичност на Китай", каза председателят на ЕП.
Г-н Pöttering  заяви, че Далай Лама е приел поканата да говори пред Парламента през декември в рамките на Европейската година на междукултурния диалог. С оглед на сегашното положение, той е добре дошъл по всяко време, подчерта той. По-късно по време на дебата председателят на Парламента обяви, че току-що е получил писмо от Далай Лама, който благодари за поканата на Парламента и "за този жест на солидарност и симпатия в този труден момент за хората от Тибет".
"Диалогът и сътрудничеството с Китай са от взаимен интерес - Китай е голяма нация, с която искаме да си сътрудничим", каза председателят на Парламента.
"След няколко месеца Китай ще е домакин на Олимпийските игри - ние желаем тези игри  да се проведат успешно, но има предпоставки, които трябва да бъдат изпълнени, а именно уважаване на културната и религиозна  идентичност на тибетския народ, както и свободно информиране преди и по време на игрите. Ето защо осъждаме изгонването на журналисти и кореспонденти от Тибет."
"Всеки отговорен политик трябва да се запита дали ще участва в откриването на Олимпийските игри, в случай че китайското правителство не положи усилия за диалог и помирение".
"Ние желаем да дадем своя принос спортистите да имат възможността да се срещнат в Пекин за честни и свободни състезания.  Но нашите ценности и самоуважение изискват от нас да не се отклоняваме от принципите си. Ние, като Европейски парламент, носим особена отговорност в това отношение", подчерта председателят на Парламента в заключение.
Словенският държавен секретар по европейските въпроси Janez LENARČIČ каза от името на председателството, че  следят положението много внимателно. Необходимо е и двете страни да се въздържат от употребата на сила и да установят конструктивен диалог, който да доведе до приемливо за всички решение, гарантиращо зачитане на тибетската култура, религия и идентичност. Председателството на ЕС подкрепя всички усилия за мирно разрешаване на споровете между китайските власти и представителите на Далай Лама. Също така Китай би трябвало да даде достъп до Тибет на независими медии. Той припомни, че министрите на спорта на държавите-членки се обявиха по време на неформална среща в Словения на 17-ти март, срещу бойкота на Олимпийските игри. Според председателството бойкотът на Игрите не е правилното решение.
Комисарят по външните отношения Benita FERRERO-WALDNER каза, че Комисията е силно притеснена от насилието и безредиците в Тибет и изрази съболезнования на близките на всички загинали. Тя подчерта, че насилието никога не е приемливо и не спомага за трайно решение. Г-жа Ferrero-Waldner  също призова китайските власти за максимална сдържаност и да не използват насилие срещу тези, които протестират мирно, както и да се осигури независим медиен достъп. Комисарят подкрепи помирение без насилие между Далай Лама и китайското правителство, както и започването на конструктивен диалог по същество. "ЕС винаги е подкрепял суверенитета и териториалната цялост на Китай, включително и Тибет, но това не означава, че положението с правата на човека е изцяло вътрешен въпрос. Международната общност има право да се интересува и да е загрижена от това положение на базата на международни правни актове", каза комисарят по външните отношения. Тя призова демонстрантите в Тибет  да се въздържат от насилие. Относно Олимпийските игри, тя изрази позицията, че Игрите не са политическо събитие, но трябва да се проведат в среда, която да съответства на посланието за мир, както повелява олимпийския дух, и в атмосфера на свобода за медиите.
József SZÁJER  (ЕНП-ЕД, Унгария) говори за  Олимпийските игри като символ на мир и разбирателство. "Не можем да си затваряме очите, че една държава потъпква правата на собствените си граждани", каза той и приветства изявлението на председателя на Парламента. Той подчерта, че трябва да се използват всички средства за натиск върху китайските власти, за да се спре насилието и да се спазват човешките права на малцинствата. Той ги призова да започнат диалог с Далай Лама и да започнат преговори за автономия на Тибет. József Szájer добави "не можем да се усмихваме и здрависваме с политици, които държат в другата си ръка оръжие". За Олимпийските игри той каза, че сега не е време за бойкот особено като се има предвид, че остават още пет месеца до началото им, но в заключение твърдо поиска да се прекрати насилието и репресиите.
Pasqualina NAPOLETANO (ПЕС, Италия) каза, че е наложително да се започнат преговори за решение, което да зачита резолюциите на ООН.  За Далай Лама, тя каза, че той е гарант за баланса и призова за дългосрочна и координирана политика на ЕС. Според нея изолацията на Китай няма да е от полза на Тибетската кауза и спазването на човешките права като цяло.
Marco PANNELLA (АЛДЕ, Италия) призова колегите си отново да прочетат манифеста на Спинели за Европа на отечествата и да го сравнят с думите на Далай Лама.  Той призова ЕС да действа според "реализма на Далай Лама" - "не трябва да разглеждаме проблема в апокалиптична светлина, а прагматично".
Cristiana MUSCARDINI (Европа на нациите, Италия) каза, че с приближаването на Олимпийските игри "всички се надявахме, че Китай не е само икономическа сила, а иска да започне нов етап от своето развитие". Но реалността е друга - китайците отказват конструктивен диалог с тибетците - сега в Тибет няма автономия, а тъкмо обратното. "ЕС и нашата група твърдо отхвърлят тази политика", каза тя и призова за преразглеждане на споразуменията между ЕС и Китай.
Лидерът на Зелените Daniel COHN-BENDIT (Германия) заяви, че Олимпийските игри в условията на диктатура са политическо събитие. Според него ЕС трябва да откаже да присъства на откриването като политически акт. "Трябва да размахаме юмрук и да кажем какво мислим", подчерта той и добави, че Зелените настояват всеки, който отива в Пекин да всява хаос, за да разберат китайците, че "знаем какво се случва".
Vittorio AGNOLETTO (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) подчерта, че в международните отношения човешките права трябва да се поставят винаги в центъра и "в момента имаме уникалната възможност да напомним на Китай неговите задължения".
Patrick LOUIS (Независмост/Демокрация, Франция) критикува френския външен министър Bernard Kouchner за това, че не признава това, което се случва и постоянно нарича китайците "нашите приятели". "Европейските лидери ще носят вината, ако не признаят това, което се случва в Тибет", каза той и добави, че трябва да се зачитат човешките права не само по буквата на закона, но и в духа на закона.
Bruno GOLLNISCH (Независими, Франция) заяви, че Тибет вече 60 години е под окупацията на Китай. На практика в Китай няма реална свобода и най-лошото е, че ние си затваряме очите, каза той.  
Парламентът ще гласува резолюция по този въпрос по време на пленарната сесия през април.

27.03.2008 11:41
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3152 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Дебат за пролетния Европейски съвет
Преди да обсъдят положението в Тибет, членовете на Европейския парламент дебатираха заключенията от ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 18.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown