Манев сезира прокуратурата за общинска сделка - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Манев сезира прокуратурата за общинска сделка

Стойновски: Ще си търся правата в съда заради клеветите му
Общинският съветник Георги Манев заяви в петък по време на заседание на Общинския съвет, че ще сезира прокуратурата заради сделката със сградата на бившия хлебозавод на улица “Христо Ботев”.
Според него обектът се стопанисва, като не е платен на общината, изтеглен е кредит и е ипотекиран от фирма”Онтайм”, която взе сградата, след като спечелилата търга “Симекс” се е отказала от бившия Хлебозавод.
Фирма „ Онтайм“ е ощетила бюджета на община Бургас, като се е настанила в сградата на фирма „ Хляб и хлебни изделия“ на ул. „ Хр. Ботев“ № 13, без да бъде заплатена напълно цената на сградата.
Сградата е била ипотекирана от „Онтайм“ два пъти, и то преди да бъде напълно изплатена. Десет дни след сключването на сделката за продажба на имота – 12.10.2006 г. имотът е бил ипотекиран за пръв път за сумата от 250 000 евро . Имотът е ипотекиран повторно тази година на 03.04.2007г. за сумата от 3 650 000 евро , като тази стойност е близо четири пъти по-висока от стойността на придобиването. Имотът е натоварен с голямо задължение и при евентуално принудително изпълнение и събиране по съдебен ред на сумите, дължими на общинската фирма, ще се окаже, че няма да има какво да се вземе, понеже банката като ипотекарен кредитор се ползва с предимство при принудително изпълнение и ще събере дължимата й сума преди община Бургас, твърди Манев.
Цената на имота е 2 072 940 лева.
Нотариалният акт е издаден от нотариус Милена Илчева, без фирмата да е изплатила цялата сума по сделката. В официалния документ е заложено, че плащането на сумата ще стане в тридневен срок от вписването на нотариалния акт в Службата по вписванията в Бургас. /Актът е вписан на 11.08.2006 г. с рег. № 11036/. След като има такова вписване съобразно договореното сумата по сделката е трябвало да бъде платена в рамките на три дни.
Към 25.08.2006 г. преведената сума е в размер на 744 528 лв. , което представлява приблизително 1/3 от продажната цена. Ръководството на „ Хляб и хлебни изделия“ ЕООД работи за отпадане на възбраната, което е пречка за влизане във владение от страна на купувача. В края на м. септември -27.09.2006 г. възбраната е снета и няма пречка купувачът да влезе във владение на имота, стига да изпълни задължението си за плащане на продажната цена.
С писмо от 09.10.2006 г. хлебозаводът уведомява „ ОНТАЙМ ДИСТРИБЮШЪН ЕНД ЛОДЖИСТИКС“-ЕООД за настъпилата промяна около имота, като ги уведомява, че няма пречка за влизане във владение след плащане на останалата сума от сделката , а именно 1 400 000 лв.
От този момент купувачът извършва ежемесечни частични плащания,
„ Хляб и хлебни изделия“ регулярно му напомня, след което той отговаря , че не се отказва от сделката и поетия ангажимент, но такива му са възможностите за плащане без подсигурен банков кредит.
Последното писмо на „ ХХИ“ ЕООД , с изх. № 322/18.07.2007 г. уведомява „ ОНТАЙМ ДИСТРИБЮШЪН ЕНД ЛОДЖИСТИКС“-ЕООД да изплати останалата сума - 540 000 лв., като същевременно го уведомява , че изчислените лихви за забавеното плащане към 18.07.2007 г. възлизат на 1331 779.64 лв. Последното писмо става повод за среща между управителите на двете фирми, на която се подписва протокол, с който „ ОНТАЙМ ДИСТРИБЮШЪН ЕНД ЛОДЖИСТИКС“-ЕООД се ангажира писмено в срок до 10.08.2007 г. да изплати изцяло остатъка от задължението си от 540 000 лв. и дължимите лихви.
До момента фирма „ ОНТАЙМ ДИСТРИБЮШЪН ЕНД ЛОДЖИСТИКС“-ЕООД е заплатила само 75 % от тръжната цена.
При всички тези обстоятелства общинската фирма „ Хляб и хлебни изделия “ би следвало не да следва да пише покани за доброволно изплащане на остатъка от дължимите суми, а да пристъпи към принудително изпълнение за събиране на сумата, като се снабди с изпълнителен лист на база Нотариален акт, който е несъдебно изпълнително основание.
В писмо до председателя на Общинския съвет Лена Бахчеванова и копие до управителя на фирмата Пенка Филева собственикът на „Онтайм“ Ваклин Стойновски опровергава твърденията на Манев, като заявява, че ще търси правата си в съда „ по повод клеветническите му твърдения“ .
Между "Хляб и хлебни изделия" ЕООД и "Онтайм" няма възникнало напрежение. Съществуващата ситуация представлява един обикновен търговско-правен казус, по който тече диалог с писмена кореспонденция. Срокът за финализиране забавата и крайното изплащане по сделката е определен за 10.08.2007 г. и още не е настъпил, казва в писмото до Общинския съвет Ваклин Стойновски.
Лихвите за забава са десетократно по-малки от цитираните в тенденциозното писмо на общинския съветник: не са дължими милиони, а 130 000 лв. За това има изготвена финансово-счетоводна справка и двете страни са го документирали.
Общинският съветник "забравя" да подчертае факта, че за да подпомогне изплащането на заплатите в предприятието "Хляб и хлебни изделия", "Онтайм" е превела почти 800 000 лв., преди да отпадне запорът върху имота, наложен първоначално вследствие на съдебни спорове и дела между "Хляб и хлебни изделия" ЕООД и друга фирма. Не е ли нормално тогава, че след като "Онтайм" е платила почти един милион лева по-рано с цел подпомагане на общинското предприятие, то фирмата да забави плащането на последните 540,000 лв. след уведомяване на продавача и за което е готова да заплати дължимата лихва върху забавата, преведени още 40, 000 лв., а на 26.07.2007г. още 10,000 лв. В момента оставащото задължение е намалено на 490, 000 лв.
Според Стойновски са неверни твърденията относно ипотекирането на обекта.
Всички разпоредителни действия с обекта /част от сграда и идеална част от парцел/ след неговото закупуване от "Онтайм", не водят до утежняване на собствеността на обекта спрямо "Хляб и хлебни изделия“ ЕООД. "Хляб и хлебни изделия" ЕООД е първо по право и не е възможно то да бъде ощетено от настъпили ипотеки и препродажби. Евентуалното неизплащане на дължими суми към общинското предприятие би могло да доведе до разваляне на сделката с "Онтайм" и евентуална загуба за "Онтайм", банки и частни фрми в последвалите сделки, но не и за "Хляб и хлебни изделия" ЕООД. Фирма "Онтайм" е собственик на обекта по нотариален акт и има право да се разпорежда с него: да го ипотекира, продава, ремонтира. Тя има и задължение да заплати цялата цена по сделката, което изпълнява в момента, и ще си изпълни ангажимента докрай. Сроковете за плащане и произтичащите от това задължения, лихви и спорове са обект на търговски взаимоотношения, регламентирани от българското законодателство в частно-правната му част.
Общинският съветник в писмото си съзнателно "изпуска" информацията, че за "четворно по-висока от стойността на придобиване сума" не е ипотекиран само обектът, повод на дискусията, а са ипотекирани общо четири различни обекта, като трябва да се има предвид, че само единият от тях е с площ 11,210 кв.м в квартал Драгалевци в София. Неговата стойност е 10, 000,000 /десет милиона/ евро, т.е. Три пъти повече от цялата стойностна ипотека.Сградата на стария хлебозавод на ул. "Христо Ботев“ е един обект, ойто явно ще бъде много интересен за обсъждане и ще привлича вниманието през следващите месеци. Ето я пълната информация за обекта и не е редно да се спекулира повече с нея:
Сградата и парцелът от 1,433 м2 на стария хлебозавод не е един обект, а цели шест самостоятелни юридически обекта: Магазин на партера 84 кв.м + част от партерния етаж 452.20 кв. м + първи етаж на сградата 604 кв.м + втори етаж на сградата 604 кв.м + мазе+ идеални части от парцела. "Хляб и хлебни изделия" ЕООД го продава на "Онтайм". "Онтайм" го препродава на "Билдинс Къмпани" ЕООД, компанията, която ще реализира проекта. Последен трети етаж на сградата 604 кв.м + няма мазе+ идеални части от парцела. Собственост на община Бургас. Към момента тече процедура за приватизация.
Кафе на партера 60 кв.м + няма мазе + идеални части от парцела. Собственост на община Бургас. Към момента тече процедула за приватизация.
Заведение за бързо хранене /ресторант "Балкан"/ на партера 66.40 кв.м+мазе+идеални части от парцела. Собственост на частна фирма. Продадена на "Онтайм". Онтайм го препродава на "Билдингс къмпани" ЕООД.
Пристройка - Цех за закуски 102 кв.м +няма мазе+ идеални части от парцела. Собственост на физическо лице. Продадена на "Билдингс къмпани" ЕООД.
6. Електромеханична работилница - отделна постройка върху парцела. Без идеални части от парцела! Собственост на "Кондор Травел" ООД-Несебър.
Предстои да бъдат приватизирани 2 от 6-те обекта - точки 2 и 3 от списъка.
Информацията за това, че "Онтайм" има остатъчно задължение от 25%= 540, 000
/вече са 490, 000 лв./ никога не е била укривана, напротив, даже аз лично говорих за това в предаването "На фокус" по тв "Канал 0" на 20.07.2007 г. и пред медиите на 23.07.2007г.


30.07.2007 13:23
Автор: Черноморски Фар

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
4556 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 17.05.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      май 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
17
25
26
27
28
29
30
01
18
02
03
04
05
06
07
08
19
09
10
11
12
13
14
15
20
16
17
18
19
20
21
22
21
23
24
25
26
27
28
29
22
30
31
1
2
3
4
5


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown