Поморие може да загуби 2000 дка общинска земя - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Поморие може да загуби 2000 дка общинска земя

Това е първият ПУП, одобрен и подписан година и половина преди процедурата по ОВОС. Никой от общинските съветници не го е виждал, тъй като той е трябвало да бъде унищожен
Офшорка плаши с изключване общината от смесеното дружество „Кабланд”ООД

Община Поморие е заплашена да загуби близо 2000 декара общинска земя. Теренът е апортната вноска, с която общината участва в смесеното дружество „Кабланд”ООД. Фирмата бе създадена в началото на 2005 година между община Поморие и софийската фирма „Ен Джи Би Касълтинг” ООД с цел строеж на ваканционен голф-комплекс.
Поради изключително ниската цена на земята /15 стотинки на кв.м/ Поморие се сдоби едва с 20 процента от дружествения капитал, а останалите 80 на сто са собственост на частната компания. Според дружественият договор съдружникът „Ен Джи Би Кансълтинг” има право да изключи партньора си, тъй като притежава повече от две трети от гласовете.
При подобен неблагоприятен за Поморие вариант единственият реален материален актив на дружеството от 2000 дка земя край град Каблешково ще остане собственост на Ен Джи Би. Действителните собственици на частната фирма не се знае кои са, тъй като в същия ден при подписването на Дружествения договор - 29 март 2005 г., Ен Джи Би става сто процента собственост на малтийската офшорка „Дарник лимитед” и от ООД се превръща в ЕООД без знанието на общинските съветници в Поморие. Които иначе са упълномощени да представляват общината в смесеното дружество.
Земята, върху която трябва да се строи ваканционното селище обаче, е прехвърлена с нотариален акт от 22.07.2005 година в собственост на „Кабланд”ООД. Това означава, че бившите общински терени от 2000 декара вече не са юридическо притежание на община Поморие, а с тях се разпорежда въпросната малтийска офшорка.
Опасенията за таен сценарий за елиминирането на общината се доказват от кореспонденция между съдружниците в „Кабланд”. Управителите на „Ен Джи Би Кънсълтинг” Дарио Томалети и Георги Гурковски са изпратили серия от заплашителни писма до председателя на ОбС Стоян Стоянов и кмета на общината Петър Златанов, в които с ултимативен тон предупреждават, че ще изключат общината като съдружник. Поводът за ултиматумите е съпротивата, оказана от ОбС в Поморие срещу незаконното одобряване на подробен устройствен план /ПУП/ за голф селището.
На 30 май 2006 г. Ен Джи Би поставя категоричното условие кметът Златанов да одобри ПУП за бъдещия строеж. Исканата процедура е незаконна поради няколкократните предупреждения и писма, изпратени в общината от МОСВ, че преди внасяне и одобрение на процедура по оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ никой няма право да изготвя и подписва ПУП. Горното е потвърдено и от МРРБ.
От страна на частниците обаче е поставено условието, че ако ПУП-ът не бъде подписан и одобрен, общината ще се прости с огромния си терен край Каблешково.
„Ако в 7-дневен срок от получаване на предупреждението съдружникът не изпълни задължението си да одобри ПУП, моля да изпратите писмено предупреждение за изключването му, съгласно предвидения в закона и устава на дружеството ред”, пише Георги Гурковски до „Кабланд”. От своя страна управителят на дружеството Дарио Томалети препраща заплахата в община Поморие още на следващия ден.
Парадоксално и необяснимо в случая е, че в официалното писмо на Томалети от 31.05.2006г. се цитират писмени становища и кореспонденция между общинския съвет и частната фирма съдружник една седмица по-напред в бъдещето. Още през май Томалети е имал провидение за изпратени писма от ОбС девет дена по – късно, на 8 юни същата година, на които дори знае изходящите номера. Случаят не би бил толкова фатален, ако не ставаше въпрос за огромен обществен интерес, свързан с най-големия досега апортиран терен общинска земя в частна фирма.
В крайна сметка изричното искане на Томалети и Гурковски е изпълнено и ръцете на общината са извити, за да бъде подписан незаконосъобразно окончателен проект на ПУП на 14 юли 2006 със заповед на кмета Петър Златанов под номер РА-16-721. Тоест, доста преди задействането на процедурата по ОВОС на бъдещото селище.
В становище до всички медии, изпратено в началото на седмицата от Дарио Томалети, управителят на „Кабланд” твърди, че няма закононарушение, тъй като на 14 юли миналата година /година и половина преди ОВОС/ не бил подписван окончателен вариант на ПУП, а само предварителен такъв. Наличието на оригиналната схема с червени и сини печати е налице и опровергава въпросното твърдение.
Според вътрешни, добре информирани източници за скандалните нарушения на процедурите е започнала проверка в Бургаска окръжна прокуратура.
Година и три месеца по-късно Томалети се сдобива с ОВОС от Министерството на околната среда и водите, който, странно защо, е бил получен от него лично на ръка в същия ден на подписването от министър Джевдет Чакъров на 27.07.2007 г. Въпреки че според МОСВ документът е бил разпратен до съответните институции и до община Поморие, общинските съветници и председателят Стоян Стоянов са получили официално писмено становище едва на 23 август 2007, тоест доста след изтичане на законния 14-дневен срок на обжалване.
Още на следващия ден, 24 август, Томалети заявява, че кметът на общината е одобрил окончателния проект на ПУП със своя заповед!? Въпросното твърдение поражда съмнения кога всъщност и с каква заповед е одобрен окончателният ПУП на селището, тъй като година по-рано има аналогична заповед също за окончателно одобрение на ПУП, подписана от Златанов?
Според юристи случаят е криминален и единствено компетентните органи в лицето на ВКП и МВР би трябвало да дадат становище има ли легитимна заповед за окончателен ПУП, коя от двете е валидна и възможно ли е да съществуват две аналогични заповеди за един и същ обект с разлика от повече от една година. Съществуват ли предпоставки за превишаване на права и власт с цел лично или на трети лица облагодетелстване?
Каква е причината управителят на „Кабланд” Дарио Томалети /Божидар Томалев/ да тиражира по медиите неверни факти с цел да заблуди общественото мнение и отговорните институции на Р България? Установените от нас липси на съответните разрешителни и документи за започване на строителство са факт. А именно – преотреждане статута на земята от земеделска в регулирана площ, липса на виза за проектиране и на одобрен проект, както и на строително разрешение и ОУП към момента на първата копка, извършена преди седмица. На която въпреки многото покани до официални лица присъства единствено кметът Петър Златанов.
До момента вече бившият ОбС в Поморие няма и не е виждал одобрен окончателен вариант на ПУП, въпреки многобройните си искания в писмен вид, такъв да бъде предоставен на съветниците за информация и сведение.
Въпросът за „неволната” грешка, свързана с изчезването на 16-те декара от терена според съгласувателните скици на „Кабланд”ООД, следва да бъде разследван от отговорните за това институции.

С кого са свързани Томалети и Гюрковски?

Според съдебните регистри първоначалните собственици на „Ен Джи Би Кънсълтинг” Георги Гурковски, Дарио Томалети и Никалъс Галахар са чужди граждани. Гурковски и Томалети притежават съответно три броя френски и три броя финландски лични документи за идентичност с различни регистрационни номера. На всяка една от самоличностите им има регистрирани различни фирми.
Силно впечатление прави фактът, че индиректните връзки на въпросните компании водят до около 100 офшорни или с чуждо участие компании, регистрирани на едни и същи телефони и адреси в София. Като например на служебния номер на фирма „Мъркюри” с управител Жорж Андре Гурковски - 02 49 14 000 има регистрирани още 39 офшорни компании. Адресът също е един и същ - София, бул. „България” №102, етаж 7, апартамент 66. На този адрес е регистриран и друг служебен телефон - 02 962 4964, на който излизат още 48 компании с чуждо участие.
Странното е, че голяма част от тези дружества независимо от еднаквия телефонен номер, имат и други различни адреси, като ул. „Черни връх” № 73, кв. „Дървеница”, кв. „Манастирски ливади”, бул „Цариградско шосе” и др.
Горепосочените факти будят съмнение относно легитимността и прозрачността на десетките чуждестранни или с чуждо участие компании в България, в това число и „Ен Джи Би Кънсълтинг”, която се явява мажоритарен собственик на 2000 декара земя край Поморие.


02.11.2007 13:04
Автор: Черноморски фар

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4677 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.05.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
25
26
27
28
29
30
01
18
02
03
04
05
06
07
08
19
09
10
11
12
13
14
15
20
16
17
18
19
20
21
22
21
23
24
25
26
27
28
29
22
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown