www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
"Бургаската публика е невероятно чувствителна.

*"Хъшове" е най-доброто представление". С актьора и режисьор от Сатиричния театър -Валентин Ганев, разговаря

 Г-н Ганев, като че ли след представлението на "Хъшове" на бургаска сцена, не може да има друга доминираща тема за разговор в културен аспект. Кажете ни повече за немилите, недраги Морфови "Хъшове". Защото варианта Морфов е наистина уникален.
Валентин Ганев: С радост научихме, че билетите и за двете представления в Бургас са отдавна продадени. И няма как да не бъде така. Не е изненада, защото бургаската публика е една много интелигентна, много чувствителна публика. Невероятно е преживяването, как зрител и актьор дишат в един ритъм и един дъх,  като любовен синхрон. Много е въодушевяващо.

Какво е това, което изправя публиката на крака в тази постановка, кое взривявя емоциите и вдига адреналина?
В.Г.:Всяко представление е амалгама от много съставни части. Трудно ми е да кажа какво точно в "Хъшове" изправя и взривява, защото в нея има много основание за това. Със сигурност, българската публика има предпочитание към български материал. Там нещата са близки и познати и будят сантимент.  В случая това е едно от най-изучаваните и обичани произведения в училище. И когато това е прочетено и погледнато по един драстичен, съвременен начин. Като казвам драстичен, нямам предвид авангардно неразбираем. Напротив, направено е много достъпно и с много чувство за хумор, със замаха и стила на Морфов, с които той прави своите постановки.  В основата на  драматургичния материал е повестта Немили-недраги" и пиесата, която Вазов прави, документални материали и всякакви импровизации, които трупата и режисьорът правят. Разбира се постановката е пропита  и носи духа на Вазов, но зрителят не гледа героите облечени в потури. Има намеци за етническите костюми на епохата, но всичко е строго. Представлението се играе четири сезона с голям успех. Гостували сме на много места в страната и на всички театрални фестивали. Освен това, пиесата имаше небивал успех в чужбина. В Скопие се прие много радушно. Македонски, чиято роля се изпълнява от Чочо Попйорданов е техният човек и в този смисъл се прие много топло и сърдечно.

Кажете ни за въплъщението си в ролята на Владиков. Какво Ви даде тази роля? Как се чувства Валентин Ганев след нея , нещо промени ли се? Направи ли Ви повече българин тя?
В.Г.: Героят ми е учител в българското училище в Браила. Той е подбудителят и мозъкът на тази група хъшове. В представлението витае емигрантски дух и много българи, които се завръщат тук, приемат пиесата много лично и остават много развълнувани. Ролите за всеки участник в "Хъшове" са вълнуващи. Те носят атмосферата на епохата. Чувстваш се като излязъл от историята. А чрез адаптацията на Морфов, имаш усещането за приемственост, за връзката на епохи и поколения. Само един най-истински българин може да направи тези Хъшове и може да ги изиграе. Морфов се доказа като такъв, ние също и сме повече от всякога българи.

Разбрахме, че постановката има присъдени куп награди. Ще кажете ли на нашата аудитория какви са те?
В.Г.: Аз дори не знам дали ще мога да ги изброя всичките.  33 000 зрители в страната и чужбина са гледали историята на немили-недрагите. Екипът притежава най-престижните награди - "Аскеер 2005" за най-добър спектакъл, режисура - на Александър Морфов, водеща мъжка роля - на Валери Йорданов, "Икар 2005" - за майсторско техническо осъществяване на спектакъл и за режисура.  В постановката, режисьорът отлично  използва невероятните възможности на техниката. Цялото пространство е разчупено на различни нива, които постоянно се приближават и раздалечават, въртят, издигат се и пропадат. Пушек обвива героите, сняг вали върху тях... Той е използвал и текстове на Христо Ботев, и спомените на Христо Македонски. "Шарено" е и музикалното оформление, дело на режисьора в сътрудничество с Михаил Шишков - от Лигети до "Ю Ту", през градските шлагери и балканския фолклор. Лайтмотивът е песента на Влатко Стефановски "Бял кон" - химнът на хъшовете. Целта на екипа беше спектакълът да е съвременен, хората, които играят, да са самите себе си и това е факт.

Разбрахме, че режисьорът прави телевизионен вариант на пиесата. Кога широката аудитория ще я види на малкия екран?
В.Г: Да, в момента се прави телевизионна адаптация. Надяваме се за Националния празник-3 март следващата година, ще се излъчи. Това е съпроводено с всички трудности на такъв мащабен проект. Това ще бъдат четири серии, половината, от които са готови, снимаме останалите.

Откъде идва този голям интерес към творбата на Вазов, за какво е закопнял зрителят?
Нашата публика е преситена от евтино шоу. В нашето представление има за всекиго по нещо. То е достатъчно и смешно и конфликтно и сериозно. И като че ли това, което ни заобикаля в живота, както редом до редом вървят смешното и трагичното и високото и ниското, чалгата и класиката. Така че, когато едно представление съдържа всичко това и  то не се държи като съдник, който казва това е хубаво, това не е, а просто показва, че такъв е животът, това, което ни заобикаля, това сме ние, то печели повече публика и по-разнородна.

Поради големия интерес към пиесата, направените социологически  проучвания сочат, че тази постановка е изиграла съдбовна роля в нашия театър. Зрителите споделят, че след нея, са повярвали на театъра, на актьорите, на режисьорите. Чрез нея, българският театър увеличи аудиторията си ? Така ли е?
Спечелихме и много млади хора, които след "Хъшове" на Морфов, вече не са потиснати от факта, че са българи. Постановката е съвременна история за съвременните български младежи, които живеят на различни места по света и нощем плачат и въздишат за България. Разликата е, че не мечтаят - като хъшовете - да я освободят. А може би и няма от какво да я освобождават освен от самата нея. За него най-тревожното е, че нацията ни остава без идеал, който да осмисли съществуването й." В хитовият спектакъл на Александър Морфов, безспорната му заслуга е тази, че той  безпогрешно е разчел нуждите на сегашното време и по най-модерния начин е изпратил посланието си към него.  Освен това, в нея участват съзвездие от обичани и млади актьори-Рени Врангова, Чочо Попйорданов, Христо Мутафчиев, Захари Бахаров, Валери Йорданов, Евгени Будинов, Руси Чанев и др, както и група студенти. 

Не бих искала уважаеми читатели, да останете с убеждението, че това е всичко, което може да се каже и говори за "Хъшове", за Вазов, за Морфов, за адаптацията, за ценностите, за преживяването и това е обяснимо, но нека оставим нещо недоизказано, за да продължим да си говорим за безсмъртната творба и за нейната уникална визия по Морфов и още. А уверявам Ви, че с Валентин Ганев това бе удоволствие и усещане за автентичност.
 19.09.2007 04:19
Автор: ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ КОМПАС

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5021 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургас: културен календар на Община Бургас за м.март
1 март Баба Марта Ден на самодейността 1 март - вторник Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" 47 ...
текст на новината
Бургаският музей с изложба в парламента
Регионалният исторически музей гостува с изложба в Народното събрание. Поводът е Освобождението на Бургас и ...
текст на новината
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ...
текст на новината
Бургас посреща Нова година с Милена и Dirty Purchase
Любимата на поколения рок пънк изпълнителка Милена и Dirty Purchase – групата, предизвикала фурор на тазгодишния ...
текст на новината
Младежки културен център БУРГАС. Програма за месец декември. Предстоящи събития
1. На 01.12.2010 г. / сряда/,  от 18.00 ч., в Младежки културен център ще се проведе Ден на таланта, с участието на ...
текст на новината
Св. Николаевски православни образователни четения
На 3 и 4 декември 2010 година, в зала № 3 на Гарнизонния клуб – Бургас, ще се проведат Деветите юбилейни ...
текст на новината
60 години бургаски театър си търсят спонсори...
Двама мои приятели- единият реален, а другият все още само виртуален, са изправени пред нелеката задача да ...
текст на новината
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което ...
текст на новината
Почит за писателя Петко Росен
На 15 октомври се навършиха 130 години от рождението на писателя, критик, общественик и преображенец Петко ...
текст на новината
И ний сме дали нещо на света .... SPIRIT of Burgas в топ 10 на UK Festival Awards
За втора поредна година българският фестивал SPIRIT of Burgas успя да се нареди сред най-добрите фестивали в света в ...
текст на новината
Spirit of Burgas отново е сред претендентите за фестивалните Оскари
Най-добрият музикален фестивал на България - SPIRIT of Burgas, отново получи номинация в категория Best Overseas Festival на UK ...
текст на новината
SPIRIT OF BURGAS 2010 С НОМИНАЦИЯ ЗА UK FESTIVAL AWARDS
След като през изминалата година най-мащабният музикален фестивал на България - SPIRIT of Burgas, получи номинация ...
текст на новината
От 15 септември Фестивалът на пясъчните скулптури
От 15 до 19 септември Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще посреща публика при вход свободен. Всеки ...
текст на новината
Започва Международният симпозиум по скулптура в Бургас
След броени дни в Бургас стартира първото издание на възстановения след 20-годишно прекъсване Международен ...
текст на новината
Програма на Община Бургас за отбелязване на Съединението
125 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ 6 септември 2010 година ПРОГРАМА 10.30 ...
текст на новината
Участниците от Международния фолклорен фестивал гостуваха на своите домакини в Общината
          Участниците в 38-то издание на Международния фоклорен фестивал в Бургас се ...
текст на новината
За четирима от феновете на Beck’s и Spirit of Burgas тазгодишното издание на фестивала започна по различен и нестандартен начин и има по-специална емоционална стойност.
За четирима от феновете на Beck’s и Spirit of Burgas тазгодишното издание на фестивала започна по различен и ...
текст на новината
Организаторите на Spirit of Burgas 2010 съобщават, че по независещи от тях причини, в програмата на втория фестивален ден (14 август) ще настъпят промени.
стана ясно, че EVERLAST е болен и отменя участието си на SPIRIT of Burgas. Това бе съобщено с официално писмо, което ...
текст на новината
Телефон 112 в помощ на многобройните гости на SPIRIT of Burgas`2010
Районен център за спешни повиквания 112 има готовност да осигури преводачи в помощ на многобройните ...
текст на новината
20 % повече посетители се очакват на Spirit of Burgas 2010
На пресконференция в Община Бургас кметът Димитър Николов обяви мерките, които ще бъдат взети за добрата ...
текст на новината
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 23.03.2023 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      март 2023      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
09
27
28
01
02
03
04
05
10
06
07
08
09
10
11
12
11
13
14
15
16
17
18
19
12
20
21
22
23
24
25
26
13
27
28
29
30
31
1
2
14
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown