Порточанов катурна данъчния шеф на Бургас  - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Порточанов катурна данъчния шеф на Бургас

Недялко Киров си замина, защото укри 1,7 милиона данъци на своя стар приятел

От Фактор
Териториалният директор на Националната агенция за приходите  в Бургас Недялко Киров е уволнен, а не просто освободен. Това стана ясно от официално прессъобщение, разпространено до медиите в сряда, ден след като областният всекидневник “Черноморски фар" съобщи, че заповедта му за освобождаване е разписана  от изпълнителната директорка на агенцията Мария Мургина.
Трудовият договор на Киров е едностранно прекратен, защото “не е успял да се справи с професионалните си задължения. В резултат от действията му се е формирало негативно отношение на обществеността към териториалната дирекция на НАП в Бургас, което се отразява на авторитета на институцията". Друга важна причина за отстраняването му е “неспособността да формира успешно работещ екип в дирекцията".
За временно изпълняващ длъжността териториален директор  е назначен досегашният му заместник Димитър Минчев.
 Така приключиха скандалите, които от месеци разтърсват данъчната служба, свързани с покровителството на Киров над длъжника на държавната хазна Христо Порточанов - негов близък приятел от младежките години. Само “Черноморски фар" и “Фактор" публикуваха в поредица от статии как почетния гражданин на Бургас и общински съветник Христо Порточанов е бил ревизиран в продължение на една година и как е установено, че е заобиколил закона, укривайки данъци за над 1,2 млн.лв. без лихвите. По тази схема  Порточанов-баща беше прехвърлил чрез дарение акциите си във футболния клуб “Нафтекс" на своя син Божин. По друга схема разкрихме как е получил като дар от 31-годишен мъж, нямащ никаква родствена връзка с него апартамент, гараж и офис за стотици хиляди левове на ул."Страхил"7. Разкрихме също и как е намерил вратичка в съдебната система, за да вдигне възбраната на три недвижими имота, служещи като обезпечение срещу водени срещу него съдебни дела.
По процедура ревизионният доклад, изготвен и предаден за подпис на Недялко Киров на 16 февруари т.г.  от екип в състав Стефан Иванов - главен инспектор по приходите и Мария Петкова - старши инспектор по приходите,  трябваше да бъде връчен на данъчно-задълженото лице веднага, за да се върви към изготвянето на акта за облагане.
От февруари до деня, в който Киров беше данъчен шеф на Бургас, Христо Порточанов - една от най-публичните фигури в обществено-политическия и спортен живот на града ни, продължаваше да бъде неоткриваем. В издирването му  трябваше да се включи и МВР, до чиято дирекция беше изпратено официално писмо за съдействие от ревизиращия екип, но още на следващия ден след получаването му, Киров изпрати втора депеша, с която поиска от полицаите да не се намесват.  
В средата на юли нервите на главния инспектор Стефан Иванов, който  ръководеше данъчното разследване, обхващащо период от пет години и приключило с 24-страничен доклад с мнение да се съберат от Порточанов общо 1 762 641,37 лв. заедно с лихвите, не издържаха и той  подаде оставка. Причините бяха в това, че Киров с месеци е притискал подчинения да унищожи констатациите и да излезе с мнение, че случаят “Порточанов" трябва да приключи с нулев облагателен акт.
В оставката, депозирана пред Мария Мургина на 17 юли, Иванов написа следното:    Не съм съгласен с начина  и методите на ръководене на ТД и НАП - Бургас от страна на нейния директор. Станах свидетел на толкова абсурдни и безпринципни вмешателства в работата, решения, действия и бездействия, че изградената ми ценностна система не ми позволява да продължавам да работя в структура, която се управлява по този начин.
За да не бъда голословен, ще изложа някои факти от случилото се по време на ревизията: деликатно внушаване на лично мнение по време на ревизионното производство от страна на г-н Киров относно липсата на основание за облагане на лицето Христо Порточанов.  След изготвяне на Ревизионния доклад и появилия се проблем с връчването му на Христо Порточанов, бе изготвена докладна записка до директора на НАП - Бургас. Със същата бе поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас за осигуряване на присъствие на ревизираното лице. Освен че от страна на г-н Киров не бе взето никакво отношение по проблема, то при поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас, от страна на неговия заместник г-н Минчев, същото бе отменено с повторно писмо по устна заповед на директора. При повторно подновяване на производството /същото бе спряно на фаза Ревизионен доклад след резолюция на г-н Киров/, отново с докладна записка бе поискано съдействие от органите на ОДП - Бургас за връчването на доклада. И по тази докладна не бе взето отношение от страна на директора на ТД на НАП.
Аз съм определен като компетентен орган за издаването на Ревизионния акт на лицето Христо Порточанов. На 13.07.2007 г., без изложени мотиви, съм отведен до производството от началника на отдел "Контролна дейност" при дирекция "Контрол". Решението за отвод ми бе връчено на 16.07.2007 г и на въпроса ми относно причините за това, ми бе отговорено, че е по резолюция на директора. Неясно по какви причини, на 16.07.2007 г. бе определен друг компетентен орган за издаването на Ревизионния акт. Считам, че направеният ми отвод е безцеремонно вмешателство в ревизионния процес и същият е породен единствено от факта, че с директора на НАП - Бургас сме на различно мнение относно необходимостта от облагане на лицето, ревизирано от ръководения от мене екип...
Абсурдите и нелоялните действия към подчинените от страна на директора на ТД НАП - Бургас, с които се сблъсках по време на гореописаното производство, ме накараха да си направя равносметка и да стигна до извода, че системата на НАП, ръководена по този начин, не отговаря на представите ми за една европейска структура. Не желая да нарушавам принципите си и променям мирогледа си и по тази причина считам, че за мен е по-добре  да бъда освободен като служител на НАП и да търся реализация на друго място".
Редакцията разполага с копие от оригинала на пълния текст.
Още в същия ден и час, след като Мургина се запозна с мотивите за тази оставка, тя обеща пред наш репортер веднага да информира финансовия министър Пламен Орешарски и да вземе незабавни мерки. Мълчанието и двамата по скандала, станал достояние на целия град, продължи близо два месеца.
В това време, подчинените й написаха серия от жалби срещу своеволията на директора и през последните дни даже не криеха текстовете им от медиите: “Работим в непрестанен стрес, проблемът отдавна не е само Христо Порточанов - натрупани са десетки сигнали за тенденциозно водене на ревизии срещу фирми. Директорът буквално ни диктува как да се произнесем в ревизионните актове, на неговия компютър са качени всички по-важни данъчни производства, за да разполага той с информация за лични цели.
Чувството за недосегаемост у Христо Порточанов стигна връхната си точка в началото на август с изпратено до редакцията ни заявление, в което ни заплаши със съд, ако не му се извиним.
“Безспорно и окончателно е установено от данъчната администрация, че не дължа каквито и да било данъци, в т.ч. и за извършеното от мене дарение на акции. Направените публикации накърняват доброто име, с което се ползвам в обществото, дори е направена връзка с бъдещето на политическата ми кариера...В случай, че откажете исканото от мен извинение, ще бъда принуден по съдебен ред да претендирам обезщетение в размер на цитираната във вашия вестник сума"/т.е. 1,2 млн.лв.-б.р./
Ние, спазвайки Етичния кодекс на българските медии, публикувахме заплахата на Порточанов миналата седмица, без да я коментираме.   Бяхме наясно, че чадърът над "обидения" Порточанов е разтворен и че ревизионния доклад срещу него е пратен в кошчето на приятеля му Киров.

 05.09.2007 11:01
Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
5716 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
Бургаска фирма разкри картел при СПА центрове
Производството е образувано по молба на „СПА Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и ...
текст на новината
Община Бургас абдикира от спор между фирми. Не ще да заеме отношение
В съобщение на пресцентъра на Община Бургас се казва, че на 22 април 2008 г. кметът на община Бургас Димитър ...
текст на новината
Агенция ФОКУС съобщава, че Екип на телевизия СКАТ е бил нападнат в Созопол
Председателят на Общински съвет Бургас и собственик на телевизия СКАТ съобщил пред Агенция "Фокус", че снощи ...
текст на новината
Четири незаконни нови строежа изникнаха за месец в Ченгене скеле
4 нови незаконни строежа в рибарското селище Ченгене скеле констатира вчера Община Бургас. С тях ...
текст на новината
Летище Бургас се вля в Пловдив
Летище Бургас – ЕАД се вля в Пловдив, научи Burgasinfo.com Информацията беше потвърдена от Министерство на ...
текст на новината
Бракониери тарашат морето за бяла мида
По Южното Черноморие на България се срещат два вида бяла пясъчна мида - "Донакс" и "Венус Галина". Те виреят в ...
текст на новината
Бургазлии искат съд за крадците на топлоенергия
Да се криминализира кражбата на топлоенергия от нелоялни съседи и те да бъдат подведени под съдебна ...
текст на новината
Глоба до 20 000 лева за стопанката на Централен плаж
Глоба до 20 000 лева ще отнесе стопанката на Централния плаж в Бургас Марияна Щерева за нанесени щети на ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 24.02.2024 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      февруари 2024      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
05
29
30
31
01
02
03
04
06
05
06
07
08
09
10
11
07
12
13
14
15
16
17
18
08
19
20
21
22
23
24
25
09
26
27
28
29
1
2
3
10
4
5
6
7
8
9
10


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown