Собственици на имоти в нова битка с ВиК - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Собственици на имоти в нова битка с ВиК


 
      Ще се съдим и в Страсбург, но ще спрем беззаконните действия на монополиста, категорични са потърпевшите

      “Не заради 10 души Равда тъне във фекалии, а заради безразборните строителни разрешения, подписани от ВиК - Бургас последните години!” Това коментира Георги Георгиев по повод публикуваната миналата седмица във вестника статия “Заради 10 души Равда тъне във фекалии” . Той е един от засегнатите собственици на земя, където бургаското дружество изгражда новите колектори.

      Имотът му се намира непосредствено до пречиствателната станция в Ахелой.

      Проблемът между собствениците на земи в Равда и Ахелой ескалира още през април, когато водоснабдителното дружество положи тръбите през парцелите им, без да ги предупреди. В същото време капацитетът на сегашната канализация се оказа крайно недостатъчен в разгара на сезона и отпадните води се изсипваха директно в морето сред плажуващите.

      “Ще позволим тръбите на ВиК да преминат през земите ни единствено ако бъдем обезщетени по пазарни цени, а не всичко това да се случва тихомълком. Дружеството ни излъга, че прави ремонт на старите колектори. Оказа се , че това е изцяло ново строителство. Ще се борим с беззаконните действия на ВиК и ако трябва, ще стигнем до съдилището в Страсбург!”, каза още Георгиев.

      В петък екипът ни се срещна с ощетените собственици на имоти от Равда и Ахелой от бургаското дружество. След реституцията те са получили земите си от държавата и са наследили вече изградената инженерна инфраструктура. Върху техните парцели са разположени два колектора с размери Ф500 и Ф600. Според Закона за устройство на територията /ЗУТ/ сервитутът около водопроводите е по три метра от двете страни. Това означава, че няма право да се строи в тези граници. Според Георги Георгиев обаче ВиК изгражда изцяло нов водопровод, който минава на около 5 метра от старите канали и това автоматично разширява забраната за строителството на около 10-ина метра от двете страни на колекторите.

      “Старото трасе няма нищо общо с новото. Убедете се сама!”, показа ни разгорещено Георгиев мястото, където служители на ВиК са прокопали неговия имот. Засипаният вече изкоп беше на около 5 метра от съществуващите стари шахти.

      Само преди два месеца Георгиев научава случайно от съседи, че служители на ВиК копаят през парцела му.

      “Обясних им, че не е законно и не са ни предупредили. Те се оттеглиха спокойно, нямаше кавги”, разказва още той. Георгиев , заедно с другите потърпевши собственици засипват изкопите. В неговия имот били струпани нови тръби с диаметър Ф800 и бетонови кръгове за шахтите. Той наема кран, за да премахне съоръженията.

      Подобна е съдбата и на другите собственици земи в Равда и Ахелой. Никола Асенов научава от познати, че на Гергьовден строителните машини на ВиК са се настанили в имота му.

      “Всичко това се прави по празниците, за да не се усетим”, обяснява той.

      Започват дълги процедури по писане на жалби пред ВиК, община Несебър, Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/. Строителството на колекторите през имотите на жалващите се се прекратява. Но в края на юни прокурор Първолета Никова отменя забраната. Тя се аргументира с това, че старите канализационни колектори на ВиК са действащи и не могат да бъдат подменени в съществуващото трасе. Ремонтът е съгласуван и с австрийското енергийно дружество EVN. Тя изрично пише в постановлението, че ВиК - Бургас има сервитутно право върху имотите и трасето, през което минават тръбите. Именно затова собствениците трябва да предоставят терените си за строителството на тръбите. Общественият интерес налага ВиК да предприеме незабавен авариен ремонт на канализацията, тъй като в пиковия сезон капацитетът на старите тръби е крайно натоварен, се пише още в постановлението.

      Според собствениците новите тръби са изцяло извън сервитута и затова те се жалват пред ДНСК за незаконосъобразността на новоизграждащия се колектор. Контролният орган разпорежда на община Несебър и ВиК - Бургас да представят необходимите документи и проекти за новата тръба Ф800. Това не се случва в рамките на определения срок. Последната констатация на ДНСК е от 6 август. Тя е изпратена до началника на РДНСК Милен Ненчев, до кмета на Несебър Магдалена Мандулева , до директора на ВиК - Бургас Ганчо Тенев и потърпевшите. В нея е споменато, че “до момента не са налице данни за изпълнение на разпореденото”.

      “Предвид това, началникът на ДНСК трябва незабавно да уведоми ДНСК и заинтересованите лица за предприетите, съгласно разпоредбите на ЗУТ законосъобразни действия за приключване на случая”, се пише в писмото на контролния орган към институциите и жалващите се.

      Знаем, че заставаме срещу един монополист, но ще се борим до последно, коментира Валя Атанасова, която е наследница на земите на Атанас Бояджиев. Новият колектор на ВиК ще премине по диагонал през имота им, и това прави земята неизползваема.

      “Така земите на мнозина ще се окажат непродаваеми. В момента има голям интерес към тях. Смятам, че е нормално всеки човек да иска да спечели някой лев, с който да си подсигури живота! Не мисля, че има нещо лошо и противозаконно в това”, коментира пламенно Георги Георгиев на срещата в петък. Според него около 15 са собствениците, подали жалба в общината, ВиК и ДНСК, но засегнатите от новия водопровод ще са много повече.

      “Необходимите документи и проекти вече са изпратени в ДНСК. Мога да ви уверя в законността на аварийното подменяне на колекторите”, коментира Димитър Гюров, пресаташе на бургаското водоснабдително дружество. .

      Според началника на отдел “Строителство” Тотко Михайлов в действителност се изгражда нов колектор Ф800. Когато строителството приключи, той ще бъде в състояние да отвежда допълнителните водни количества, които през летния сезон са изключително завишени. Така в един момент старите две тръби Ф500 и Ф600 ще бъдат спрени от експлоатация. Това ще позволи на собствениците на парцели да строят върху старите тръби, защото няма да има сервитут върху тях. Проектът на ВиК включва използването единствено на новия колектор.

      “Опитахме всякакви варианти тази тръба да премине през общински пътища, каза Михайлов. Проблемът е, че това е гравитачен колектор, който не може да бъде изграден където и да е. Това е оптималният проект за изграждането на канализацията”, обясни той. 30.08.2007 11:55
Автор: Автор: Женя АТАНАСОВА Черноморкси Фар

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4675 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 03.07.2020 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      юли 2020      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
27
29
30
01
02
03
04
05
28
06
07
08
09
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
1
2
32
3
4
5
6
7
8
9


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown