Супер Бургас не е рекламен трик  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Супер Бургас не е рекламен трик

Влизаме в Общинския съвет, за да предложим решения за всички, а не за отделни  жители на общината 
Г-н Маринов, една седмица преди края на предизборната кампания вече сте направили повече от 50 срещи как оценявате предизборната кампания на кандидат-съветниците от БСП?
-Прави ми впечатление, че срещите с хората минават в две посоки – първо, те се вълнуват от инфраструктурата на мястото, където живеят. Хората нямат поглед върху глобалния проблем на общината, но имат много ясна представа какво точно им трябва, за да си решат проблеми, свързани с ежедневието. Втората част от въпросите са свързани с липсата на адекватни доходи, които да съответстват на темпа на инфлация. Предвидили сме решаването на тези два въпроса в стратегическо отношение, а не кърпене на всеки проблем. По отношение на глобалното решаване на въпроси, свързани с преминаването на транзитния поток на автомобили, сме заложили в проекта разделянето на зони в града, като ще бъдат обособени зони за административни услуги, промишлени зони и други за живеене, както и зелени зони, което ще даде отражение за решаване на микропроблемите. Това е нашата компетентност, ние затова влизаме в Общинския съвет, за да предложим решения, които касаят всички, а не само конкретни въпроси, поставени от избиратели, с които сме се срещнали.
- Вече имате наблюдения от тези срещи, граждански активни ли са хората?
- Всеки е активен съобразно мястото в обществото, което заема, и възможностите, които има, да се изяви. Има хора, които се изявяват на събранията, които правим, на предизборни срещи, има други, които се проявяват по друг начин, например провеждат стачки. Има други, които показват обществената си ангажираност чрез професионализма си и съчетават професионалната си изява чрез обществено отношение към проблемите. Има и друга категория хора, които може би влияят по други начини в семейство, професионални кръгове и нямат време да отделят от него за конкретни изяви, но по принцип по-голяма част от хората имат отношение към обществените проблеми. Въпросът е да намерим начин, по който да изявяват това отношение в политическото пространство, каквито са местните избори.
- Как оценяте тази предизборна кампания и конкретно кампанията на БСП ?
- Тя постепенно набра скорост и завоюва нови пространства, не е ударна кампания, не е рекламна, а кампания, насочена към убеждение, към привличане на общественото доверие към програмата на БСП, която е твърде амбициозна, за да може да се използва като рекламен трик, трябва да бъде осъзната от всички, да има т.нар. Обществен сговор, за да бъде изпълнена.
- През тази седмица представихте програмата за управление на съветниците от БСП за следващия мандат, която има свое мото и конкретен проект “Супер Бургас”, голяма част от избирателите си мислят, че става въпрос само за инфраструктура, какви са идеите на БСП-кандидатите за общински съветници в областта на здравеопазване и образование?
- Основното качество на нашата програма е, че тя е интегрирана и затова заглавието е наречено “Супер Бургас - модерен и преуспяващ”, защото всичките тези направления, в които сме вкарали инфраструктура, здравеопазване и образование, ги разглеждаме в интегритет. Те са насочени към хората, които живеят в общината и касаят едни и същи аспекти на живот. Изпълнението на тези ангажименти е въпрос на инвестиции. Трябва да намерим пари, за да го направим, наясно сме от къде можем да ги вземем - те ще дойдат основно от три направления - от обществените фондове на Евросъюза, от бюджета на общината и от частния бизнес. Ако тези три източника ги интегрираме помежду си, цифрите показват, че проблемите могат да бъдат решени и съответно могат да се намерят пари за болниците, за компенсиране на разходите на населението за услуги, т.е. задържане на цените на ниско ниво, или превръщането на услугите в безплатни.
Не бива да поставяме населението пред невъзможността да ползва здравни, образователни и социални услуги за това, че не може да си плати.
- Коя е концепцията, която ще направи Бургас по-добро място за живеене?
- Първо, мисленето на хората трябва да се освободи. Не трябва да се противопоставя провинциалното на глобалното, мисленето трябва да е друго по отношение на решаване на проблемите. Първо да вярваме в себе си, че можем да ги решим. Решаването на всеки един проблем зависи от човека, в който се отразява проблемът и не бива да чакаме някой друг да дойде, трябва сами да го направим. Оттук нататък е въпрос на осъзнаване какви са начините затова и реализирането им.
- Много хора са скептични по отношение на реализацията на проекта “Супер Бургас” и казват, че той е рекламен трик, свързан с Вашата бъдеща политическа кариера?
- Разбирам ги, тъй като сигурно чувстват някакви политически аспекти на проблема и се опитват да го омаловажат. Проектът “Супер Бургас” не може да бъде рекламен трик, тъй като ако някой иска да разбере за какво става дума, трябва да отдели от времето си, за да го проучи, ако го направи, ще разбере, че той е напълно реален и възможен за изпълнение. Това не е един бизнесплан, който ако бъде изпълнен, някой ще спечели от него и никой няма да разбере, това е един план за развитие, какъвто правят абсолютно всички цивилизовани градове и места за живеене. Ние не можем да правим изключение от тях, навремето са изработвани такива проекти в Бургас. Градът в момента е резултат на подобни проекти, които са правени навремето. В момента не можем да поставяме Бургас в положение на изоставащ град. Той вече е източната граница на ЕС, една от столиците на Черноморската икономическа зона е, вход на коридор №8 и индустриален център на България, трябва да се отчете, че е туристическа дистинация за почти цяла Югоизточна България и един пътен възел, в който живеят 300 000 бургазлии. Нашата програма има предвид точно тези факти и предложението към обществото е да създадем инфраструктура, която да е от полза за всички нас, като балансираме интересите, а не даваме приоритет на едни спрямо други.
- На какъв етап е този проект, защото по предварителна информация през ноември трябва да се обяви международен конкурс за проектиране?
- Това е само за зоната за обществен достъп, която е част от програмата, за нея ще бъде обявен конкурс до края на годината за изработване на идеен архитектурен проект. В този проект е привлечена както общината, така и Министерството на транспорта, което има много сериозно участие и се явява гарант, докато общината е основният бенефициент на услугата. Не само проектът за разширение на пристанището и програмата на БСП са ангажимент за четирите години в Общинския съвет, те са преоритет за следващите мандати, защото ще положим основите на нещо, което ще се изпълнява и от хора след нас. Не е задължително да сме навсякъде и във всичко ние, но ако сме дали правилната посока, съм сигурен, че всеки би се съобразил с нея, ако сме сбъркали, ще бъде коригирана.
- Конкретно обаче как ще се справите с дупките по улиците на Бургас?
- Ако говорим само за дупките, а не за улиците: дупките струват х -пари, намират се те, изсипват се във вид на дупки, заличават се и другата зима отново се повтаря същото упражнение. Не виждам нищо интересно в тази дейност. Тя си е рутинна, разбираема, вече сме добри в нея. Проблемът не е в дупките, а в начина, по който ще се оправят тротоарите, улиците, шахтите, всичко това като го съберем, говорим за качествено строителство. В момента имаме бум на строителство, но инженерингът ни не е на достатъчно ниво, както и контролът, всичко е въпрос на организация, проекти и контрол при тяхното изпълнение. Отново стигаме до темата за хората, защото пари се намират, но по отношение към работата, която вършим, трябва да упражняваме контрол и постоянство. Такива принципи ще въведем в общината.
- На кои специалисти от листата общински съветници ще разчитате?
- На всички, както на тези, които влязат в местния парламент, така и на тези, които ще останат извън него, както и на колегите от другите листи. Това беше смисълът на споразумението, което инициирахме, защото си дадохме сметка, че всъщност Общинският съвет е форма и проява на обществения сговор, който трябва да изпълни интересите на бургаското общество, за да защити обществения интерес на Бургас. Утре ще работим с тези хора и трябва да сме заедно с тях. Проучили сме програмите на колегите, те в по-голямата си част се припокриват по приоритети, това е прекрасна база за създаване на общ документ в Общинския съвет, който може да наречем план за реализиране на стратегията на общината. Въпросът е само в детайлите. А втората част на този план сме го нарекли “екшън план”, който става с пари и хора. Смятаме до първите няколко месеца след встъпването той да бъде съставен. И затова беше подписано споразумението.
- Какво включва този “екшън” план?
- По отношение на здравеопазване - ако решим да модернизираме болницата с лаборатории и нова техника за диагностициране, това струва определени пари, определяме източниците и кой ще отговаря за това, правим план-график и отчитаме докъде е стигнала процедурата по писане на проекта и търсенето на средства за организиране на дейността и реализиране на самия проект. След това търсим и резултат, който в социалния аспект е свързан със здравеопазване. Това може да стане в един план за четири години. Има си правила как се пишат такива планове и ще го направим. В инфраструктурата е по-лесно, защото планът е по подобие на бизнесплан.
- Защо по време на предизборните срещи поставяте акцент върху индустрията, тя в Бургас вече почти липсва?
- Индустрията е явление на цивилизацията, бих казал тя има по-голямо значение, отколкото ние вкарваме в това понятие. Тя включва квалификация и ниво на образование, здравеопазване, а не само на производство и предлагане на услуги. Една силна индустрия предполага развита инфраструктура, високо образование и решен проблем със здравеопазването. Индустрията създава доход и възможности за инвестиции, за развитие, така че думата е общо взето събирателен образ на начина на мислене, когато става дума за територия, регион. Профилът на един регион се очертава от индустрията, която го развива.
- Защо Бургас се заобикаля от големите инвеститори и се оказва непривлекателен град за инвестиции?
- Привлекателен е от гледна точка на определени дейности, като услуги и строителство на туристически бази. Едно общество може да направлява развитието си, като си определи приоритетите. Това, което се случва в Бургас, е резултат от факта, че не е решено какъв да е приоритетът на града. Въпросът в момента с този “екшън план” е да си създадем регламент за развитие на определени дейности. В момента с плана за развитие на образованието имаме идея да създадем условия за привличане на научен потенциал отвън в Бургас, като осигурим по-лесни начини за инвестиции и ползване на територии. Идеята е да бъдат създадени научни бази и лаборатории с европари. Идването тук на научен потенциал в бургаски учебни заведения ще привлече и кадри за предприятията. В момента в Бургас няма почти никакво производство. Нефтохим не се брои, то е отделно явление, по-скоро е междинно звено в една огромна индустрия, но не е източник на развитие и технологии, а косвен източник на доходи и източник на екологични проблеми. Трябва да станем привлекателен център за инвестиции не само от пренасочени дейности, а да генерираме печалба.
- Как гледате на останалите претенденти за място в Общинския съвет от останалите партии - като партньори или опоненти?
- На нито един от тях не гледам като опонент, а като бъдещи колеги, които ще работим, защото местният парламент е колективен орган на управление. Без консенсус няма да постигнем нищо.
- Мислите ли, че новият Общински съвет ще е по-различен от предходния, който работеше по схемата повече бизнес за съветници и по-малко политика за бургазлии?
- Силно се надявам да бъде съставен от хора , които мислят по един и същ начин. Надявам се независимо от това, което се говори, да намерим общи принципи за реализация на стратегията на Бургас.


19.10.2007 05:36
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5843 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Рибарят Иван Любчев в листата на ГЕРБ
Дългогодишният рибар и водолаз Иван Любчев е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Кандидатира ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.06.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юни 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
22
27
28
29
30
31
01
02
23
03
04
05
06
07
08
09
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30
27
1
2
3
4
5
6
7


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown