Някога за бедните деца се грижил цял Бургас, сега законите на пазара са безмилостни  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Някога за бедните деца се грижил цял Бургас, сега законите на пазара са безмилостни

Интернатът - може ли сираче да живее върху 2000 евро/кв.м

Приятели от Холандия и Германия на Ротари клуб - Бургас дариха над 110 хил. долара лични средства

Домът за деца и юноши "Александър Г. Коджакафалията" стана скандално известен след излъчените клипове с порносцени с участието на деца от дома, рекламиращи уж филма "Баклава". Обществеността беше потресена, държавните институции побързаха да посипят главите си с пепел, а общински съветници - да "ликвидират" "язвата на конфликта". Започнаха дебати по преместване на интерната и промяна предназначението на сградата. В Бургас тръгнаха слухове, че всъщност се подготвя тайна приватизация на сградата и прилежащия терен, които нямат нищо общо с образователните цели.  
"Имаме опасения, че с "Баклава" това се е целяло и се постига. Вместо да се оправят проблемите, те се задълбочават. Тук може да израсне Бизнесцентър с европейски вид, но ако домът се премести в периферията на града, за децата ще стане по-зле", каза председателката на Училищното настоятелството и на Независимо женско дружество "Самосъзнание" Снежана Стоянова. 

Как "реформата" роди проблемите

Истина е, че скандалите в бургаския интернат не са от днес. Преди 4 години директорката Ирина Иванова става кмет на град Българово, но не освобождава щата в дома. Като временни директори през това време тук се сменят осем човека.
Междувременно стартира социална програма на МС за интеграция. Децата са разпределени в десетина градски училища и попадат абсолютно неподготвени в реална среда на общуване, в която срещат и неприязън от съучениците си. Ако в своя дом сираците са сред себеподобни, то навън са сами и често се защитават със сила. Сега, след "демонизирането" на дома им, социализирането ще бъде още по-трудно, смятат педагози.
Най-много се задълбочават скандалите след преструктурирането на интерната и преминаването му на подчинение от Министерство на образованието към Министерство на социалните грижи. Тогава социалните започват да прибират тук и деца с противообществени прояви, често без посочените в закона изисквания и документи. Те именно поставят в риск останалите деца. Ако допреди 4-5 години имаше танцови и певчески състави, кръжоци по рисуване, ако възпитателите обучаваха децата на фокуси, акробатика, бойни изкуства, сега в този дом се насажда единствено негативно отношение - при това положение децата няма как да не отговорят със злоба и лошотия, разказват настоятели.
Според Бочко Бочев - директор на едно от училищата, където са разпределени да учат интернатски деца - "Братя Миладинови", проблемите идват от това, че "Социални грижи" и отдел "Закрила на детето" нямат ясни критерии и правила как да приемат деца и да се грижат за тях.
Самият персонал на дома се раздира от противоречия. От януари м.г. са назначени трима социални работници. След като домът вече е социална институция, в неговото управление трябва да има хора, завършили "Социални дейности" или "Социална педагогика", жалват се новоназначените. Според тях досегашните възпитатели са узурпирали властта и ги третират като помощен персонал.
"Постепенно редът и дисциплината в дома се променяха в отрицателна посока, а заедно с това и отношението на обществото към него. Аз самата се чудех кога "пожарът"ще пламне", споделя председателката на настоятелството Снежана Стоянова.
Всъщност, заради така наречената "реформа", в този дом най-нежелани вече са именно настоятелите. Още предходната общинска управа иска от Настоятелството да предаде документацията в общината. Формалният повод е, че това вече не е училище и новата ситуация не изисква настойничеството от Настоятелство.
"Настоятелството работи като юридическо лице, това са документите, с които можем да удостоверим какви решения сме вземали и как сме изразходвали средствата", каза арх. Петко Йовчев, който в настоятелството представлява Ротари клуб.
За пълна реконструкция на сградата на дома на ул. "Стефан Стамболов" 21 и обзавеждане Ротари-Бургас провежда дарителска акция, заедно клубове от Щаде - Германия и Лекеркерк - Холандия, като ротарианците от трите държави са вложили общо около 110 хил.долара лични средства. Те посвещават децата в християнската вяра и полагат допълнителни грижи за кръщелниците. "Нещата, които сега се случват, силно ни безпокоят, защото ние трябва да информираме нашите приятели, а последствията ще са, че ще бъдем отрязани от възможностите за външно финансиране по такива социални проекти", тревожи се арх. Йовчев.
Според него, ако в местния парламент надделее мнението за използване на сградата за други цели, дори за образование, тя трябва да бъде съборена, защото е мислена за интернат и така е конструирана - със стаи, санитарни възли, столова и всички присъщи за един дом елементи.

Позициите
Неофициално се коментират проекти за Медиен център, хотел, бизнессграда, но заинтересованите официално отричат. Схемата, при която общински имоти в града се преотдават от местната управа за учебни заведения, а след това там израстват кооперации, обаче е отработена и може би това дава поводи за нови съмнения. Има поне два такива спорни случая, единият от които е обект на преразглеждане в момента от настоящата общинска управа.
"Много бизнескръгове биха имали интерес да построят на това място я бизнесцентър, я хотел, но не дават и дума да се спомене открито за това", коментира регионалният председател на Клуб "Журналисти срещу корупцията" Красимир Калудов.
Лидерът на партия "Средна европейска класа", представена в местния парламент, строителният предприемач Георги Манев е категоричен, че домът не предава европейски вид на Бургас и тази 100-годишна сграда трябва да смени облика си.
На друго мнение е областното ръководство на Движение за социален хуманизъм /ДСХ/. "Децата трябва да се интегрират, а не да се поставят в изолация. Не с местене на интерната, а с контрол и качество на обучението и възпитанието ще се решат проблемите. Който предлага обратното, не е застрахован, че няма да бъде обвинен в опит за скрито придобиване на сградата", смята лидерът на ДСХ Ивайло Зартов.
Лидерът на "Роден край" и бивш общински съветник Ивайло Дражев смята, че сградата не може да стане частна, поне не след такъв медиен шум. Това би означавало промяна на статута, което вече би предизвикало скандал. Той твърди, че интересът на някои общински съветници е там да се прехвърли Общинския съвет и част от администрацията на общината. Общинският съвет сега заседава в отстъпена от Бургаския свободен университет зала.
"В самия център на Бургас има дарени и ниви, да виждате някой да оре? В цял свят дарители правят дарение, то изпълнява предназначението си и след това се трансформира. А защо никой не повдига въпроса за училищата и читалищата по селата, които се продават за промишлени цели", запита настоящият председател на Общинския съвет и бивш кандидат за кмет на "Атака". Валери Симеонов.
Той смята, че "преместването ще ограничи достъпа на външни лица и ще продължи да се изпълнява и волята на дарителя - институцията да бъде разположена в едно по-спокойно и защитено място, извън града".
Намеците от страна на общински съветници в настоящия местен парламент за интереси към сградата обаче го ядосаха. "Нито съветник от "Атака", нито от ГЕРБ си е набелязал този парцел, както правеше това старата администрация. Нея затова именно я свалихме, за да покажем, че сме различни", гарантира Симеонов от трибуната на местния парламент.

Каква ще е развръзката
"Времето ще покаже", така съветничката от ГЕРБ Златина Дукова отговори на въпрос какви са интересите към сградата в центъра на града. Все още тече процедурата за избор на нов директор. Досъдебното производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове не дава конкретни признаци. Медийната кампания отшумява. Единствено 88-те деца от бургаския интернат остават.

Какво ни завещаха предците
Сиропиталищата от тоталитарно време са изолирали децата в най-затънтените села. Този дом се е запазил в града благодарение волята на бургазлии от миналия век, които са се отличавали със своята благотворителност и европейска култура. Общината е отпуснала терена за строеж и на 22 септември 1912 г. се полагат основите на бъдещото сиропиталище. Инициатори са местни хора от Женско благотворително дружество "Милосърдие". Още през 1911 г. дружеството отчита 30 000 лева капитал от дарени лични средства и решава, че може да пристъпи към построяване на сиропиталище с име "Царица Елеонора".
Общината дарява празно място и 5 000 лева  общински средства за започване на строежа. Баба Ганка Хаджипетрова подарява частен имот - място срещу тогавашната сладкарница "Малина" и парите от продажбата му отиват в полза на сираците. С тях две години по-късно се построява и социална трапезария на площада, който сега носи нейното име - Баба Ганка.
Още един човек, наречен от всички "Бащата на града", помага за идеята. В знак на благодарност интернатът сега носи неговото име - "Александър Георгиев -Коджакафалията". Архивите пазят завещанието му от 1911 г., в което той посочва, че наред с оземляването на стотици нуждаещи се семейства и на църквата с имоти, завещава на сиропиталището, основано от Женско дружество "Милосърдие", половината си имоти в границите на града със задължението "от добитите от тях приходи дружеството да се грижи за отглеждане на стари, недъгави и хроми хора и сираци със задължение, че няма да има право да ги отчуждава другиму и да се грижи за поправката им." Завещателният акт № 432 е публикуван в книгата на Панайот Павлов "Александър Георгиев - Благодетел на Бургас" през 1938 г., преиздадена през 1994 г.
Централният фонд за подпомагане на сираците от войните предлага на дружество "Милосърдие" да отстъпи сиропиталището за 15 години - от 1912 до 1927 г., след което ще бъде върнато в завършен вид и "Милосърдие" се съгласява.
През 1923 г. дружеството влиза във владение на имотите, подарени от Александър Георгиев-Коджакафалията и с добитите от тях приходи се грижи за стари хора и сираци. През 1930 г. дружеството получава обратно от Централния фонд за подпомагане на сираците от войните сградата, но тя има остра нужда от ремонт и обзавеждане. За целта "Милосърдие" събира 100 000 лева и през септември 1931 г. сиропиталището е официално открито с церемония.
Приемат се първите 14 сираци между 5 и 10 години. Освен от частни лица, сиропиталището получава помощи от общината, Търговско-индустриалната камара, Стоковата борса, Черноморска популярна банка, Митницата и други. Назначен е персонал - директор-възпитател, помощник-възпитатели, домакин-счетоводител, готвач, прислужничка и перачка. Зъболекари от Бургас поемат инициативата да лекуват безплатно децата. Музикантите свирят безплатно на концерти с благотворителна цел и приходите постъпват за нуждите на сиропиталището. Дружество "Милосърдие" се ангажира да осигурява чрез фирмите в града работа на завършилите училище. Или - в онези времена целият град е бил ангажиран и сираците са били по някакъв начин деца на целия град.
Това е било през миналия век. Сега нещата не стоят така. Засега решението е отложено до края на май, когато ще има нов директор на интерната и концепция.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/news-2325.html05.02.2008 05:39
Автор: В-к ФАКТОР

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5884 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 05.02.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      февруари 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
05
30
31
01
02
03
04
05
06
06
07
08
09
10
11
12
07
13
14
15
16
17
18
19
08
20
21
22
23
24
25
26
09
27
28
1
2
3
4
5
10
6
7
8
9
10
11
12


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown