Ваклин Стойновски: Няма да участвам в състезание по милване на детски главички в предизборната кампания - Бургас - Информация за Бургас, Новини от Бургас. Bourgas,  Burgas www.bourgas.org
 
   Начало  Начало       Екипът  Екипът       Уеб дизайн Бургас  Уеб дизайн Бургас    Bourgas.Org in English language  English           056 / 82 63 25
    Всеки ден

  Бургас новини
    Култура и изкуство
    Бизнес
    Маневра
    Крими
    Политика
    Новини от Бургас
    Арт Изложби
    Вашето мнение
  Bourgas.Org
  Онлайн магазин за спално бельо  Онлайн магазин за спално бельо
  Бургас  Бургас
  Фото-галерия  Фото-галерия
  Уеб директория  Уеб директория
  Град БУРГАС  Град БУРГАС
  Web catalogue  Web catalogue
  Малки Обяви  Малки Обяви
  Заведения  Заведения
  Театър програма  Театър програма
  Опера програма  Опера програма
  Бургас
  Обяви от Бургас  Обяви от Бургас
  Бургаските езера  Бургаските езера
  Никулден  Никулден
  Черно море  Черно море
  България числа  България числа
  Община Бургас  Община Бургас
  Област  Област
  Бургазлии  Бургазлии
  Селища  Селища
  История  История
  География  География
  Кметски екип  Кметски екип
  Култура
  Школи по изкуства  Школи по изкуства
  БургасФото.com  БургасФото.com
  Изложби в Бургас  Изложби в Бургас
  Бургас Арт  Бургас Арт
  Археология  Археология
  Арт галерии  Арт галерии
  Музиканти  Музиканти
  Музеи  Музеи
  Маневра  Маневра
  Опера Бургас  Опера Бургас
  Поети  Поети
  Проза в Бургас  Проза в Бургас
  Танцово изкуство  Танцово изкуство
  Театър  Театър
  Традиции  Традиции
  Художници  Художници
  Клубове  Клубове
  Кино  Кино
  Православен календар  Православен календар
  Бизнес
  Партии в Бургас  Партии в Бургас
  Магазини в Бургас  Магазини в Бургас
  Архиви  Архиви
  Бизнес в БУРГАС  Бизнес в БУРГАС
  Услуги в Бургас  Услуги в Бургас
  Съсловия  Съсловия
  Web design  Web design
  Фирми в Бургас  Фирми в Бургас
  Институции  Институции
  Морски бизнес  Морски бизнес
  Избори 2009  Избори 2009
  Банки, кредити  Банки, кредити
  Транспорт  Транспорт
  Кметовете  Кметовете
  Общински Съвет  Общински Съвет
  ИЗБОРИ 2007  ИЗБОРИ 2007
  Приятели
    Онлайн застраховане, застраховки имущество и медицински застраховки
    Подборка
    Хотели в България
    Любовен хороскоп
    Майсторите.com
    Банери
    GrozenGrad.com
    Стара Загора
    Обяви от Бургас
    Снимки - архивна
    В ЦЕЛТА архивна
    МУЗИКА - архивна
    Bourgas News
    Amam.bg
    Company Index
    Electron.bg
    Монтана
    Moreto.net
    Сандански
RSS емисия с последните новини

[ Форум Бургас ] [ Добави сайт ] [ Добави обява ] [ Добави хотел ] [ Добави екскурзия или круиз ] [ Добави снимка ] [ Блог ]


Новините от днес  Архив новини  Предстоящи събития  Последно от Форума
Най-четеното за това денонощие:        В новини    В справочника 
Най-четеното за последните 30 дни:    В новини    В справочника 
Ваклин Стойновски: Няма да участвам в състезание по милване на детски главички в предизборната кампания

Ваклин Стойновски, лидер на Политическа партия "Бургас", пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Стойновски, най-после се случи дълго чаканото събитие - роди се партия "Бургас". Вчера се проведе учредителното събрание. Как се чувствате след тази вечер?
Ваклин Стойновски: Чувствам се както всеки нормален работен ден. Ставаме рано сутрин и работим. Раждането на една партия е наистина труден процес, но той не променя ежедневието на човека от едния ден до другия. Трябва да се работи всеки ден както и до сега.
Фокус: Залата беше пълна. Вие самият го очаквахте. Щастлив ли сте, че толкова много хора застават зад идеята "Бургас"?
Ваклин Стойновски: Освен, че бях щастлив, това ме изпълва и с увереност. Не мога да скрия, че имах притеснения за този горещ юлски ден. Още повече, че е сезонът на отпуските и в град Бургас всички са на море, но успяхме да съберем нашите симпатизанти, вече наши членове. Присъстваха 855 човека в зала за 800 души. Първоначалните ни планове бяха да пуснем над хиляда човека, но в един момент помолих регистраторите с риск да обидим нашите членове и симпатизанти, че няма да могат да бъдат учредители, и започнахме да спираме хората. Над 200 души останаха навън, а в залата беше непоносимо горещо. Знаете, че това е най-голямата зала в Бургас - залата на операта и въпреки това тя няма климатизация. Радвам се, че успяхме с регистрацията да се справим за един час. Бяха разкрити 13 пункта за ре регистрация и самото събрание, според мен, протече по много
добър ред.
Фокус: Факт е вече партия "Бургас". Тя се роди. От тук нататък накъде?
Ваклин Стойновски: Само да кажа, че партия "Бургас" има още много път да извървява, защото тепърва ще се внесат документи в Софийски градски съд за самата регистрация на партията. Включително е много възможно поради бюрократични процедури за самите избори партията да не е реално учредена. Това нас не ни притеснява. Ние не регистрираме партия просто за тези избори, а това е един проект. Нещо, което дълги години възнамеряваме да работи, и дай Боже, да управлява град Бургас. Имаме ясна визия за нещата, които трябва да се случват в нашия град. Имаме също така и възможности и опция как да се явим на тези избори, даже и ако партията все още не е регистрирана. Така че гражданите ще могат да дадат своя глас за проекта "Бургас".
Фокус: Кое е най-хубавото нещо, което сте чули за партията, и най -лошото или абсурдно твърдение?
Ваклин Стойновски: Лоши и абсурдни неща бяха тези, които се чуха преди два месеца, че това е, едва ли не, една бизнес партия, а Вие видяхте вчера на учредяването, че това е много далеч от бизнес партиите. Сред нас във вчерашния ден присъстваха водещи полици от историята на град Бургас, като г-н Иван Витанов, дългогодишен областен управител на Бургас, който е на най-вискоия управленски пост в града. Сред нас са много лекари, учители, юристи. В никакъв случай не става въпрос за партия, където са наредени един след друг няколко бизнесмена. Естествено е и в нашите редици да има предприемачи. Самият аз съм такъв, но напълно нормално е човек в един момент от живота си да потърси ново поле за обществена изява и за обществена полезност. Така че не бих слагал знак, дамга върху хората "този е бизнесмен и той няма право на обществен живот".
А на въпроса - "Кои са хубавите неща, които съм чувал?" - изключително много ми е приятно, когато възрастни хора и млади хора ме спират по улиците и ми желаят успех. Харесва им проекта партия "Бургас". Харесва им това, което са чули за партия "Бургас". Не им харесва просто самото име, явно хората се вълнуват от това, което им предлагаме, от това каква е конкретиката на дейността на партия Бургас. Така че много бързо явно този проект навлезе в публичното пространство на града, което за мен носи увереност, че сме на правилното време и място. Просто чакало се е раждането на такъв проект на такава партия.
Фокус: С какво според Вас идеята партия "Бургас" привлича хората? Защото е чисто местна, това ли е?
Ваклин Стойновски: Нещо, което много държа да се знае, партия "Бургас" е местен проект. Много от нашите членове включително и някои от хората в партийния съвет, когато в началото обсъждахме идеята за създаването на тази партия, искаха де не избираме това име, защото то щяло да ни ограничи като обхват на действие, като политическа сила тук, в Бургас. Но аз им казах, че проектът, в който ги каня, се нарича наистина "Бургас"; ние ще работим тук в Бургас. Ако някой има желание за изява на националната политическа сцена, а защо не и на европейска сцена, той е свободен да го прави. Ние не ограничаваме при нас членството на хора от други партии, така че това е един местен проект. Това е нещото, с което привличаме гражданите на Бургас и второто, което смятам, че е особено важно за тях, е нашата конкретика.
Фокус: Една от критиките, които се чуват, е именно това, че партията Ви е отворена за всички хора, които членуват и в други политически партии (независимо дали те са червени, жълти, сини). Според някои - това е абсурдно. Вие не го възприемате така, защо?
Ваклин Стойновски: Това не е абсурдно и точно това е нашата цел. Аз не деля хората на това дали те по политически убеждения са привърженици на социалдемокрацията или са привърженици на десния модел. Тук в Бургас живеят всички. Това е все едно бургазлията, който е от ЦСКА или от "Левски", да няма право да влезе в Бургас. Когато говорим за национална политика, там тези модели имат място. Партиите защитават интересите на групи хора, на социални прослойки от населението - това са националните партии. Те са длъжни да имат цели и задачи, които са с точна политическа насоченост, но тук ние в Бургас целим нещо съвсем различно. Ние искаме да направим така, че нашият град да де управлява прозрачно. Да има бъдеще за нашите деца и спокойствие за нашите родители, които са съградили този град. Желаем Бургас да бъде перлата на българското Черноморие и да изпревари Варна. Ако искате, наречете го местен шовинизъм, но това всъщност са целите на партия."Бургас". Така че, ако за някой е абсурдно, ние не насилваме никой да членува в партия "Бургас". Просто хората, които са готови да загърбят тесните си интереси пред интересите на града, своите политически пристрастия пред интересите на града, са добре дошли при нас.
Фокус: Тепърва започва да се структурира партията. Имате ли представа как ще изглеждат местните структури? По какъв начин ще се изграждат те?
Ваклин Стойновски: Вече имаме доста ясна представа как ще се правят местните структури. Първоначално бяхме залитнали по партийно строителство, което е от стандартния тип. Разделяш града на региони и членовете, които идват, ги изпращаш по съответните клубове. Оказа се много бързо, че това не е правилно и е било грешка на други млади партии в момента. Има хора, които са разочаровани от тях, и идват в нашите редици. И направихме друго. Оставихме първичните организации да структурират сами себе си. Да се обединяват къде по интереси, къде по териториален принцип, но възникват около дадени личности. Да не биват изпращани някъде, което доста отблъскваше хората. Така че, ще имаме първични организации по места, ще имаме първични организации по интереси. От там нагоре вече основният управленски орган си е конференцията, както при всяка една партия и партийният съвет, който да управлява партията. Той избира по предложение на председателя изпълнително бюро. Изпълнителното бюро има заместник-председатели и главен секретар.
Фокус: Казахте, че на местните избори ще участвате с листа за общински съветници. На какъв принцип ще бъдат избирани тези хора?
Ваклин Стойновски: На първо място въобще, за да станат членове на нашата партия, това са хора, които са се доказали като чисти граждани на град Бургас. Хора, които са с неопетнено минало, хора на които ние вярваме и от там нататък, след като те са членове на нашата партия за ръководните органи и за листата с общински съветници, търсим хора, които да имат голямо желание за работа и по възможност да са с доказани възможности в своята сфера. Това са хора от целия спектър на професиите в един град. Защото работата в общинския съвет, многократно съм казвал, не е да сложиш една значка със званието, едва ли не титла "общински съветник", а е реална работа в комисии. Не е логично в комисията по здравеопазване да има строителен работник. Там трябва да е или доктор или може би юрист. Така че, искаме да имаме хора от всички сфери на социалния живот, за да може те реално да работят в следващия общински съвет. Освен това желая наистина да са хора, които имат хъс да работят и това ще тестваме и ще видим в предстоящата изборна надпревара. Защото, за да стигнем до управление, трябва да минем през състезанието местни избори. За нас това не е война, то е състезание. И по време на изборите ще видим всеки един колко обществен авторитет носи със себе си, колко последователи и евентуални гласоподаватели се доверяват на него. Това вече два месеца аз го изследвам лично. Сам ще подбера хората, които ще са в листата, защото аз имам намерение нашите общински съветници да носят не политическа отговорност, а лична отговорност. Две лични отговорности - тяхната лична отговорност за живота такъв, какъвто са го живели, и градът ги е видял, и моята лична отговорност. А аз нося личната отговорност затова, че съм подбрал точно тях и за това, че давам моята дума, че това са хора, в които аз съм повярвал и гарантирам, че ще мога да нося отговорност за техните действия.
Фокус: Имаше идея общинските съветници да бъдат издигани от долу нагоре. Самите хора по места да избират съответните личности?
Ваклин Стойновски: Естествено, че е нормално да се предлагат и ръководните кадри, и общинските съветници от членовете на първичните организации. Но една първична организация може да бъде от 10 или 20 човека. Не е въпрос всеки от своята организация да изпрати по един човек и да започне едно дълго тестване. По-скоро - при нас има много хора, които организационно са работили при самото създаване на партията. Добре дошло ще е, ако номинация за тях дойде от някоя първична организация. Няма да върнем и номинация за човек, който не е работил до момента. Но в крайна сметка оценяването на тези първични номинации ще се извърши от партийния съвет. Ние не сме лидерска партия, но сме млада партия. Хората в града донякъде свързват самата партия и със самия мен и аз смятам да си понеса личната отговорност относно хората, които издигам в листата за общински съветници. Да я понеса тази отговорност и спрямо тях самите, защото и при нас, както и при други партийни формирования, ще се разрази една вътрешна битка, кой да е по-напред в листата и аз не искам да прехвърлям тази отговорност и да я размивам върху някой друг. Смятам тази отговорност към моите последователи да си я понеса лично аз.
Фокус: Очаква Ви състезанието местни избори. Как го виждаш сега, няколко месеца преди да се случи?
Ваклин Стойновски: Виждам го доста оспорвано, но мога да кажа как виждам нашия подход към него. Смятам да водим една позитива предизборна кампания. Да го разглеждаме наистина като състезание, а не като война. Защото някои ще влязат в общинския съвет, други няма да влязат. Но всички тези, които са влезли, ние ще трябва да работим с тях. Не можем да разглеждаме хората, които са представени от другите политически партии, като врагове. На следващия ден ние ще трябва да работим с тях за благото на град Бургас. Нещо, което аз съм показал в жизнения си път до момента е, че мога да се съобразявам с другите хора и мога да работя с тях. Мога да отстъпвам. В случаите, когато нямам възможност да отстъпя, а трябва да победя, мога да се разбера с човека, който е загубил битката. Така че, определено имам намерение да работя с всички политически сили и както казах, че няма да възпрепятстваме членството в нашата партия няма, повтарям, няма нито една политическа сила, с която аз не желая да работя. Може да има определени индивиди, които ако видим, че в следващия общински съвет се държат така, както се държат някои от съветниците в сегашния общински съвет, искам да Ви кажа, че аз ще бъда първият, който ще сезира прокуратурата за тяхното поведение. Независимо от коя политическа сила са те. Дали наша, дали чужда, дали политическа сила с много власт или обикновена с един двама съветника.
Фокус: И един изтъркан въпрос за кмета?
Ваклин Стойновски: На този въпрос вече два месеца ми се налага да отговарям и да повтарям, че довчера имахме една кандидатура, сега имаме две. Но въпреки това аз казвам следното и искам да забележите, че от самото начало казвам едно и също и не си сменям мнението през ден, една рядка черта за днешните български политици. Моето мнение е следното: ние сме млада политическа сила и логично е да изчакаме всички да покажат своите кандидатури. Но за мен те не са точно кандидати, аз разглеждам техните проекти. Проектът на дадения кандидат и самата негова личност дали може да изпълни този проект. Дали пред себе си има времето да изпълни този проект и дали житейският му път до момента подсказва възможности да бъде изпълнен този проект. И когато видя всички тези кандидати и оценя техните възможности, ще преценя кой от тях да подкрепя. Ако не ми хареса никой, пак повтарям, нашата партия има потенциал, има и ресурс да издигне свой собствен кандидат.
Фокус: Вие сте човек, който от няколко години активно участва в живота на Бургас. Занимаваш се и с благотворителност, но преди време обяви, че спираш. Защо?
Ваклин Стойновски: Благотворителността е нещо, което всеки един човек, който има възможности, трябва да прави. Това съм го правил цял живот. Въпросът е в това, че точно сега остават три месеца до изборите. Мисля, че е съвсем логично през тези три месеца човек да се въздържа от такива изяви, за да не съзрат хората в това един евтин популизъм, желание за евтина разпознаваемост. Затова три месеца няма да участвам в такива мероприятия или, ако реша да участвам, то ще се стремя това да не се научава и да не става публично достояние. Просто искам да изляза от щампите от рамките на обикновената предизборна кампания, където изведнъж всички стават много добри. Започва така нареченото състезание за милване на детски главички. През ден се подаряват торти, срещат се с малки деца... Това човек трябва да прави постоянно, а не три месеца преди изборите.
Фокус: Как един успял бизнесмен реши да се занимава с политика?
Ваклин Стойновски: Много съм далеч от успелите бизнесмени. Просто мисля, че мога да направя повече в живота си, но определено смятам, че съм достигнал възраст, в която човек трябва да търси освен финансова реализация, и обществена реализация. И мисля, че в това ново поприще, мога да направя много повече, отколкото съм постигнал в проектите си като бизнесмен. Определено се гордея с нещата, които съм извършил в града си, като предприемач. Мисля, че работя прозрачно и съм работил наистина и с мисъл за обществения интерес. Знаете как работя вече две години по плажовете. Когато миналата година стопанисвах плажа, нямаше избори. Знаете проекта за обществения подземен паркинг, в който участвам. Твърдя, че проектът за небостъргач е едно от значимите неща, които се случват в град Бургас, и което определено ще повлияе на обществения живот в града.
Държал съм винаги производственото ми предприятие /компанията "Мултипак"/ да бъде тук в Бургас, вместо да го преместя в средата на държавата, където би ми било изгодно от логистична гледна точка. Знаете, че имам верига от заведения, които твърдя, че предлагат поносими цени. До тук това е реализацията ми като предприемач. А сега пожелах да направя нещо повече и смятам, че това става чрез участието ми в местното самоуправление. Защото чрез участието ми в местното самоуправление може да се направи нещо в транспортната схема на града. Може да се направи нещо за улиците на Бургас. Забележете, че не говоря за инфраструктура, не обичам да използвам тази дума, обичам да говоря на хората за улици. В град Бургас има задръствания, които ме радват, защото означава, че има икономика, о и ме дразнят, защото управленският екип може да реши това сега, докато е време, а не, когато стане като София и да се задъхваме.
Фокус: Т. е. приказката за двете дини под мишницата не ви плаши?
Ваклин Стойновски: Не, защото, ако една от двете "дини" е моят бизнес, аз отдавна съм го сложил на заден план. Аз вече съм по-скоро акционер в моите фирми. Реалната, ежедневната управленска дейност, от години съм успял да я прехвърля на екип от млади и кадърни хора. Това е и причината, поради която успях да се справя с проекта за небостъргач . Ако аз трябваше ежедневно да управлявам всички други дейности, нямаше да имам времето и енергията да обикалям от инстанция на инстанция, за да си събера разрешителните за все още единствения и първи небостъргач в България. Като проект - разрешен. Другото от дейностите, с които аз лично се занимавам, е единствено с плажа на Бургас. Защото за мен това е едно истинско предизвикателство всеки ден да се спасяват хора. Доста е приятно. Миналата година сме спасили 130 души. Ако погледнем статистиката назад, на година средно са се давели по 5 човека. В годината преди ние да вземе плажа, са се удавили 16, а миналата година аз успях за първи път в историята на бургаския градски плаж, да направя сезон без дадена жертва. Така че, не нося две дини под една мишница. Смятам да загърбя собствения си бизнес в интерес на обществената работа.
Катя НИКОЛОВА

27.07.2007 14:48
Автор: Агенция “Фокус”, Катя НИКОЛОВА

Ключови думи:
Bookmark and Share Subscribe
3846 0 Добави коментар
   Няма коментари към тази новина

Новини с подобна тематика
ЕВРОДЕПУТАТЪТ РУМЯНА ЖЕЛЕВА УЧАСТВА В ОБЩЕСТВЕНО ИЗСЛУШВАНЕ ЗА РЕГИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА
Успехът се измерва с напредъка на най-бедните райони: повече финансови средства от Европа ще бъдат давани ...
текст на новината
Съюзът на тракийските дружества номинира Костадинов за кмет
Съюзът на тракийските дружества в България номинира кмета Йоан Костадинов за четвърти мандат. Костадинов ...
текст на новината
1 |

 Бързо Търсене

Bourgas.org Новини
В сайта
    Днес е 19.08.2022 часа
    
  Категории новини
 
·  Новини от Царево

·  Новини от София

·  Новини от Варна

·  Новини от Пловдив

·  НДСВ

·  ДСБ, Синя Коалиция

·  Лидер, Новото време

·  АТАКА

·  Зелените

·  ГЕРБ

·  БСП

·  ПР Публикации

·  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

·  Община Бургас

·  РЕФЕРЕНДУМ 2008

·  Вестник КОМПАС

·  Черноморски Фар

·  Преглед на печата

·  Вашето мнение

·  Вестник ФАКТОР

·  Архитектура

·  Новини от Бургас

·  Дезинформация

·  Новини от Созопол

·  Новини от Несебър

·  Новини от Поморие

·  Новини от България

·  Новини от света

·  В ЦЕЛТА, с Марко Бонев

·  Мисъли, с Петър генчев

·  Култура и изкуство

·  Традиции и обичаи

·  Арт Изложби

·  Институции

·  Бизнес

·  Туризъм

·  Недвижими имоти

·  Политика

·  Екология, Здравеопазване

·  Образование

·  Хора

·  Технологии

·  Наука

·  Спорт

·  Работа

·  Крими

·  Православен календар

·  Сноби

·  Bourgas.Org Представя

·  Маневра

·  Избори

  Услуги в Интернет
 
  ·  намерих точка ком

  ·  Държавен вестник

  ·  Електронен портал за административни услуги

  ·  Окръжен съд

  ·  Летище Бургас

  ·  Порт Бургас

  ·  E-mail to SMS

  ·  ВИК Бургас

  ·  Bourgas.Net

  Архив новини

«      август 2022      »   
По
Вт
Ср
Че
Пе
Съ
Не
31
01
02
03
04
05
06
07
32
08
09
10
11
12
13
14
33
15
16
17
18
19
20
21
34
22
23
24
25
26
27
28
35
29
30
31
1
2
3
4
36
5
6
7
8
9
10
11


  Анкета
Къде пазарувам най-често
в кварталния супермаркет
във фирмените магазинчета наоколо
в БИЛЛА
в МЕТРО
в PLUS
в супермаркет ЕВРОПА
където падне

Виж резултатите

bourgas@abv.bg
office@bourgas.org
development@bourgas.org
Bourgas.org Team
Phones:
+359 888 305968
+359 888 856618
Office:
+359 56 845239
ICQ #: 70055985
Skype Me™!


Абонамент
Име:

E-mail:


Твоите безплатни обяви
Фирми каталог

      1998-2008 Copyright Bourgas.Org     Права и собственост     Реклама в Bourgas.org     Контакти     Бургас     Варна     Уеб дизайн Бургас

curved-stepdown